Pressemeddelelse: Stort dyk i tomme logistikbygninger

Ejendomstorvet.dk -

Der har ikke været så få tomme lager- og logistikbygninger i næsten otte år – og tæt på hovedstaden er der ved at være mangel på nyere logistikejendomme.

Ved indgangen til 2017 stod kun 2,7 procent af landets industri-, lager- og logistikbygninger tomme – det laveste niveau siden april kvartal 2009 for næsten otte år siden. Det fremgår af tal fra Ejendomstorvet.dk, Danmarks største portal for erhvervslokaler.

”Tallene afspejler især de senere års fremgang for industrien, som igen har fået brug for mere plads ikke bare til produktion, men også til lagre og logistikfunktioner. Samtidig øger den voksende nethandel behovet for lager- og logistikbygninger. Fremgangen har været konstant i flere år, nærmest kvartal for kvartal er der blevet færre tomme lokaler siden 2012,” siger Simon Birch Skou, adm. direktør for Ejendomstorvet.dk.

Portalen er ejet af landets ejendomsmæglere ligesom ”søsterportalen” Boligsiden.dk. Aktuelt er omkring 1.700 lejemål og bygninger inden for produktion, lager og logistik udbudt via Ejendomstorvet.dk.

I 2007 stod mindre end halvanden procent af landets logistik- og industribygninger tomme, men med finanskrisen blev tomgangen tredoblet på blot tre år. De næste tre-fire år bed tomgangen sig fast i overkanten af fire procent, men siden er der kommet liv i flere og flere lokaler – svarende til et areal på omkring 1,5 millioner kvadratmeter.

”Vi kan registrere fremgangen over det meste af landet – både med færre tomme lokaler og tendens til stigende lejepriser. Basislejen er lidt højere nu, og udlejerne er er knap så tilbøjelige til at give en midlertidig lejerabat. Fremgangen er stærkest ved hovedstaden, og Københavns omegn med kommuner som Albertslund, Ballerup, Brøndby, Glostrup, Høje-Taastrup og Rødovre har oplevet et kraftigt dyk i tomgangen og stigende lejeniveau, især det sidste halvandet-to år,” siger Regitze Lund, associeret partner og seniorrådgiver med ansvar for logistik i mæglerhuset Newsec Egeskov & Lindquist.

På kun et år er der kommet liv i 40 procent af de tomme lokaler i Københavns omegn. Dermed har området oplevet landets største dyk i tomgangen, som nu er under fire procent. Det er dog stadig et stykke over landsgennemsnittet, men kan ikke blive meget lavere, vurderer Regitze Lund:
”De tilbageværende, tomme bygninger er hovedsageligt ældre ejendomme, måske fra 1950’erne og 1960’erne. I dag efterspørger virksomhederne moderne og effektive bygninger med stor loftshøjde, med læsseramper og med god udvendig plads til fx modulvogntog. Derfor har kommunerne vest for København brug for at få bygget nyt til logistik, lager og produktion.”

I Københavns omegn, Nordsjælland og Østsjælland (med fx Køge og Roskilde) ligger lejeniveauet på over 500 kroner per kvadratmeter (inklusive driftsudgifter) i kraft af beliggenheden tæt på hovedstaden. På landsplan er den gennemsnitlige, udbudte leje 333 kroner per kvadratmeter – lavest i Vestjylland med 199 kroner.

På landsplan er tomgangen for lager-, logistik- og produktionsbygninger det seneste år faldet fra tre til 2,7 procent. Den laveste tomgang – på blot 1,5 procent – har Vest- og Sydsjælland, mens Nordjylland følger lige efter med 1,7 procent.

Der bliver også bygget nyt inden for lager og logistik i disse år: Det nye Grønttorv, Copenhagen Markets, er åbnet i Høje-Taastrup og få kilometer derfra DSV’s hovedsæde og godsterminal. Novo Nordisk har varslet et nyt storlager i Hillerød, medicinalgrossisten Nomeco bygger et nordisk lager i Køge, tæt på PostNords nyligt varslede logistikcenter. Jysk vil udvide sit storlager ved Horsens, ligesom Stark-kæden bygger nyt lager ved Aarhus.

Ejendomstorvet.dk har Danmarks største udvalg af ledige lejemål samt ejendomme til salg med adresse, foto og tekst om aktuelt cirka 10.000 lokaler og ejendomme. Dataene kommer fra næsten alle landets erhvervsmæglere samt en række pensionskasser, ejendomsselskaber og ejendomsadministratorer. Ejendomstorvet.dk har mere end 100.000 besøg hver måned.

Supplerende datamateriale
Ejendomstorvet Markedsindeks – første kvartal 2017 (tomgang):

Ejendomstorvet Udbudsstatistik lager/produktion – februar 2017 (udbudte lejepriser):
/pdf/getdoc?name=Ejendomstorvet-februar-2017-lager-produktion-udbudsstatistik-inkl.-drift
Teksten omtaler ikke to af de 11 landsdele i statistikken, København by og Bornholm, da begge områder har meget få lager- og industribygninger.

Kontaktoplysninger

Simon Birch Skou fra Ejendomstorvet.dk kan kontaktes på mobil 42 41 06 02

Regitze Lund fra Newsec Egeskov & Lindquist kan kontaktes på mobil 28 94 81 44