Pressemeddelelse: Stort hop i lejepriser for butikker i København

Ejendomstorvet.dk -

Lejen for butikslokaler i hovedstaden har rundet 2.000 kroner per kvadratmeter og stiger meget hurtigere end i resten af landet, viser tal fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal med erhvervslokaler. Butikkerne nyder godt af stigende privatforbrug, og så kommer der flere spisesteder. Prisudviklingen er i høj grad trukket af det centrale København.

Ved årsskiftet har den gennemsnitlige leje for butikslokaler i København by for første gang passeret to tusindkronesedler for en kvadratmeter. På årsbasis er det en stigning på næsten otte procent eller dobbelt så meget som på landsplan, og på fem år er stigningen godt 35 procent – tre gange så meget som i hele landet.

”Lejen er steget kraftigt i hovedstaden, og det hænger sammen med, at kun omkring 2½ procent af butikslokalerne står ledige i øjeblikket – under finanskrisen nåede tomgangen op over fire procent, og for hele landet er det næsten seks procent. En del lokaler bliver brugt til spisesteder og cafeer, og så nyder butikkerne i hovedstaden godt af en kombination af øget privatforbrug og stigende indbyggertal,” siger Simon Birch Skou, adm. direktør for Ejendomstorvet.dk, Danmarks største portal for erhvervslokaler med aktuelt næsten 10.000 lokaler til leje og ejendomme til salg.

De høje lejestigninger de senere år og niveauet på godt 2.000 kroner inklusive skatter og driftsudgifter dækker over store lokale forskelle i København by, som ud over selve København omfatter Frederiksberg, Tårnby og Dragør.

”Det er opgangstider, men nogle steder i periferien, fx sekundre handelsgader som Ålekistevej i Vanløse og Roskildevej, koster lejemål stort set det samme som for fem år siden, for detailhandlen kan godt mærke den stigende nethandel. Strøget har til gengæld et lejespænd fra 7.000 og op til 35.000 kroner per kvadratmeter for de bedst beliggende lejemål, der ofte bliver flagskibsbutikker for store kædeforretninger. Kampen om de bedste butikslejemål mærkes også i nærliggende gader og sidegader, hvor gode beliggenheder kan gå til 3.000, 4.000 eller 5.000 kroner,” siger Kristian Hartmann, partner i mæglerfirmaet La Cour & Lykke med speciale i butikslokaler og kontorer i hovedstaden.

Kristian Hartmann tilføjer, at den øgede kvadratmeterpris for lokaler på de primære handelsgader og i butikscentre afspejler, at de forretningsdrivende i højere grad vil være der, hvor der i forvejen er mange gode butikker, som tiltrækker kunder.

Ejendomstorvet.dk indeholder aktuelt knap 100 udbudte butikslejemål i hovedstaden og godt 900 i resten af landet.

Ejendomstorvet.dk er ejet af de danske erhvervsmæglere og har Danmarks største udvalg af ledige lejemål samt ejendomme til salg med adresse, foto og tekst om aktuelt små 10.000 lokaler og ejendomme. Dataene kommer fra næsten alle landets erhvervsmæglere samt en række pensionskasser, ejendomsselskaber og ejendomsadministratorer. Ejendomstorvet.dk har mere end 100.000 besøg hver måned.

Kontaktoplysninger
Simon Birch Skou fra Ejendomstorvet.dk kan kontaktes på mobil 42 41 06 02
Kristian Hartmann fra La Cour & Lykke kan kontaktes på mobil 20 33 02 08

Uddybende fakta
· Det gennemsnitlige niveau for udbudte lejemål af butikslokaler i København by var ved indgangen til januar 2.043 kroner per kvadratmeter per år – en stigning på 7,4 procent på et år og 35,7 procent på fem år
· På landsplan er den udbudte leje i gennemsnit 1.052 kroner – 3,7 procent højere end et år tidligere og 11,2 procent end for fem år siden
· Ved indgangen til januar var der i hele landet 1.007 udbudte butikslejemål, heraf 90 i København by
· En del af de dyreste lejemål, fx på Strøget, kommer ikke på det åbne marked
· De seneste tre kvartal har godt 2,5 procent af butikslokalerne i København by været uden lejer – på landsplan er niveauet knap 6 procent

Link til datamateriale
Seneste udbudsstatistik fra Ejendomstorvet.dk (med lejeniveau og antal udbudte lokaler):
https://www.ejendomstorvet.dk/pdf/GetDoc?name=Ejendomstorvet-januar-2017-detailhandel-udbudsstatistik-inkl.-drift
Seneste markedsstatistik fra Ejendomstorvet.dk med flere (bl.a. tomgang):
https://www.ejendomstorvet.dk/pdf/GetDoc?name=Ejendomstorvet _statistikken_kvartal42016