Pressemeddelelse: Rekord få kontorer står tomme

Ejendomstorvet.dk -

Blot 7,5 procent af landets kontorlokaler var udbudt til leje eller salg ved indgangen til andet kvartal 2017 – det er den laveste andel siden januar 2010 for næsten syv-et-halvt år siden. Det viser tallene i det kvartårlige Ejendomstorvet Markedsindeks over udbudte erhvervslokaler, udgivet af Dansk Ejendomsmæglerforening i samarbejde med erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk og Ejendomsforeningen Danmark, som repræsenterer udlejere og administratorer af ejendomme.
”Det faldende udbud af kontorer afspejler det fortsatte opsving i dansk økonomi. Gennem de seneste år har der været en stigning i antallet af job inden for klassiske kontorfag, og det har medført øget efterspørgsel på kontorer og dermed faldende udbud,” siger senioranalytiker Mads Lindegaard fra Dansk Ejendomsmæglerforening.

På landsplan er andelen af udbudte kontorer faldet med 0,9 procentpoint det seneste år. Det samme gælder i København by med en stor koncentration af kontorer. Her var 6,8 procent udbudt ved indgangen til april kvartal.

”Vi har den laveste andel af udbudte kontorer i over syv år, og vi har haft oplevet et stort set uafbrudt fald i udbudte kvadratmeter gennem de seneste tre-et-halvt år. Geografisk har udviklingen dog været noget forskellig: Et par naboområder til hovedstaden, Østsjælland med Køge og Roskilde samt Københavns omegn, har det seneste år oplevet et kraftigt fald i andelen af udbudte kontorer. Det samme gælder Nordjylland og Østjylland med Aarhus, mens både Fyn og Vestjylland i øjeblikket har lidt flere udbudte kontorer end for et år siden,” siger Simon Birch Skou, adm. direktør for Ejendomtorvet.dk.

Østsjælland samt Vest- og Sydsjælland har færrest udbudte kontorer – knap fire procent – mens Københavns omegn fortsat døjer med landets højeste ledighed på små 12 procent trods et stort dyk i andelen af udbudte lokaler gennem det seneste år.

Kontaktoplysninger
Simon Birch Skou fra Ejendomstorvet.dk kan kontaktes på mobil 42 41 06 02

Mads Lindegaard fra Dansk Ejendomsmæglerforening kan kontaktes på mobil 40 97 49 14

Baggrundsmateriale og fakta
• 7,5 procent af samtlige kontorlokaler var udbudt ved indgangen til april kvartal 2017 – det laveste siden januar 2010 og et fald fra 8,4 procent for et år siden
• Lige før finanskrisen brød ud, var knap fire procent af kontorerne udbudte – det blev nærmest fordoblet på to år. Herefter var andelen af udbudte kontorlokaler stabil et par år, men steg kraftigt fra 2011-2014 til omkring 10 procent
• Andelen af udbudte kontorlokaler toppede i første kvartal 2014 med 10,2 procent – siden er den faldet næsten støt med knap tre procentpoint. Det svarer til, at der er kommet liv og aktivitet på cirka 600.000 kvadratmeter (svarende til 85 fodboldbaner fyldt med skriveborde og reoler)
• København by har lige knap en fjerdedel af landets kontorer – i øjeblikket er 6,8 procent af dem udbudt, et fald på næsten et procentpoint på et år
• Københavns omegn har næsten en sjettedel af kontorerne i landet – og har landets største fald med 1,7 procentpoint på et år. Området med kommuner som Gladsaxe, Lyngby-Taarbæk og Høje-Taastrup har med 11,8 procent dog stadigvæk landets største andel af udbudte kontorlokaler
• Også andre landsdele har oplevet store fald i andelen af udbudte kontorer det seneste år – især Østsjælland med fx Køge og Roskilde (minus 1,7 procentpoint) samt Nordjylland og Østjylland med Aarhus (begge minus 1,4 procentpoint)

Ejendomstorvet Markedsindeks Udbudsstatistikken – andet kvartal 2017 Ejendomstorvets Markedsindeks

Fakta om Ejendomstorvet Markedsindeks Udbudsstatistikken
Ejendomstorvet Markedsindeks Udbudsstatistikken kortlægger hvert kvartal udbuddet af danske erhvervsbygninger, fordelt på butikker, kontorer samt lager-/produktionslokaler – og opgjort som udbudte lokaler målt i forhold til den samlede bestand af bygninger (kvadratmeter).

Statistikken omfatter en meget betragtelig del af erhvervslokalerne i Danmark og udgives af Dansk Ejendomsmæglerforening (DE) i samarbejde med erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk og Ejendomsforeningen Danmark (ED).

Dansk Ejendomsmæglerforening er brancheforening for virksomheder og personer, der formidler fast ejendom (boliger eller erhvervslokaler). Foreningen blev grundlagt i 1912 og har i dag omkring 90 procent af alle mæglere som medlemmer.

Ejendomstorvet.dk er ejet af de danske erhvervsmæglere og har Danmarks største udvalg af ledige lejemål samt ejendomme til salg med adresse, foto og tekst om aktuelt cirka 10.000 lokaler og ejendomme. Dataene kommer fra næsten alle landets erhvervsmæglere samt en række pensionskasser, ejendomsselskaber og ejendomsadministratorer. Ejendomstorvet.dk har mere end 115.000 besøg hver måned.

Ejendomsforeningen Danmark organiserer ejere, udlejere og administratorer af fast ejendom. Foreningen blev etableret i 1860, og medlemmerne står for cirka 85 procent af det professionelle ejendomsmarked.