Pressemeddelelse: Nybyggeri skaber store prisforskelle mellem de københavnske bydele

Ejendomstorvet.dk -

De nyeste tal fra Ejendomstorvet.dk viser store forskelle i prisstigningen for leje af erhvervslokaler mellem bydelene i København. København K har oplevet den største stigning, her er lejeprisen pr. kvadratmeter steget 83% de seneste fire år, og samtidige har bydelen fået 10% flere erhvervslokaler i udbud. København Ø har den laveste prisstigning med 27% de seneste fire år, men har samtidig fået 22% færre lokaler i udbud. Ifølge to lokale erhvervsmæglere skyldes udviklingen kulturelle forskelle samt nybyggeri.

Forskellene mellem de københavnske bydele kan opdeles i to hovedområder, som hver repræsenterer en tendens: Den nordøstlige del af København, som indebærer København Ø, N og NV, og resten af hovedstaden, henholdsvis København K, S, V og SV.
”Alle de nordøstlige bydele har oplevet et fald i antallet af udbudte lokaler de seneste fire år, gennemsnitligt er antallet af udbudte lokaler faldet 26,5% på tværs af de tre bydele. Samtidige har disse områder haft den laveste prisstigning i hovedstaden, gennemsnitligt er de steget 35%. Billedet er lidt omvendt i de resterende bydele, hvor lejeprisen pr. kvadratmeter minimum er steget 52%, og samtidig har de alle fået flere lokaler i udbud” siger analytiker Nicholas McFall fra Ejendomstorvet.dk, som er ejet af landets erhvervsmæglere ligesom ”søsterportalen” Boligsiden.dk.

Denne udvikling går imod princippet om udbud og efterspørgsel, men ifølge to lokale mæglere har udviklingen en naturlig forklaring, det skyldes nemlig både nybyggeri og kulturelle forskelle mellem de to områder. For eksempel har åbningen af nye kontorer på Kalvebod Brygge og Teglholmen været med til at øge priserne i København V og SV.

”Det tager tid for nybyggeri at blive absorberet ind i markedet, og derfor ser vi en stor stigning i udbuddet de steder, hvor nybyggeriet åbner. Samt er prisen for leje af nybyggeri selvfølgelig også dyrere end ældre boliger. Samtidig har København Ø historisk set også været dyrere og mere efterspurgt end de sydvestlige bydele. Derfor er udviklingen også et tegn på at prisforskellen har udlignet sig. Jeg oplever heller ikke længere, at lejerne fortrækker København Ø over de resterende bydele” Siger Kim Borch, direktør for Kvadrat Bolig og Erhverv i København Ø.

Dertil kommer også de kulturelle forskelle mellem bydele i København: ”Det er blevet mere ’hipt’ at have en lokation i Vesterbro-området. Dertil kommer forskellen i lejertyperne, hvor Vesterbro er blevet det ’hippe’ område for nogle. Derfor ser vi en del opstartsvirksomheder leje sig ind i den vestlige del af København. Dette betyder, at vi har en stor rotation af lejere i København V. Modsat i København Ø, her er lejerne mere stabile, og derfor ser vi ikke samme niveau af rokader på Østerbro.” Siger Sabine Eriksen Gade, Partner, salgs- og udlejningschef hos La Cour & Lykke i København K.

Kontakt
Nicholas McFall, Ejendomstorvet.dk – 28 14 75 88
Kim Borch, Kvadrat Bolig og Erhverv - 31 73 43 03
Sabine Eriksen Gade, La cour & Lykke – 33 30 10 07

Fakta:
• Erhvervslokaler dækker over kontorer, butikker, lager og produktion.