Pressemeddelelse: Østsjælland mister kontorarbejdspladser

Ejendomstorvet.dk -

De sidste fire kvartaler er antallet af tomme kontorlokaler i Østsjælland næsten fordoblet ifølge tal fra erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk. Området mister kontorjob til hovedstaden og på grund af digitalisering, mener to lokale mæglere.

Antallet af ledige kontorlokaler i Østsjælland er næsten fordoblet det seneste år, viser nye tal fra Ejendomstorvet.dk, som er landets største portal for erhvervslokaler. For et år siden stod 27.400 kontor-kvadratmeter ledige i områdets fem kommuner, Køge og Roskilde samt Greve, Lejre og Solrød – ved indgangen til tredje kvartal i år var det vokset til 48.700 kvadratmeter.

”Østsjælland er ifølge vores tal gået fra at have 3,8 procent tomme kontorlokaler for et år siden til at have 6,7 procent ledige lokaler. På landsplan er omfanget af ledige eller udbudte kontorlokaler også forøget, men stigningen på 2,9 procentpoint i Østsjælland er den højeste blandt de 11 områder, Danmarks Statistik inddeler landet i,” siger analytiker Nicholas McFall fra Ejendomstorvet.dk.

Portalen er ejet af landets ejendomsmæglere ligesom ”søsterportalen” Boligsiden.dk. På landsplan er lidt over 3.600 kontorlokaler lige nu udbudt til leje eller salg via Ejendomstorvet.dk. Udbuddet i Østsjælland er 111 lokaler, hovedparten i Roskilde med 51 og Køge med 42. De resterende 18 kontorlokaler er fordelt på Greve, Lejre og Solrød.

”De mindre kontorlejemål på 100 og 150 kvadratmeter er stadig ret lette at komme af med, men det er sværere med store lejemål på 2.000 kvadratmeter og derover. Området er nok også under pres, fordi mange ting bliver samlet tættere på København. Hvis en virksomhed har haft afdelinger i fx Roskilde, Høje-Taastrup og København og vil samle tingene, så lukker kontoret i Roskilde,” siger John Borrisholt, regionsdirektør for EDC Erhverv Poul Erik Bech Sjælland med afdelinger i blandt andet Roskilde og Køge.

Han tilføjer, at en del kontorjob forsvinder på grund af digitalisering.
”Det er en overordnet trend, som rammer fx pengeinstitutter, revisorer og advokater. Før kunne en advokat snildt have tre-fire advokatsekretærer, men i dag klarer advokaten det meste selv, fx når der skal tinglyses dokumenter; det sker jo digitalt,” siger John Borrisholt.

De samme tendenser har Torben Engholm, indehaver af Home Erhverv Roskilde, registreret:
”Vi mærker en centralisering, og fx forsikringsselskaber og fagforeninger lukker afdelinger i Roskilde og Køge. Mange ting kører over nettet, så der er ikke brug for så mange kontorer. Det samme gælder for advokater, revisorer og bankernes erhvervsafdelinger. Her er det faktisk en ulempe at ligge tæt på København, og vi kan se, at der bliver etableret større enheder, fx i Ballerup.”

John Borrisholt fra EDC Erhverv Poul Erik Bech mener, at udlejere med tomme kontorer i området bør overveje at modernisere lokalerne og eventuelt at opdele dem i mindre enheder. Andre muligheder kan være, afhængig af beliggenheden, at omdanne tomme kontorer til lager eller bolig.
De samlede kontorarealer i de fem østsjællandske kommuner udgør 727.600 kvadratmeter.

Ejendomstorvet.dk har Danmarks største udvalg af ledige lejemål samt ejendomme til salg med adresse, foto og tekst om aktuelt cirka 9.900 lokaler og ejendomme i alle kategorier. Dataene kommer fra knap 300 medlemmer/annoncører, herunder næsten alle erhvervsmæglere samt en række pensionskasser, ejendomsselskaber og ejendomsadministratorer. Ejendomstorvet.dk har mere end 130.000 besøgende hver måned, og i 2018 formidlede portalen solgte ejendomme og indgående lejeaftaler for en værdi af næsten 11 mia. kr. og udvidede desuden antallet af udbydere og annoncører kraftigt.

Supplerende materiale: Markedsindeks 3. kvartal 2019

Kontaktoplysninger
Nicholas McFall, Ejendomstorvet.dk – 28 14 75 88
John Borrisholt, EDC Erhverv Poul Erik Bech – 23 38 43 12
Torben Engholm, Home Erhverv – 46 37 22 13