Pressemeddelelse: Stort dyk i tomme nordjyske kontorer

Ejendomstorvet.dk -

Nordjylland spurter fra det øvrige Danmark, når det handler om at få liv i tomme kontorlokaler. Regionen har ikke haft færre ledige kontorer i 7½ år – det skyldes fremgang for lokale virksomheder og udflytning af job fra staten.

Opsvinget har så godt fat i de nordjyske virksomheder, at landsdelen ikke har haft færre tomme kontorlokaler siden begyndelsen af 2011. Tomgangen er nået ned på 5,3 procent – markant under landsgennemsnittet på 6,8 procent, viser tal fra Ejendomstorvet.dk, mæglernes fælles portal og samtidig landets største markedsplads for erhvervslokaler. ”Ved indgangen til 2018 var tomgangen for kontorlokaler i Nordjylland faldet til lige knap 6 procent, og udviklingen er forstærket de to seneste kvartaler. På et år er der kommet liv og aktivitet på over 24.000 kvadratmeter ifølge vores tal, og dermed har Nordjylland gjort dobbelt så stort indhug i de tomme kontorer som resten af landet de seneste 12 måneder,” siger Mette B. Dehn, presseansvarlig for Ejendomtorvet.dk, som er ”søster” til Boligsiden.dk.
Særligt i Aalborg bliver ledige kontorkvadratmeter revet hurtigt ned fra mæglernes hylder.

”Det er efterhånden blevet svært at finde gode lejemål på 500 kvadratmeter og opefter i Aalborg. En del virksomheder udvider, og nogle flytter hertil fra andre byer i regionen, fordi det er lettere at rekruttere arbejdskraft, men vi kan også registrere stigende efterspørgsel i Hjørring. Hele landsdelen har gavn af statens udflytning af job, og fx har Aalborg både fået Geodatastyrelsen og Motorstyrelsen under det gamle Skat,” siger Martin Brasholt Mikkelsen, partner i EDC Erhverv Poul Erik Bech Aalborg.

”Den statslige udflytning har en afledt virkning, fordi der skal gøres rent, købes kaffe og skiftes lysrør af en elektriker; så underleverandørerne får også brug for mere plads. Vi mærker især opsvinget blandt iværksættere og branchemæssigt inden for it, rådgivning og så handel, hvor netvirksomheder både skal bruge kontorer og lagerplads,” supplerer Steen Royberg, partner i Nybolig Erhverv Aalborg.

I Aalborg er en del ældre kontorer desuden blevet omdannet til boliger – ligesom i København og Aarhus.

Nordjylland har lige knap 2 mio. kontor-kvadratmeter – på landsplan er tallet 24 mio. kvm. På Ejendomstorvet.dk er i øjeblikket udbudt 3.643 kontorlokaler over hele landet til leje eller køb. Heraf ligger 239 i Nordjylland – et fald fra 256 lokaler for ½ år siden. Aaborg har 137 ledige lokaler, mens de resterende kontorlokaler er fordelt på de øvrige ti kommuner med 46 i Frederikshavn, 16 i Hjørring og 13 i Brønderslev.

Ejendomstorvet.dk har mere end 120.000 besøgende hver måned – de kan studere Danmarks største udvalg af ledige lejemål og erhvervsejendomme til salg med adresse, foto og tekst om aktuelt cirka 10.000 lokaler og ejendomme i alle kategorier. Dataene kommer fra næsten alle landets erhvervsmæglere samt en række pensionskasser, ejendomsselskaber og ejendomsadministratorer.

Kontaktoplysninger
Mette B. Dehn fra Ejendomstorvet.dk kan kontaktes på mobil 20 66 12 74
Martin Brasholt Mikkelsen fra EDC Erhverv Poul Erik Bech kan kontaktes på 58 58 75 76
Steen Royberg fra Nybolig Erhverv kan kontaktes på 20 13 40 00

Fakta om kontorlokaler i Nordjylland

  • Før finanskrisen stod omkring 3 procent af de nordjyske kontorlokaler tomme. Det steg kraftigt fra 2007-08 og toppede i midten af 2015 med 8,7 procent
  • I 3. kvartal 2018 er tomgangen faldet til 5,3 procent – mod landsgennemsnittet på 6,8 procent
  • På 1 år er tomgangen faldet med 1,2 procentpoint – dobbelt så kraftigt som på landsplan
  • Faldet svarer til 24.200 kvadratmeter (eller rundt regnet 3½ fodboldbane)
  • I 3. kvartal har Nordjylland 102.700 ledige kvadratmeter ud af lige knap 2 mio. kvadratmeter
  • Dykket i tomme kontorlokaler skyldes statslig udflytning af job, omdannelse til kontorer og ikke mindst opsvinget, som især mærkes hos lokale iværksættere, it-firmaer, rådgivere og handelsvirksomheder
  • Samtidig har Nordjylland landets laveste tomgang for lokaler til lager, logistik og produktion – 1,3 procent mod 2,0 procent på landsplan

Uddybende datamateriale
Seneste tomgangsstatistik fra Ejendomstorvet.dk her.