Pressemeddelelse: Stærk medvind for kontormarkedet i Aarhus

Ejendomstorvet.dk -

PRESSEMEDDELELSE - 15. OKTOBER 2016

Østjylland havde gennem flere år danmarksrekord i tomme kontorer, men nu er kommet liv i masser af tomme lokaler. Tomgangen er styrtdykket og ligger for første gang på landsgennemsnittet.

Kontormarkedet i Aarhus og det øvrige Østjylland blev hårdt ramt af finanskrisen, men nu lysner det for alvor: Antallet af tomme kontorer er styrtdykket, og lejeniveauet er steget det seneste år.

”Aarhus blev – ligesom hovedstaden – hårdt ramt, da finanskrisen satte ind, og ledigheden for kontorer sprang i vejret. I slutningen af 2009 overtog Østjylland danmarksrekorden i tomme kontorer og fastholdt den de følgende fire år. Da det så allermørkest ud, i slutningen af 2013, stod næsten 14 procent af kontorerne tomme. Siden er det gået støt fremad, og især det sidste år er det gået stærkt – for første gang har Østjylland en tomgang på niveau med hele landet,” siger Simon Birch Skou, adm. direktør for Ejendomstorvet.dk, der indtil for nylig hed Oline.dk og fortsat er landets største portal for erhvervslokaler med aktuelt over 10.000 lokaler til leje og ejendomme udbudt til salg.

På knap tre år er tomgangen for de østjyske kontorer faldet fra 13,8 procent til 8,5 procent ifølge de seneste tal (for tredje kvartal) – selv om især Aarhus har haft en del nyt kontorbyggeri. Tallene svarer til, at der er kommet liv og aktivitet i kontorarealer på tilsammen 162.000 kvadratmeter – et areal på størrelse med knap 23 fodboldbaner.

En lokal erhvervsmægler udpeger boligmarkedet som en af forklaringerne.

”Aarhus har oplevet mange konverteringer fra kontor til boliger, særligt ungdomsboliger. Over fem år taler vi nok omkring 2.500 boliger i tidligere kontorer, og det er gået ekstra stærkt det sidste par år. Det hænger sammen med, at boligmarkedet i Aarhus er gloende hedt, blandt andet fordi indbyggertallet stiger,” siger Jan Nickelsen, partner i Colliers International.

Han peger desuden på, at en del virksomheder har fået behov for større lokaler, fordi finanskrisen er overstået. Andre virksomheder vælger at flytte tættere på Aarhus for lettere at kunne tiltrække højt kvalificeret arbejdskraft.

Samtidig med at der er blevet længere mellem tomme kontorer, er lejen på kontorlokaler begyndt at stige – efter flere års fald under finanskrisen.
”Vi har helt friske data fra hundredevis af østjyske lejemål i Ejendomstorvet.dk, og vi kan se, at lejeniveauet er steget næsten fem procent det seneste år. Dermed er lejen næsten oppe på niveauet før finanskrisen. Et andet sundhedstegn for erhvervslivet er, at antallet af udbudte lejemål i Østjylland er faldet med en fjerdedel på tre år – men der er stadig næsten 400 kontorlejemål at vælge imellem,” siger Simon Birch Skou.

Østjylland har lige godt tre millioner kvadratmeter kontorer – det svarer til 12,9 procent af de samlede kontorarealer i landet, og dermed er Aarhus og omegn den tredjestørste landsdel (efter København by og Københavns omegn). Ud over Aarhus omfatter Østjylland kommunerne Favrskov, Hedensted, Horsens, Odder, Randers, Samsø, Silkeborg og Skanderborg samt Syd- og Norddjurs.

Ejendomstorvet.dk er ejet af de danske erhvervsmæglere og har Danmarks største udvalg af ledige lejemål samt ejendomme til salg med adresse, foto og tekst om aktuelt godt 10.000 lokaler og ejendomme, heraf knap 400 kontorer i Østjylland. Dataene kommer fra næsten alle landets erhvervsmæglere samt en række pensionskasser, ejendomsselskaber og ejendomsadministratorer. Ejendomstorvet.dk har mere end 90.000 besøg hver måned.

Kontaktoplysninger
Simon Birch Skou fra Ejendomstorvet.dk kan kontaktes på mobil 42 41 06 02 Jan Nickelsen fra Colliers International kan kontaktes på mobil 40 43 63 10

Uddybende datamateriale
Seneste udbudsstatistik fra Ejendomstorvet.dk (med lejeniveau og antal udbudte kontorer):
http://www.oline.dk/pdf/GetDoc?name=Oline-september-2016-kontor-udbudsstatistik

Seneste tomgangsstatistik fra Ejendomstorvet.dk, Dansk Ejendomsmæglerforening og Ejendomsforeningen Danmark:
http://www.oline.dk/pdf/GetDoc?name=Oline_ED-statistikken_kvartal3_2016.pdf

Lederartikel fra JP Aarhus (22. september) om de stigende boligpriser i Aarhus:
http://jyllands-posten.dk/aarhus/meninger/leder/ECE9020997/glemt-eller-gemt/