Tomgang for butikker fortsætter opad

Ejendomstorvet -

Udbuddet af ledige butikslokaler er steget for fjerde kvartal i træk, men stigningen er taget af, viser nye data fra Ejendomstorvet.dk. Særligt de mindre lejemål er der kommet flere af.

Selv om detailhandel og spisesteder længe har klaret sig bedre end ventet, er antallet af udbudte lokaler i år steget kvartal for kvartal – også de seneste tre måneder. Det fremgår af det kvartårlige Ejendomstorvet Markedsindeks over udbudte erhvervslokaler, udgivet af erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk i samarbejde med Dansk Ejendomsmæglerforening og EjendomDanmark, som repræsenterer udlejere og administratorer af ejendomme.

”Gennem 2023 har vi set en jævn stigning i udbuddet af lokaler til butikker og spisesteder. Det seneste kvartal er stigningen med blot 6.000 kvadratmeter dog noget mindre end resten af året, så det kunne tyde på en opbremsning. Målt i forhold til det samlede butiksareal kom tomgangen lige akkurat op på 3,1 procent, det højeste i tre år, men vi ligger fortsat under topniveauet på 3,5 procent, som vi ramte i flere kvartaler i 2019 og 2020. På Ejendomstorvet.dk kan vi især registrere en stigning i udbuddet af mindre lokaler op til 800 kvadratmeter,” siger Jakob Wegener, administrerende direktør for Ejendomstorvet.dk.

Portalen er ejet fælles af landets erhvervsmæglere ligesom “søsterportalen” Boligsiden.dk. På landsplan er lidt over 10.000 erhvervslejemål og ejendomme udbudt via Ejendomstorvet.dk i øjeblikket, heraf præcis 2.047 lokaler til butikker, spisesteder, cafeer og takeaway, fordelt over hele Danmark.

”Det er svært at sige, om tomgangen fortsætter opad lidt endnu, eller om den har toppet, for vi ser flere tendenser. E-handel tager hele tiden en lille smule omsætning fra de fysiske butikker, og i udkanten af flere byer ser vi nybyggede storbutikker som Billigblomst, Biltema og Plantorama med et meget bredt varesortiment, der konkurrerer med butikker i bymidterne. Samtidig rykker neglebutikker, skønhedssaloner og forskellige sundhedstilbud ind i nogle af de lidt mindre lokaler,” siger Jens Chr. Petersen, konsulent og mangeårig detailhandelsekspert med en fortid i Cowi og som partner i Institut for Center-planlægning (ICP). 

Ejendomstorvet.dk’s tal afspejler, at færre end vanligt tager springet som iværksætter med egen butik, kaffebar eller takeaway – og at forløbet med corona og meget høje energipriser var særligt hårdt for mindre spisesteder, takeaway-steder og nogle butikker.

”Tomgangen har vi desværre set i et stykke tid, og den hænger sammen med inflation og det høje renteniveau. Nu går vi imod en julesæson, der måske åbner for flere pop-up-butikker og anden korttidsudlejning, hvor man kan få testet sin butiksidé af. Det vil en ejendomsmægler kunne hjælpe med,” siger Ole Hækkerup, administrerende direktør for Dansk Ejendomsmæglerforening.

Danmark har i alt 20,3 mio. kvadratmeter butiksareal, og ved indgangen til 4. kvartal 2023 var 621.300 kvadratmeter udbudt til leje eller salg svarende til 3,1 procent. Aktuelle tendenser for butikslokaler

 • Svagt stigende tomgang gennem 4 kvartaler og højeste tomgang i 3 år
 • Stadig god efterspørgsel på lokaler på mange handelsgader…
 • … men svagere interesse for mindre lokaler i sidegader pga. færre iværksættere 
 • Høje energipriser i 2022 ramte spisesteder/takeaway og nogle butikker hårdt
 • Flere detailkæder har trimmet deres net af butikker…
 • … mens andre udvider, fx Biltema, Jysk og Normal 
 • Høje prisstigninger i 2022 og høj rente har udhulet købekraften hos nogle forbrugere….
 • … mens rekordhøj beskæftigelse holder hånden under privatforbrug
 • Fortsat vækst i klinikker til sundhed, skønhed og velvære
 • Hvor hurtigt opsuges Aldi-butikker over hele landet og hovedstadens Irma’er?

Ejendomstorvet Markedsindeks Udbudsstatistikken kortlægger hvert kvartal udbuddet af danske erhvervsbygninger, fordelt på butikker, kontorer samt lager-/logistik-/produktionslokaler – opgjort som udbudte lokaler målt i forhold til den samlede bestand af bygninger (kvadratmeter). Statistikken omfatter en meget betragtelig del af erhvervslokalerne i Danmark og udgives af Dansk Ejendomsmæglerforening (DE) i samarbejde med erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk og EjendomDanmark (ED).Dansk Ejendomsmæglerforening er brancheforening for virksomheder og personer, der formidler fast ejendom (boliger eller erhvervslokaler). Foreningen blev grundlagt i 1912 og har i dag omkring 90 procent af alle mæglere som medlemmer.

Ejendomstorvet.dk har Danmarks største udvalg af erhvervslokaler med aktuelt over 10.000 lokaler til udlejning og ejendomme til salg i alle kategorier. Dataene kommer fra knap 300 medlemmer/annoncører, herunder næsten alle landets erhvervsmæglere samt pensionskasser, ejendomsselskaber og administratorer. Ejendomstorvet.dk er organiseret som en forening uden krav om overskud og har omkring 200.000 besøgende hver måned. I 2022 var portalen med til at formidle over 3.300 transaktioner til en værdi af 10,6 mia. kr. fordelt på indgåede lejeaftaler og solgte ejendomme. 

EjendomDanmark er brancheorganisationen for ejere, udlejere og administratorer af fast ejendom. Medlemmerne er blandt andet pensionskasser, ejendomsselskaber, ejendomsadministratorer, grundejerforeninger, forsikringsselskaber, pengeinstitutter og fonde.

Kontaktoplysninger 

 • Jakob Wegener fra Ejendomstorvet.dk – 61 51 74 44
 • Detailhandelsekspert Jens Chr. Petersen – 40 74 54 33
 • Ole Hækkerup fra Dansk Ejendomsmæglerforening – 29 42 40 45

Supplerende datamateriale https://www.ejendomstorvet.dk/uploads/Ejendomstorvet_statistikken_4_kvartal_2023.pdf