Pressemeddelelse: Sydjylland har laveste antal tomme butikker i seks år

Ejendomstorvet.dk -

De 12 sydjyske kommuner har ikke haft så få ledige butiksarealer siden 2012, viser tal fra erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk. Særligt cafeer og spisesteder vinder frem, mens det kan blive svært at få liv i lukkede lavprisbutikker.

Sydjylland har ikke haft færre ledige butikslokaler i seks år, viser tal fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler. “Da Broen-centret i Esbjerg åbnede for godt et år siden, stod 9,3 procent af butiksarealerne tomme – markant over landsgennemsnittet. Men siden er det gået stærkt fremad: Tomgangen er faldet med 1,8 procentpoint – det er ingen andre landsdele bare i nærheden af. Nu står 7,5 procent af butikkerne tomme ifølge vores tal; det er stadig mere end landsgennemsnittet, men er det laveste tal for Sydjylland siden starten af 2012,” siger Mette B. Dehn, kommunikationsansvarlig i Ejendomstorvet.dk.Portalen er ejet af landets ejendomsmæglere ligesom ”søsterportalen” Boligsiden.dk. Aktuelt er lidt over 2.400 lokaler og bygninger inden for detailhandel udbudt via Ejendomstorvet.dk, heraf 396 i Sydjylland. Der er flest ledige lokaler i Haderslev med 68 og Esbjerg med 60. Derefter følger Vejle med 45, Sønderborg med 43 og Aabenraa med 39. Andre tal fra Ejendomstorvet.dk viser endnu et sydjysk sundhedstegn: Den gennemsnitlige leje er det seneste år steget med over 7 procent, mens gennemsnittet for hele dronningeriget er under 2 procent. ”I Trekantområdet kan vi godt genkende billedet. Samfundsøkonomien går bedre, virksomhederne tjener mere, og det smitter af på forbruget. Der er især stor efterspørgsel på cafeer og spisesteder. Her i området bliver udviklingen understøttet af, at der kommer flere boliger i de større byer,” fortæller Jon Stefansen, indehaver af Nybolig Erhverv Trekantområdet med afdelinger i Kolding og Vejle. Det sydøstlige hjørne af landsdelen har snarere faldende end stigende indbyggertal, men har også fået længere mellem tomme butikslokaler. ”Flere byer gennemfører et løft af bymidten. Her i Aabenraa har kommunen investeret i nye belægninger, pænere torve og bedre udendørs opholdsmuligheder. Det smitter af, og nogle udlejere er begyndt at forskønne facaderne og hjælper desuden nye lejere i gang, fx via trappeleje. Cafeer og restauranter blomstrer, i Aabenraa har vi fået en ny høreklinik, og et par lokale iværksættere har åbnet modebutik i to byer,” siger Wencke Mørck Sørensen, erhvervschef i EDC Erhverv Poul Erik Bech Aabenraa. Trods fremgangen med færre tomme butikker er også Sydjylland ramt af krigen mellem lavpriskæderne. Kiwi er helt forsvundet, mens Fakta og Aldi slanker butiksnettet, og stort set alle kæder leder efter bedre og større lokaler i mange byer. ”Alene i Aabenraa har vi en flyttet Rema 1000-butik, en lukket Kiwi og en Fakta, der snart lukker. Det er tre ret store lejemål, som kan blive vanskelige at leje ud,” vurderer Wencke Mørck Sørensen. I 2007, før finanskrisen satte ind, stod blot 2-3 procent af de sydjyske butikker tomme. Tomgangen nåede helt op omkring 10 procent – første gang i slutningen af 2012 og igen fra sommeren 2014 og et år frem.

Ejendomstorvet.dk har Danmarks største udvalg af ledige lejemål samt ejendomme til salg med adresse, foto og tekst om aktuelt cirka 9.800 lokaler og ejendomme i alle kategorier. Dataene kommer fra næsten alle landets erhvervsmæglere samt en række pensionskasser, ejendomsselskaber og ejendomsadministratorer. Ejendomstorvet.dk har mere end 120.000 besøgende hver måned og formidlede i 2017 solgte ejendomme og indgående lejeaftaler for en værdi af 14 mia. kr., heraf 1,2 mia. kr. inden for lokaler til detailhandel.

Supplerende fakta om Sydjylland og butikslokaler • 7,5 pct. af butikslokalerne i Sydjylland står tomme – laveste niveau siden første kvartal 2012 (dengang 7,2 pct). På landsplan er 5,4 pct. af butiksarealerne ledige • Det seneste år er tomgangen faldet (= forbedret) 1,8 pct.point – det kraftigste fald i hele landet • Samtidig er prisen på lejemål i Sydjylland steget 7,5 pct. – på landsplan er stigningen under 2 pct. • Tomgangen i Sydjylland lå på 2-3 pct. før finanskrisen, men steg kraftigt fra 2008 og toppede med 10 pct. både ved udgangen af 2012 og fra midten af 2014 og et år frem • Sydjylland har lige godt 1,7 millioner kvm butiksareal – eller knap 14 pct. af det samlede butiksareal i landet • Aktuelt er 2.418 lokaler til butikker, cafeer, spisesteder eller klinikker udbudt til leje eller salg på landsplan via Ejendomstorvet.dk, heraf 396 lokaler i de 12 sydjyske kommuner: o Haderslev – 68 o Esbjerg – 60 o Vejle – 45 o Sønderborg – 43 o Aabenraa – 39 o Kolding – 35 o Varde – 31 o Fredericia – 29 o Tønder – 19 o Billund – 11 o Vejen – 10 o Fanø – 6 • For at have statistisk valide eller sikre data bliver tomgangen ikke opgjort for enkeltkommuner, men for de 11 landsdele, som Danmarks Statistik inddeler landet i, heriblandt Sydjylland

Supplerende datamateriale Ejendomstorvet Markedsindeks – første kvartal 2018 (tomgang)

Kontaktoplysninger Mette B. Dehn fra Ejendomstorvet.dk kan kontaktes på mobil 20 66 12 74

Jon Stefansen fra Nybolig Erhverv kan kontaktes på mobil 42 73 74 00

Wencke Mørck Sørensen fra EDC Erhverv Poul Erik Bech kan kontaktes på mobil 60 47 55 49