Odense har fået flere tomme butikslokaler i år

Ejendomstorvet -

Udbuddet af ledige butikslokaler i den fynske hovedstad lå konstant gennem 2021 og 2022, men er steget markant de seneste kvartaler, viser nye data fra Ejendomstorvet.dk . Tilbageholdne forbrugere og den store byomdannelse er hovedårsagerne, mener to lokale erhvervsmæglere. Lige nu vrimler det med mennesker på de julepyntede butiksstrøg i Odense, men antallet af udbudte eller ledige butiks-kvadratmeter i byen er steget over 28 procent gennem 2023, viser nye data fra Ejendomstorvet.dk , landets største portal for erhvervslokaler. Eller udtrykt lidt mere positivt: Detailkæder og vordende iværksættere har fået væsentligt mere at vælge imellem, når de skal finde lokaler til butikker, spisesteder eller takeaway.

”I 2021 og 2022 lå udbuddet af butikslokaler i Odense Kommune nogenlunde konstant, men siden 1. kvartal i år er udbuddet steget fra 35.500 kvadratmeter til næsten 46.000 kvadratmeter. Det svarer til, at udbuddet er steget fra 4,3 til 5,5 procent af byens samlede butiksareal – en forøgelse på 1,2 procentpoint. På landsplan har vi også set en stigning, men den er noget mindre, nemlig 0,4 procentpoint – fra 2,7 til 3,1 procent,” siger Jakob Wegener, administrerende direktør for Ejendomstorvet.dk .

Portalen bliver drevet på foreningsbasis af erhvervsmæglerne i Danmark uden krav om overskud – ligesom “søsterportalen” Boligsiden.dk . På landsplan er lige knap 10.300 erhvervslejemål og ejendomme udbudt via Ejendomstorvet.dk , heraf næsten 2.100 butikslokaler. Af dem ligger præcis 154 i Odense og 58 på det øvrige Fyn. 

To Odense-erhvervsmæglere forklarer væksten i ”til leje”-skilte dels med en landsdækkende tendens med forsigtige forbrugere, dels med lokale forhold, nemlig byomdannelsen, hvor nybyggede boliger og butikker for godt to år siden erstattede den stærkt trafikerede Thomas B. Thriges Gade tværs gennem byen.

”Den øgede tomgang hænger sammen med, at detailhandlen har været presset de seneste tre år. Beskæftigelsen er rekordhøj, og mange forbrugere har sådan set penge nok, men de holder godt på dem. Her i Odense har den store byomdannelse betydet, at en del butikker har søgt væk fra Kongensgade og hen til Vestergade. Selv om vi har set en nedgang i lejeniveauet i Kongensgade, er det blevet sværere at få afsat lokaler dér,” siger erhvervsmægler Martin Fuhlendorff fra Colliers Odense i Cortex Park.

Colliers-mægleren tilføjer, at butiksliv og spisesteder vil nyde godt af, at indbyggertallet stiger i Odense – i kraft af boligbyggeriet, blandt andet i den nye bymidte.

Også Nordicals kan mærke, at butiksdrivende og spisesteder i stigende grad foretrækker Vestergade frem for Kongensgade.

”Der er rift om de bedste beliggenheder, mens andre lokaler kan være svære at leje ud – og så har nogle af specialbutikkerne det hårdt. Men i 2023 har vi haft det største antal butiksudlejninger nogensinde i de 28 år, vi har drevet mæglervirksomhed, så der er bestemt aktivitet på markedet. Restaurationerne har det godt, og nogle af de store kæder har fundet bedre beliggenheder og større lokaler – fx Bolia og McDonald’s,” siger Morten Rasmussen, partner i Nordicals Odense på Klosterbakken.

Odense Kommune har i øjeblikket 833.000 kvadratmeter til butikker, spisesteder og takeaway – det svarer til godt 4 procent af landets samlede butiksareal. Aalborg har lidt flere kvadratmeter end Odense, Aarhus har omtrent halvanden gang så stort areal og København dobbelt så mange kvadratmeter. På det øvrige Fyn er der knap 1 million butiks-kvadratmeter.

Ejendomstorvet.dk har Danmarks største udvalg af erhvervslokaler til udlejning og ejendomme til salg i alle kategorier. Dataene kommer fra knap 300 medlemmer/annoncører, herunder næsten alle landets erhvervsmæglere samt pensionskasser, ejendomsselskaber og administratorer. Ejendomstorvet.dk har mere end 200.000 besøgende hver måned, og i 2022 var portalen med til at formidle over 3.300 transaktioner til en værdi af 10,6 mia. kr. fordelt på indgåede lejeaftaler og solgte ejendomme. 

Kontaktoplysninger 

  • Jakob Wegener fra Ejendomstorvet.dk – 61 51 74 44
  • Morten Rasmussen fra Nordicals – 23 43 18 77
  • Martin Fuhlendorff fra Colliers International – 20 45 35 13

Supplerende datamateriale: 

https://www.ejendomstorvet.dk/uploads/Ejendomstorvet_statistikken_4_kvartal_2023.pdf