Stigning på 75 procent i ledige lagerarealer på halvandet år

Ejendomstorvet -

PRESSEMEDDELELSE

Stigning på 75 procent i ledige lagerarealer på halvandet år

Udbuddet af lokaler til lager og logistik er vokset med næsten 750.000 kvadratmeter i løbet af seks kvartaler, viser nye data fra Ejendomstorvet.dk . Stigningen sker dog efter omfattende nybyggeri, og udbuddet er blot ved at nærme sig et historisk mere normalt niveau, mener to erhvervsmæglere. Udlejerne er begyndt at kræve længere lejekontrakter.

Gennem seks kvartaler er antallet af ”til leje”-skilte i erhvervsområderne ud for lagerbygninger, logistikejendomme, produktionshaller og værksteder steget uafbrudt. Det fremgår af de nyeste data fra Ejendomstorvet.dk , landets største portal for erhvervslokaler.

”På den ene side er udbuddet af lokaler til lager og logistik steget 75 procent på blot halvandet år, nemlig fra lige knap 1 mio. kvadratmeter til over 1,7 mio. På den anden side har der været omfattende nybyggeri med næsten 2,3 mio. ekstra kvadratmeter, og virksomhederne har faktisk formået at aftage rundt regnet to tredjedele af de nye arealer,” siger Jakob Wegener, administrerende direktør for Ejendomstorvet.dk .

I øjeblikket er 10.500 erhvervslejemål og ejendomme over hele landet udbudt på Ejendomstorvet.dk , heraf knap 1.500 lagerbygninger, logistikejendomme, fabrikshaller og værksteder. Portalen drives på foreningsbasis af landets ejendomsmæglere og uden krav om overskud, ligesom boligportalen Boligsiden.dk .

To erhvervsmæglere ser dog nogenlunde roligt på den kraftige vækst i antallet af udbudte kvadratmeter – fra 1,3 procent af de samlede arealer til nu 2,2 procent. Udbuddet var nemlig markant højere – næsten 6 procent – i årene 2010-13, altså i kølvandet på finanskrisen, der ramte Danmark i 2008-09.

”Udbuddet ligger stadigvæk på et lavt niveau, og vi havde mange udlejninger i 2023, endda til høje lejeniveauer. Danmark har en sund økonomi, og vi oplever stadig god efterspørgsel stort set alle steder. Men da der er blevet bygget meget nyt, så kan det godt tage lidt længere tid at få afsat kvadratmeterne, og udbuddet kan stige yderligere det næste par år. Det skal dog nok falde igen, for virksomhederne har brug for moderne lokaler,” siger Helle Andersen, afdelingschef for logistik og industri hos Colliers International.

En lignende melding kommer fra en anden stor erhvervsmægler:

”Markedet vender sådan set tilbage til mere normale tider, efter at coronaforløbet gav ekstra stor efterspørgsel og ekstra lav tomgang, fordi vi fik øget nethandel, og fordi der var knas med transport og forsyningskæder. Der er blevet bygget en del spekulativt de seneste år, altså uden lejere på forhånd, men nu har vi set en opbremsning, og mens det før var udlejernes marked, så er det i højere grad blevet lejernes marked,” konstaterer Dragana Marina, analysechef hos CBRE.

Begge mæglere fremhæver, at der især er stor efterspørgsel i hovedstadsområdet – årsagen er, at adskillige kommuner gradvis omdanner erhvervskvarterer til boligområder. Dermed bliver der ganske enkelt mindre plads tilbage til virksomhederne.

”Hele Storkøbenhavn er præget af byudvikling, og det presser mange små og mellemstore virksomheder. Vi har for ganske nylig fået hele 100.000 kvadratmeter ny erhvervsjord til salg for Dragør Kommune, og her oplever vi meget stor interesse, for det er sjældent, at der kommer større grunde på markedet så tæt på København,” siger Helle Andersen fra Colliers International.

Hos CBRE peger analysechefen på, at de ændrede markedsvilkår giver en forskydning i lejekontrakterne.

”Før kunne udlejerne forvente, at hvis nogle af deres lokaler blev fraflyttet, så var de lette at leje ud igen – ofte endda til højere leje. Men efterhånden som det er blevet lejernes marked, så er udlejerne igen begyndt at foretrække lange lejekontrakter, som normalt giver udlejer en større sikkerhed,” siger Dragana Marina fra CBRE.

Ved indgangen til 2024 havde Danmark godt 78,6 mio. kvadratmeter lokaler til lager, logistik samt produktion og værksteder. Heraf ligger godt 63 procent i Jylland – flest i Sydjylland (inklusive det meste af Trekantområdet), nemlig 15,5 mio. kvadratmeter eller en femte af det samlede areal. Østjylland har 13,5 mio. eller godt en sjettedel, mens både Vestjylland og Nordjylland har over 10 mio. kvadratmeter.

Ejendomstorvet.dk har Danmarks største udvalg af erhvervslokaler til udlejning og ejendomme til salg i alle kategorier. Dataene kommer fra op imod 300 medlemmer/annoncører, herunder næsten alle landets erhvervsmæglere samt pensionskasser, ejendomsselskaber og administratorer. Ejendomstorvet.dk har mere end 200.000 besøgende hver måned, og i 2022 var portalen med til at formidle over 3.300 transaktioner til en værdi af 10,6 mia. kr. fordelt på indgåede lejeaftaler og solgte ejendomme.

Kontaktoplysninger

• Jakob Wegener fra Ejendomstorvet.dk – 61 51 74 44

• Helle Andersen fra Colliers International – 61 15 46 28

• Dragana Marina fra CBRE – 31 35 74 84

Supplerende materiale

• Ejendomstorvet Markedsindeks – 1. kvartal 2024:

https://www.ejendomstorvet.dk/uploads/Ejendomstorvet_statistikken_1_kvartal_2024-WEB.pdf

• Nuværende udbud af lagerlokaler i Danmark:

https://www.ejendomstorvet.dk/ledigelokaler/lager-produktion