Pressemeddelelse: Stor pukkel af tomme butikker

Ejendomstorvet.dk -

Selv om finanskrisen er overstået, så døjer detailhandlen fortsat med masser af tomme butikker, viser tal fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal med erhvervslokaler. Og vi har udsigt til endnu flere tomme butikslokaler, spår ekspert i detailhandel.

Da finanskrisen satte ind i 2008 med fyringsrunder, konkurser og fald i privatforbruget, blev masser af erhvervslokaler tomme. Værst gik det ud over butikslokalerne, og i dag, ni år efter krisen, er der fortsat mange flere ledige butikslokaler end før krisen, hvorimod der er kommet liv i talrige tomme kontorer, lagerbygninger og fabrikshaller. Det viser talmateriale fra Ejendomstorvet.dk og Dansk Ejendomsmæglerforening.

”Før finanskrisen stod under to procent af butikslokalerne tomme, men det blev tredoblet på kun tre år. I lang tid blev tomgangen liggende omkring seks procent og steg endda lidt; kun det seneste halvandet år har vi oplevet en lille forbedring med lidt færre tomme butikker. Udviklingen står i kontrast til, hvad vi ser for lager- og industrilokaler samt kontorer. Fx oplevede kontorerne også stigende tomgang, men slet ikke i samme omfang, og vendingen satte både ind tidligere og med mere fart,” siger Simon Birch Skou, adm. direktør for Ejendomtorvet.dk, mæglernes fælles portal for erhvervslokaler.

Med andre ord har fremgangen i dansk økonomi siden 2013 luget godt ud i ledige lager- og industrilokaler samt kontorer, mens der stadig er en stor pukkel af tomme butikslokaler fra finanskrisen.

”Op til finanskrisen var forbruget exceptionelt højt, og der var stor efterspørgsel på detailhandelslokaler. Privatforbruget faldt kraftigt under finanskrisen, og vi er først kommet tilbage til niveauet før krisen de seneste to år. Samtidig er en stor del af det øgede salg sket via internethandel, som er blevet mere udbredt de senere år, og en del traditionelle forretninger omsætter færre varer og har derfor brug for færre eller mindre lokaler. Med lukkeloven i 2012 valgte flere større dagligvarebutikker at holde åbent om aftenen og om søndagen. Det har presset mange kiosker og mindre forretninger til at lukke,” siger Mads Lindegaard, senioranalytiker i Dansk Ejendomsmæglerforening.

I Institut for Center-Planlægning (ICP) har detailhandelsekspert Per Nyborg netop lagt sidste hånd på en stor rapport, der vurderer, hvordan e-handlen vil påvirke butikslivet frem mod 2030.

”Alene fra 2012-2016 er der forsvundet 4.000 butikker, og den tendens vil fortsætte. Vi kan se, at nethandel på ret kort tid er kommet til at udgøre 20 procent af tøjsalget, og det vil brede sig til andre brancher. Flere mindre byer vil formentlig miste de fleste butikker med udvalgsvarer. En del lejemål overgår til nye funktioner som frisører, forskellige klinikker, cafeer og restauranter; nogle udnytter, at det bliver billigere at overtage gode beliggenheder, og fx rykker tandlæger nogle steder ned i gadeplan,” siger Per Nyborg fra ICP.

De senere år er blandt andet mange bankfilialer, posthuse, kiosker og tankstationer forsvundet. Også forbrugerelektronik har været hårdt ramt, og gadebilledet er i dag uden skilte fra fx Bingo Foto, Blockbuster, Fona og TP Musik.

Lavprisbutikker er der til gengæld kommet 350 flere af siden krisens start, men måske er mætningspunktet nået nu med omkring 1.550 butikker. Nok vil både Lidl, Rema 1000 og Netto fortsat vokse, men Kiwi er netop blevet lukket, mens Fakta og især Aldi trimmer nettet af butikker.

Fakta om butikker og erhvervslokaler

Butikslokaler:
· I årene 2005-07 stod kun lige knap 2 pct tomme
· Fra 2008 og tre år frem blev tomgangen tredoblet
· Gennem fire år, fra 2012-15, lå tomgangen på over 6 pct
· Først i slutningen af 2015 faldt tomgangen og ligger aktuelt på 5,4 pct
· Københavns omegn har lavest tomgang med 3,0 pct, Sydjylland den højeste med 8,1 pct
- Fra 2012-16 faldt andel af butikker fra 28.000 til 24.000

Kontorlokaler:
· I 2007 stod 3,5 pct af kontorlokalerne tomme
· Over de næste syv år blev tomgangen tredoblet og toppede med godt 10 pct ved nytår 2013/2014
· Siden er tomgangen næsten uafbrudt og ligger nu på 7,5 pct
· Vest-/Sydsjælland har lavest tomgang med 3,5 pct, Københavns omegn højest med 11,8 pct

Dem ser vi flere af….
· Frisører
· Klinikker (negle, helse, massage, fysioterapi, tandlæger)
· Cafeer og spisesteder
· Pop-up-butikker (især i de største byer)
· Nye koncepter (fx Normal og Flying Tiger)

… og dem ser vi færre af
· Posthuse og banker
· Forbrugerelektronik (fx Fona, fotoudstyr)
· Musik/video
· Tøjbutikker (ramt af nethandel)
· Tankstationer
· Kiosker og nærkøbmand (efter ny lukkelov 2012)

Link til seneste kvartalstal

Ejendomstorvets kvartalvise udbudsstatistik for Q2 2017

Kontaktoplysninger

Simon Birch Skou fra Ejendomstorvet.dk – mobil 42 41 06 02
Mads Lindegaard fra Dansk Ejendomsmæglerforening – mobil 40 97 49 14
Per Nyborg fra Institut for Center-Planlægning – mobil 40 50 04 33