Stort dyk i tomme kontorer på Fyn

Ejendomstorvet.dk -

Mere end hvert fjerde ledige kontorlokale på Fyn er forsvundet på lidt over et år, og udbuddet af kontorarealer er samtidig det laveste i årevis ifølge nye tal fra Ejendomstorvet.dk. I Odense rykker mange virksomheder ud af centrum, hvor der er mangel på nyere og især lidt større lokaler, fortæller to lokale ejendomsmæglere.

Antallet af ledige kontorkvadratmeter er nærmest styrtdykket på Fyn: På lidt over et år er udbuddet skrumpet med over en fjerdedel, et af de største fald i landet. Det viser nye tal fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler.

”I øjeblikket har Fyn det laveste udbud af kontorlokaler siden 2011 – på nær et enkelt kortvarigt dyk i 2018. De seneste fem kvartaler er udbuddet dykket fra 167.300 kvadratmeter til 121.400 kvadratmeter eller næsten 28 procent. Målt i forhold til de samlede kontorarealer er udbuddet faldet fra 10,9 procent ved årsskiftet 2020/21 til nu 7,4 procent. Det er stadig lidt højere end landsgennemsnittet på 5,4 procent, men faldet er et af de mest kraftige, vi har set i hele landet,” siger Jakob Wegener, administrerende direktør for Ejendomstorvet.dk.

Portalen bliver drevet på foreningsbasis af erhvervsmæglerne i Danmark uden krav om overskud – ligesom “søsterportalen” Boligsiden.dk. Aktuelt har Ejendomstorvet.dk et udbud på næsten 8.200 lejemål og ejendomme på landsplan, heraf godt 2.900 kontorlokaler. Af dem ligger 242 på Fyn, langt størsteparten – 191 – i Odense Kommune. I Svendborg er 20 lokaler udbudt lige nu, i Middelfart 15 og i Faaborg-Midtfyn 6 kontorlokaler. I de øvrige kommuner er der 3 eller færre kontorer at vælge imellem på Ejendomstorvet.dk.

”Der er bygget meget nyt i Odense de senere år, fx af PFA og Barfoed Group. Mange virksomheder er begyndt at flytte ud i de nye byggerier, fx i Cortex Park, hvor de er tæt både på den nye letbane og på motorvejen tværs over Fyn. Odense centrum har en del ledige kontorer, men hvis en virksomhed skal bruge 1000 kvadratmeter eller mere, er der ikke meget at vælge imellem. Desuden er en del af de mindre lokaler ikke tidssvarende og ligger i bygninger, som er tæt på at være projektejendomme, der måske skal rives ned eller omdannes til noget andet,” siger Morten Rasmussen, partner i Nordicals Odense på Klosterbakken.

”Mange virksomheder, særligt videnstunge som advokater, revisorer og ingeniører, søger moderne kontorer eller flerbrugerhuse med adgang til fælles faciliteter. Vi forventer stigende efterspørgsel på kontorlokaler i Odense, især i centrum,” siger Martin Fuhlendorff, erhvervsmægler hos Colliers International med kontor på Tagtækkervej i Odense.

Langt hovedparten af kontorerne på Fyn ligger i Odense Kommune, men også resten af øen nyder godt af både stigende beskæftigelse og udflytning af statslige arbejdspladser.

”Vi mærker især god efterspørgsel af kontorer i Middelfart, og flere byer, fx Svendborg, har fået arbejdspladser fra staten,” siger Morten Rasmussen fra Nordicals.

Odense og de ni øvrige kommuner på og ved Fyn har samlet knap 1,7 mio. kvadratmeter kontorer – det svarer til 6,4 procent af landets totale kontorarealer.

Ejendomstorvet.dk har Danmarks største udvalg af erhvervslokaler til udlejning og ejendomme til salg i alle kategorier. Dataene kommer fra knap 300 medlemmer/annoncører, herunder næsten alle landets erhvervsmæglere samt pensionskasser, ejendomsselskaber og administratorer. Ejendomstorvet.dk har mere end 200.000 besøgende hver måned, og i 2021 var portalen med til at formidle omkring 4.000 transaktioner til en værdi af over 10 mia. kr. fordelt på indgåede lejeaftaler og solgte ejendomme. Ejendomstorvet.dk er blevet udbygget med en app, og søgeagenten er udvidet med off-market-sager.

Kontaktoplysninger

  • Jakob Wegener, Ejendomstorvet.dk – 61 51 74 44
  • Morten Rasmussen, Nordicals – 23 43 18 77
  • Martin Fuhlendorff, Colliers International – 20 45 35 13

Supplerende datamateriale

/pdf/getdoc?name=Ejendomstorvet_statistikken_2_kvartal_2022.pdf