Tomme lagerbygninger fordoblet i Midt- og Vestjylland

Ejendomstorvet -

Tomme lagerbygninger fordoblet i Midt- og Vestjylland

På under et år er udbuddet af lokaler til lager og logistik mere end fordoblet i det midt- og vestjyske, viser nye tal fra Ejendomstorvet.dk. Højere rente har gjort det dyrere at have lagre, og så samler nogle virksomheder sig på færre adresser, siger to erhvervsmæglere. Landsdelen har fortsat markant færre ledige lokaler end resten af landet.

På bare tre kvartaler har midt- og vestjyske virksomheder og iværksættere på udkig efter kvadratmeter til lager, logistik, produktion eller værksted fået dobbelt så meget at vælge imellem. Det viser data fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler.

“Ved indgangen til 3. kvartal sidste år var i alt 62.500 kvadratmeter udbudt til salg eller leje på Ejendomstorvet.dk i de otte midt- og vestjyske kommuner under ét. Det er nu vokset til 139.100 kvadratmeter – altså mere end en fordobling. Målt i forhold til de samlede lokaler er udbuddet steget fra 0,6 procent til 1,3 procent. Det er dog stadig markant under landsgennemsnittet, som ligger på 2,6 procent,” siger Jakob Wegener, administrerende direktør for Ejendomstorvet.dk.

Portalen bliver drevet på foreningsbasis af landets ejendomsmæglere og uden krav om overskud – ligesom portalen Boligsiden.dk. I øjeblikket omfatter udbuddet på Ejendomstorvet.dk 10.700 erhvervslejemål og ejendomme over hele landet, heraf knap 1.600 lokaler til lager og logistik. 72 ligger i Midt- og Vestjylland – flest i Herning Kommune med 31 lokaler, derefter følger Ikast-Brande med 12 og Skive med 10 lokaler.

“Vi kan godt mærke, at vi har mere liggende på hylderne, og at efterspørgslen ikke er den samme som op til 2022 (da Ukraine-krigen brød ud, red.). Her i området er der ikke bygget så meget nyt som i andre dele af landet, og virksomhederne har ikke brug for lige så meget plads som under coronaforløbet, hvor der opstod store forsinkelser i de internationale forsyningskæder,” siger Terkel Præst Berthelsen, partner i EDC Erhverv Poul Erik Bech i Herning.

En del af det stigende udbud skyldes, hvad han betegner som “store klumper”. Fx et lejemål i Ringkøbing, hvor en virksomhed har flyttet produktionen til udlandet, og tomme lagerlokaler i Brande – her er årsagen, at en tekstilvirksomhed har samlet lager-/logistikfunktioner i Trekantområdet.

“Herning og omegn er i høj grad stadig Produktionsdanmark, men vi har ikke så mange virksomheder med “need to have”-varer som fx medicin. Meget er “nice to have” som møbler, brugskunst og tøj, og den slags er forbrugerne mere tilbageholdne med at bruge penge på lige nu, og det presser virksomhedernes indtjening. Samtidig koster det lidt flere penge at have varer liggende på lager, fordi renten er steget,” lyder det fra Pauli Bach, partner i Nordicals i Herning.

Han tilføjer, at Dagrofa har forladt store lokaler i Herning; fødevaregrossisten har samlet sine aktiviteter i Vejle og på Sjælland. Nordicals har fået udlejet 6.000 kvadratmeter, men der er stadig 24.000 kvadratmeter tilbage – et areal, der næsten svarer til 3½ fodboldbane.

Pauli Bach forventer ikke, at tomgangen vil stige yderligere de kommende kvartaler. Terkel Præst Berthelsen fra EDC Erhverv Poul Erik Bech udelukker dog ikke, at niveauerne for husleje kan falde lidt, fordi det i øjeblikket kan tage længere tid at få udlejet eller solgt sine bygninger.

De otte kommuner i det midt- og vestjyske har i alt 10,7 mio. kvadratmeter lokaler til lager, logistik, produktion og værksteder – eller knap 14 procent af landets samlede arealer til lager og industri.

Ejendomstorvet.dk har Danmarks største udvalg af erhvervslokaler til udlejning og ejendomme til salg i alle kategorier. Dataene kommer fra op imod 300 medlemmer/annoncører, herunder næsten alle landets erhvervsmæglere samt pensionskasser, ejendomsselskaber og administratorer. Ejendomstorvet.dk har på årsbasis 2,5 mio. besøgende, og i 2023 var portalen med til at formidle næsten 3.400 transaktioner til en værdi af mere end 6 mia. kr. fordelt på indgåede lejeaftaler og solgte ejendomme.

Tendenser i Midt- og Vestjylland for lager, logistik og produktion:

 • Udbuddet af lokaler er mere end fordoblet fra 62.500 kvm i 3. kvartal 2023 til 139.100 kvm i 2. kvartal 2024
 • Målt i forhold til de samlede arealer er udbuddet steget fra 0,6 pct. til 1,3 pct.
 • Midt- og Vestjylland har fortsat landets laveste udbud – det halve af landsgennemsnittet på 2,6 pct.
 • Danske virksomheder har brug for mindre lagerplads, fordi forsyningskæderne fungerer godt igen
 • Nethandlen er ikke længere på fremmarch som under coronaforløbet
 • Højere rente gør kapitalbindingen i lagre dyrere, så det bliver mere attraktivt at mindske sine lagre
 • Nogle virksomheder samler lager/logistik på færre adresser, ofte i Trekantområdet
 • En del lokale virksomheder producerer møbler, brugskunst og andre varer, som forbrugerne er tilbageholdne med at købe i øjeblikket

Supplerende datamateriale: https://www.ejendomstorvet.dk/uploads/Ejendomstorvet _statistikken_2_kvartal_2024_WEB.pdf

Nuværende udbud af lager og produktion i Vestjylland: https://www.ejendomstorvet.dk/ledigelokaler/vestjylland/lager-produktion

Nuværende udbud af lager og produktion i Jylland: https://www.ejendomstorvet.dk/ledigelokaler/jylland/lager-produktion

Kontaktoplysninger

 • Jakob Wegener, Ejendomstorvet.dk – 61 51 74 44
 • Terkel Præst Berthelsen, EDC Erhverv Poul Erik Bech – 51 15 01 62
 • Pauli Bach, Nordicals – 30 50 33 88