Nybyggeri giver hop i tomme kontorer i Aarhus

Ejendomstorvet -

Aarhus får masser af nye kontorer, og selv om mange af de nybyggede kvadratmeter bliver lejet ud, er tomgangen steget markant ifølge nye data fra Ejendomstorvet.dk . Især ældre kontorer står tomme, og det er sandsynligt, at tomgangen vokser yderligere det næste par år, vurderer to lokale erhvervsmæglere.

Det seneste år er tomgangen eller udbuddet af kontorkvadratmeter i Aarhus Kommune vokset med næsten 50 procent, viser de seneste data fra Ejendomstorvet.dk , landets største portal for erhvervslokaler. Eller set med mere positive briller: Virksomheder på jagt efter nye lokaler har fået meget mere at vælge imellem.

”For et år siden var udbuddet af kontorlokaler i Aarhus på vores portal knap 124.000 kvadratmeter – det ligger nu på lidt over 185.000 kvadratmeter, svarende til en stigning på over 60.000 kvadratmeter. Med til billedet hører, at byen i samme tidsrum har fået næsten 120.000 ekstra kvadratmeter fra nybyggeri, så det er altså lykkedes at få afsat rundt regnet halvdelen af det ekstra kontorareal,” siger Jakob Wegener, administrerende direktør for Ejendomstorvet.dk .

Portalen bliver drevet på foreningsbasis af erhvervsmæglerne i Danmark uden krav om overskud – ligesom “søsterportalen” Boligsiden.dk . På landsplan er lige knap 10.300 erhvervslejemål og ejendomme udbudt via Ejendomstorvet.dk , heraf næsten 3.800 kontorlokaler. Af dem ligger 381 i Aarhus og 332 i de øvrige ti østjyske kommuner. Målt i forhold til det samlede kontorareal er udbuddet eller tomgangen i Aarhus steget fra 5,1 procent til 7,2 procent – til sammenligning er tallet godt 5 procent på landsplan. 

De lokale afdelinger af to af landets store erhvervsejendomsmæglere peger på det omfattende nybyggeri – og på udsigten til endnu flere nye kvadratmeter. 

”I takt med at virksomheder flytter ind i noget af det omfattende nybyggeri – fx er advokatvirksomheden Kromann Reumert og ingeniørvirksomheden Niras rykket til Sydhavnen – ser vi stigende tomgang i midtbyen. Her kommer udlejerne til at kigge på, hvad der skal ske med kontorlokaler, som de hidtidige lejere typisk har brugt gennem en årrække. Skal de omdannes til boliger eller måske hotel? Nogle kontorer kan opgraderes, men lejerne er blevet mere krævende med ønsker om fx moderne indretning, indeklima, kantine og energimærkning,” siger Michael Andreasen, seniorrådgiver hos Colliers International i Aarhus.

”Nogle virksomheder har måske fået behov for mindre plads, men hovedforklaringen på den øgede tomgang er, at Aarhus har fået en del nybyggeri, selv om de nybyggede lokaler har kunnet tiltrække stærke lejere – udfordringen er nemlig, hvad der sker med de lokaler, virksomhederne flytter fra. Foreløbig er en stor del af de ekstra kvadratmeter blevet absorberet, men med omfattende byggeri har vi udsigt til endnu flere nye kontorarealer, især i 2025 og 2026. Derfor er det sandsynligt, at tomgangen kan stige yderligere,” siger Henrik Frost Sørensen, partner og erhvervsdirektør i EDC Erhverv Poul Erik Bech Aarhus.

Også det øvrige Østjylland – med blandt andet Horsens, Randers, Silkeborg og Skanderborg – kan registrere flere ledige kontorarealer end for et år siden. Stigningen på 20 procent er dog mere begrænset end Aarhus’ næsten 50 procent. Det hænger ifølge de to lokale erhvervsmæglere sammen med, at en stor del af kontorbyggeriet i Aarhus sker uden, at udlejerne har alle lejere på plads på forhånd. Derimod bliver spaden næsten aldrig stukket i jorden uden for Aarhus, før alle kontorkvadratmeter er afsat.

Aarhus har i øjeblikket knap 2,6 mio. kontor-kvadratmeter svarende til lidt over 9 procent af landets samlede kontorareal, mens der er 1,8 mio. kvadratmeter kontorer i det øvrige Østjylland. Aalborg og Odense har begge lige knap 1 mio. kvadratmeter kontorareaEjendomstorvet.dk har Danmarks største udvalg af erhvervslokaler til udlejning og ejendomme til salg i alle kategorier. Dataene kommer fra knap 300 medlemmer/annoncører, herunder næsten alle landets erhvervsmæglere samt pensionskasser, ejendomsselskaber og administratorer. Ejendomstorvet.dk har mere end 200.000 besøgende hver måned, og i 2022 var portalen med til at formidle over 3.300 transaktioner til en værdi af 10,6 mia. kr. fordelt på indgåede lejeaftaler og solgte ejendomme. 

Kontaktoplysninger 

  • Jakob Wegener fra Ejendomstorvet.dk – 61 51 74 44
  • Henrik Frost Sørensen fra EDC Erhverv – 51 85 42 86
  • Michael Andreasen fra Colliers International – 20 45 30 24

Supplerende datamateriale 

https://www.ejendomstorvet.dk/uploads/Ejendomstorvet_statistikken_4_kvartal_2023.pdf