Pressemeddelelse: Stort prishop på butikslokaler i København

Ejendomstorvet.dk -

PRESSEMEDDELELSE - 08. JUNI 2016

Lejeniveauet for butikker i hovedstaden ligger markant højere end fire år tidligere, viser tal fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal med erhvervslokaler. Både i forstæderne og i provinsen er lejen stagnerende eller direkte faldende, undtagen i Østsjælland og Østjylland med stigende husleje for butikker.

Det seneste år er gennemsnitslejen for butikslokaler i hovedstaden steget med næsten 13 procent, og dermed ligger lejeniveauet hele 44 procent højere end for fire år siden.

”Det er blevet mere attraktivt at leje butikslokaler i hovedstaden og sværere at få nedslag fra udlejeren. Selv om opsvinget hverken bruser eller bobler, så har forbrugerne rystet krisen af sig. Der er stadig en del flere tomme forretninger end før krisen, men der er pæn efterspørgsel efter gode lokaler, især de lidt bedre beliggenheder. Stigningerne er i grove træk på niveau med dem, vi har set for boliger i hovedstaden, og stigningerne er større end det, vi oplever for kontorlokaler,” siger Simon Skou Andersen, adm. direktør for Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler med aktuelt over 10.400 lokaler til leje og ejendomme udbudt til salg.

Tallene kan svinge fra måned til måned, men renset for udsving og for nogle af de meget dyre og meget omtalte lejemål på Strøget og andre eksklusive adresser er billedet med stigende butiksleje i hovedstaden ret tydeligt ifølge Ejendomstorvet.dk. Til gengæld stopper udviklingen nærmest ved bygrænsen for København – som i statistikkerne også omfatter Frederiksberg, Tårnby og Dragør. Såvel i Københavns Omegn som i Nordsjælland er lejeniveauet lavere end i 2012.

”På landsplan er lejeniveauet kun fem procent højere end for fire år siden, og landstallene er endda trukket op af København. Vi kan registrere lavere lejeniveauer i store dele af Jylland og på store dele af Sjælland. Ud over hovedstaden har kun to steder nævneværdig fremgang: Østjylland med Aarhus og Østsjælland med Roskilde og Køge,” siger Simon Skou Andersen fra Ejendomstorvet.dk.

Det er dyrest at leje lokaler til detailhandel i hovedstaden – her koster det årligt godt 1.800 kroner at leje en kvadratmeter mod knap 1.300 kroner for fire år siden. De billigste butikslokaler bliver ifølge Ejendomstorvet.dk udbudt i Sydjylland, Vestjylland samt Vest-/Sydsjælland med priser omkring 650 kroner per kvadratmeter.

På landsplan står godt seks procent af butikslokalerne tomme i øjeblikket - før finanskrisen var tallet nede omkring to procent. I hovedstaden var tomgangen helt nede på en enkelt procent, men blev firdoblet gennem krisen. Siden begyndelsen af 2013 er andelen af tomme butikslokaler faldet svagt og lå ved indgangen til andet kvartal i år på 3,5 procent.

De senere år har detailhandlen blandt andet været præget af flere dagligvarebutikker fra lavpriskæder som Rema1000, Kiwi og Lidl, men til gengæld færre kiosker, tankstationer og bankfilialer. Senest har Fonas kollaps betydet, at markedet skal absorbere over 40 lejemål over hele landet.

Tallene er baseret på 1.000-1.100 ledige butikslokaler, udbudt via erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk med Danmarks største udvalg af ledige lejemål samt ejendomme til salg med adresse, foto og tekst om cirka 10.400 lokaler og ejendomme. Dataene kommer fra næsten alle landets erhvervsmæglere samt en række pensionskasser, ejendomsselskaber og ejendomsadministratorer. Ejendomstorvet.dk har mere end 90.000 besøg hver måned, og portalen omfatter både lokaler til butikker, cafeer og andre spisesteder, kontorer, lager- og industriejendomme samt ledige lokaler i kontorhoteller.

Simon Skou Andersen kan kontaktes på mobil 42 41 06 02.