Pressemeddelelse: Stort fald i tomme kontorer i Aarhus

Ejendomstorvet.dk -

Efter en hård coronaopbremsning er andelen af ledige kontorlokaler faldet i Aarhus og det øvrige Østjylland, viser tal fra erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk. Især større virksomheder er igen begyndt at se på nye lokaler, forklarer to lokale mæglere.

Sidste sommer steg andelen af tomme kontorer i Aarhus og omegn til det højeste i fem år, men siden er udviklingen vendt. Det viser tal fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler.

“Gennem de to seneste kvartaler er udbuddet af kontorer i Aarhus faldet så meget, at det svarer til, at der er blevet udlejet 14.500 kvadratmeter – for hele Østjylland er det 16.000 kvadratmeter. I Aarhus er udbuddet faldet fra 9,5 procent til 8,8 procent, mens det i hele landsdelen er skrumpet fra 8,4 procent til 7,9 procent. Dermed ligger Østjylland lige akkurat under landsgennemsnittet på 8,0 procent,” siger Jakob Wegener, administrerende direktør for Ejendomstorvet.dk

Portalen er ejet af landets ejendomsmæglere ligesom “søsterportalen” Boligsiden.dk. På landsplan er præcis 3.201 kontorlokaler udbudt til leje eller salg via. Ejendomstorvet.dk lige nu. 522 af dem ligger i Østjylland – flest i Aarhus med 263, derefter følger Randers med 82, Horsens med 43, Silkeborg med 42, Skanderborg med 33 og Hedensted med 30 lokaler. De resterende 29 lokaler er fordelt på Favrskov, Norddjurs, Odder og Syddjurs, mens der slet ikke er udbudt ledige kontorer på Samsø i øjeblikket.

To erhvervsmæglere med fingeren på den lokale, østjyske puls forklarer, at der skete en opbremsning på markedet for kontorlokaler, da coronaen satte ind for lidt over et år siden.

“Ikke mindst store virksomheder på udkig efter 1.500-2.500 kvadratmeter satte flytteplanerne i bero, mens mindre, og ofte lokale virksomheder stadig var aktive. De seneste måneder har vi oplevet, at der bredt i markedet er stor efterspørgsel på kontorer; virksomhederne er begyndt at ansætte og tør igen investere. I løbet af 1-3 år får Aarhus en del nybyggede kontorlokaler, og det kan give let øget tomgang til den tid,” siger Carsten Gørtz Petersen, administrerende direktør i Colliers International med hovedkontor på Søren Frichs Vej i Aarhus.

“Vi oplever et boost i efterspørgslen – særligt fra firmaer inden for nethandel og fra nystartede virksomheder, som Aarhus måske har flere af end så mange andre byer. I selve Aarhus er interessen størst i Aarhus C og Skejby, og uden for Aarhus gælder det specielt ned langs E45-motorvejen mod Skanderborg,” siger Steen Storgaard Møller, partner i Nordicals Aarhus, der holder til på Værkmestergade.

Aarhus og de ti øvrige østjyske kommuner har i alt 3,6 millioner kontor-kvadratmeter – eller lige knap en sjettedel af landets samlede kontorareal, kun overgået af København by og Københavns omegn. I dag ligger kontortomgangen i Østjylland en anelse under landsgennemsnittet på 8 procent, men tilbage i 2012 og 2013 stod næsten 14 procent af de østjyske kontorer tomme, den højeste andel i landet.

Ejendomstorvet.dk har Danmarks største udvalg af erhvervslokaler med aktuelt lige knap 8.300 lokaler til leje og ejendomme til salg i alle kategorier. Dataene kommer fra knap 300 medlemmer/annoncører, herunder næsten alle landets erhvervsmæglere samt pensionskasser, ejendomsselskaber og administratorer.

Ejendomstorvet.dk har mere end 180.000 besøgende hver måned, og i 2020 bidrog portalen til at formidle 4.000 transaktioner til en værdi af over 10 mia. kr. fordelt på indgåede lejeaftaler og solgte ejendomme. I 2020 blev Ejendomstorvet.dk udbygget både med en app og med en søgefunktion for off-market-sager.

Supplerende materiale

Kontaktoplysninger

  • Jakob Wegener, Ejendomstorvet.dk – 61 51 74 44
  • Carsten Gørtz Petersen, Colliers International Aarhus – 28 19 66 71
  • Steen Storgaard Møller, Nordicals Aarhus – 22 94 00 00