Pressemeddelelse: Nethandel skaber historisk rift om logistiklokaler

Ejendomstorvet.dk -

Den voksende nethandel og skærpede krav om hurtige leverancer øger efterspørgslen efter lager- og logistiklokaler. Udbuddet har ikke været lavere i 11 år, viser tal fra erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk.

Flere års opsving og øget nethandel kan mærkes i statistikkerne over ledige erhvervslokaler: Danmark har ikke haft færre tomme logistiklokaler, lagerhaller og fabriksejendomme siden april kvartal 2008.
”Udbuddet af logistik- og industrilokaler toppede i 2011 og 2012, og siden er udbuddet faldet nærmest kvartal for kvartal. Ved udgangen af 2018 brød udbuddet ned gennem to procent af de samlede lokaler i landet, og nu er vi helt nede på 1,8 procent,” siger Nicholas McFall, analytiker i Ejendomstorvet.dk.

Portalen er ejet af landets ejendomsmæglere ligesom ”søsterportalen” Boligsiden.dk. På landsplan er lige godt 1.500 lager- og produktionslokaler udbudt til leje eller salg via Ejendomstorvet.dk

”Vi kan måske komme lidt længere ned, men vi er ved eller omkring bunden, og der er behov for at få bygget en del. Internethandlen kan øge efterspørgslen på lokaler, fordi Amazon og andre udenlandske giganter ser Danmark som et umodent marked. Hos os er levering inden for en-to-tre dage almindelig, men fx i Amsterdam kan man bestille om formiddagen og få varerne leveret om eftermiddagen. Det kræver decentrale lagre og dermed mere plads,” Stig Plon Kjeldsen, analysechef hos Nordicals (før Nybolig Erhverv).
Særligt tendensen last mile distribution kan skabe øget efterspørgsel, mener Stig Plon Kjeldsen:

”Vi ser eksempelvis, at store virksomheder har centrallagre i Køge, men det er for langt at sende varebiler mod København derfra, og derfor etablerer nogle virksomheder mindre, supplerende lagerlokaler i fx Glostrup eller Rødovre.”
Den store efterspørgsel på logistik- og lagerlokaler afspejles også i lejepriserne. Det seneste år er den gennemsnitlige leje for udbudte lokaler steget med fire procent og dermed samlet med 27 procent de seneste fem år.

”Tomgangen er ved at være i bund, og det har affødt højere lejeniveauer. Men det drejer sig ikke kun om kroner og øre; vi ser jævnligt, at lejere – for overhovedet at få nogle af de eftertragtede lokaler – må påtage sig længere lejeaftaler og en større del af driftsomkostningerne,” siger Lennert Falkenberg, seniorrådgiver hos Colliers International i Aarhus.

Nordjylland har med 1,1 procent den laveste andel udbudte logistik- og lagerlokaler, derefter følger Vestjylland med 1,4 procent. I hele landet er der godt 103 millioner kvadratmeter, og heraf står lige knap 1,9 millioner tomme. Det seneste år er lidt over 300.000 kvadratmeter taget af markedet – typisk fordi lokalerne er blevet udlejet eller solgt.

Forslag til billedtekst
På Mønstedsvej i Silkeborg har Colliers International for nylig udlejet cirka 5.000 kvadratmeter til virksomheden Maki, der forhandler og distribuerer legetøj og spil til mindre børn. (PR-foto).

Supplerende materiale: markedsindeks 2. kvartal 2019

Om Ejendomstorvet.dk

Ejendomstorvet.dk har Danmarks største udvalg af ledige lejemål samt ejendomme til salg med adresse, foto og tekst om aktuelt godt 9.900 lokaler og ejendomme i alle kategorier. Dataene kommer fra næsten alle landets erhvervsmæglere samt en række pensionskasser, ejendomsselskaber og ejendomsadministratorer. Ejendomstorvet.dk har mere end 130.000 besøgende hver måned, og i 2018 formidlede portalen solgte ejendomme og indgående lejeaftaler for en værdi af næsten 11 mia. kr. og udvidede desuden antallet af udbydere og annoncører kraftigt.

Kontaktoplysninger
Nicholas McFall fra Ejendomstorvet.dk – 28 14 75 88
Stig Plon Kjeldsen fra Nordicals – 33 64 65 65
Lennert Falkenberg fra Colliers International – 20 45 32 96