Mangel på industrilokaler sender lejepriser i vejret

Ejendomstorvet.dk -

Lejepriserne for lager- og industrilokaler er steget næsten ni gange hurtigere end inflationen det seneste år, viser tal fra Ejendomstorvet.dk. Virksomhederne efterlyser moderne bygninger, siger Dansk Industri.

Tomgangen for industrilokaler – lagerbygninger, logistikejendomme og fabrikshaller – har taget endnu et nøk nedad, og manglen på lokaler har sendt lejeniveauerne kraftigt opad, viser de seneste tal fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler.

”Lejepriserne for industrilokaler udbudt på vores portal er på landsplan steget syv procent det seneste år, til sammenligning er inflationen kun 0,8 procent. Samtidig er prisniveauet næsten 20 procent højere end for fem år siden. Det hænger sammen med, at tomgangen for lager- og produktionslokaler er faldet endnu et kvartal og ligger nu på blot to procent – det laveste i ti år,” siger Mette B. Dehn, kommunikationsansvarlig hos Ejendomtorvet.dk.

Portalen er ejet af landets ejendomsmæglere ligesom ”søsterportalen” Boligsiden.dk. Aktuelt er lidt over 1.800 lager- og produktionslokaler udbudt til leje eller salg. I gennemsnit forlanger udlejerne 369 kroner i leje per kvadratmeter – det svinger fra 206 kroner i Vestjylland til 863 kroner i København by. Generelt ligger niveauet omkring 300 kroner per kvadratmeter på Vest- og Sydsjælland samt på Fyn og i Jylland, mens prisen er 500-600 kroner i områderne tæt på hovedstaden.

”Der blev kun bygget meget lidt under finanskrisen og lige efter, og nu oplever mange områder stor mangel på moderne erhvervslokaler, især til industri, transport og logistik. Virksomhederne efterspørger effektive bygninger med læsseramper og stor loftshøjde med plads til fx robotter og automatiske lagersystemer. De vil også gerne bo tæt på motorveje og anden infrastruktur, hvor der er stort behov for nybyggeri,” fastslår Allan Sørensen, chefanalytiker i Dansk Industri.

Den store efterspørgsel skyldes opsvinget – industrien producerer i dag mere end før finanskrisen, og beskæftigelsen er alene i industrien steget med næsten 17.000 personer siden slutningen af 2013. Desuden har stigende nethandel øget behovet for lager- og logistikbygninger.

Ejendomstorvet.dk har Danmarks største udvalg af ledige lejemål og erhvervsejendomme til salg med adresse, foto og tekst om aktuelt cirka 9.600 lokaler og ejendomme i alle kategorier. Dataene kommer fra næsten alle landets erhvervsmæglere samt en række pensionskasser, ejendomsselskaber og ejendomsadministratorer. Ejendomstorvet.dk har mere end 130.000 besøg hver måned og formidlede sidste år solgte ejendomme og indgående lejeaftaler for en værdi af 14 mia. kr.

Kontaktoplysninger
Mette B. Dehn fra Ejendomstorvet.dk kan kontaktes på 20 66 12 74
Allan Sørensen fra Dansk Industri kan kontaktes på 29 90 63 23

Seneste tomgangsstatistik fra Ejendomstorvet.dk