Pressemeddelelse: Corona udløser højeste kontortomgang i fem år i Østjylland

Ejendomstorvet.dk -

Aarhus og de øvrige østjyske kommuner har ikke haft så høj en andel af udbudte kontorarealer i fem år ifølge erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk. Markedet er påvirket af, at coronakrisen har fået mange virksomheder til at spare på kvadratmeterne og udskyde beslutninger, siger to lokale erhvervsmæglere.

Efter coronakrisens udbrud er andelen af udbudte kontorlokaler i Østjylland steget til 9,5 procent eller det højeste i fem år. Det viser tal fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler.

”Udbuddet af ledige lokaler steg kraftigt fra andet til tredje kvartal og ligger nu på det højeste, vi har registreret siden juli kvartal 2015. Udbuddet toppede med næsten 14 procent i 2012 og 2013 i kølvandet på finanskrisen, og det var samtidig landets højeste andel af udbudte lokaler. Fire-fem år senere oplevede Aarhus og det øvrige Østjylland landsdelens hidtil laveste niveau med 7,5 procent i juli 2017, men siden er andelen af udbudte kontorer vokset,” siger analytiker Nicholas McFall fra Ejendomstorvet.dk.

Portalen er ejet af landets ejendomsmæglere ligesom ”søsterportalen” Boligsiden.dk. På landsplan er lidt over 3.600 kontorlokaler udbudt til leje eller salg via Ejendomstorvet.dk lige nu. Heraf ligger 598 i Østjylland – flest i Aarhus med 309 lokaler. Derefter følger Randers med 68, Horsens med 64, Silkeborg med 59, Skanderborg med 39 og Hedensted med 27.

Coronakrisen er en del af forklaringen på det øgede udbud af kontorkvadratmeter.

”Coronaen kom oven på en højkonjunktur, hvor mange virksomheder havde flere kvadratmeter, end de umiddelbart behøvede, for så var der plads til vækst. Nu er de blevet nødt til at se på omkostningerne, og en del har skåret ned på udgifterne til lokaler. Det spiller også ind, at vi de senere år har set spekulativt kontorbyggeri, hvor projektudviklere, fx i Skejby og Aarhus midtby, er gået i gang med byggeri, selv om de ikke havde fået lejet alle kontorer ud på forhånd. Det giver nogle udfordringer, når økonomien bremser op,” siger Steen Storgaard Møller, indehaver af Nordicals Aarhus.

Covid-19-virusset påvirker også efterspørgslen på det østjyske kontormarked på andre måder.

”Vi ser en opbremsning, fordi virksomhederne er usikre på, hvor vi lander efter coronaen. Får vi mere hjemmearbejde, så der bliver brug for mindre arealer, eller skal vi have større fysisk afstand mellem bordene, så arealbehovet stiger? Og kommer der nye krav om sikkerhed, fx ventilation? Samtidig ser vi, at flere virksomheder med flytteovervejelser har sat planerne i bero på grund af corona-usikkerheden,” forklarer Jan Nickelsen, partner i Colliers International.

Han tilføjer, at en by som Randers har lidt under en vis flytning af både større og mindre virksomheder til Aarhus, fx Vestas og fagforeningen Krifa, mens Silkeborg holder godt fast i sine kontorarbejdspladser, ikke mindst i kraft af motorvejen, som åbnede i 2016.

Steen Storgaard Møller fra Nordicals peger på, at Aarhus har fået flere store flerbrugerhuse, hvor virksomheder deler en række fælles faciliteter. Det giver alt andet lige behov for færre kvadratmeter, det samme gælder, når virksomheder og offentlige kontorer rykker fra ejendomme opført i 1980’er og 1970’erne eller endnu tidligere til effektivt indrettet nybyggeri. En del af de fraflyttede, ældre kontorer bliver måske omdannet til boliger eller revet ned – og det vil med tiden trække i retning af et mindre udbud af kontorarealer.
Aarhus og de øvrige ti kommuner i Østjylland har i alt 3,1 millioner kontor-kvadratmeter. Det svarer til 13 procent af de samlede kontorarealer i landet, og dermed bliver landsdelen kun overgået af Københavns omegn og ikke mindst København by.

Ejendomstorvet.dk har Danmarks største udvalg af ledige lejemål samt ejendomme til salg med adresse, foto og tekst om aktuelt næsten 9.500 lokaler og ejendomme i alle kategorier. Dataene kommer fra knap 300 medlemmer/annoncører, herunder næsten alle erhvervsmæglere samt en række pensionskasser, ejendomsselskaber og ejendomsadministratorer. Ejendomstorvet.dk har mere end 150.000 besøgende hver måned, og i 2019 formidlede portalen over 4.000 transaktioner til en værdi af 12,4 mia. kr. fordelt på solgte ejendomme og indgåede lejeaftaler. Sideløbende blev antallet af udbydere og annoncører på Ejendomstorvet.dk udvidet markant.

Kontaktoplysninger
Nicholas McFall, Ejendomstorvet.dk – 28 14 75 88
Jan Nickelsen, Colliers Aarhus – 40 43 63 10
Steen Storgaard Møller, Nordicals Aarhus – 22 94 00 00

Supplerende materiale

3. kvartal af Ejendomstorvets markedsindex