Nordsjællandsk detailhandel har laveste tomgang i 11 år

Ejendomstorvet.dk -

Trods øget nethandel og lange perioder med restriktioner har Nordsjælland ikke haft færre ledige butiksarealer siden 2010, viser nye data fra Ejendomstorvet.dk. Mens Helsingør savner svenske gæster, så har flere kommuner fået bugt med tomme lokaler på hovedstrøgene, påpeger to lokale mæglere.

Gennem det seneste år er en tredjedel af de tomme lokaler til butikker , cafeer, spisesteder og takeaway forsvundet i de 11 nordsjællandske kommuner. Det fremgår af data fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler.

“For et år siden havde Nordsjælland lidt flere udbudte detaillokaler end resten af landet. Dengang var 41.500 kvadratmeter udbudt til leje eller salg i kommunerne nord for København, det er nu faldet til blot 27.000 kvadratmeter – det laveste vi har registreret siden midten af 2010. Udbuddet svarer til kun 2,5 procent af de samlede butiksarealer mod landsgennemsnittet på 2,9 procent,” siger Jakob Wegener, administrerende direktør for Ejendomstorvet.dk.

Portalen er ejet fælles af landets ejendomsmæglere ligesom “søsterportalen” Boligsiden.dk. Ejendomstorvet.dk har aktuelt et udbud på lidt over 8.000 erhvervslejemål og ejendomme på landsplan, heraf knap 1.400 lokaler til butikker, spisesteder, kaffebarer, cafeer og takeaway. Af dem ligger blot 87 i Nordsjælland – Helsingør har flest, nemlig 26 udbudte lokaler . Et stykke efter følger Hillerød med 12 , Egedal med 10, Rudersdal med 9 og Gribskov med 8 lokaler. I Fredensborg Kommune er der slet ingen udbudte lokaler lige nu, og i Hørsholm er der kun 2 lokaler på markedet.

“Helsingør har altid haft mange butikker og spisesteder, men har været ramt af dykket i svenske turister på grund af coronarestriktioner. I Helsingør Bycenter og på Stengade, byens største indkøbsstrøg, er der ikke meget ledigt; de tomme lejemål ligger især i de små sidegader med knapt så attraktive beliggenheder. Andre byer har nærmest fået helt bugt med tomme lokaler, blandt andet fordi kommunerne er blevet mere fleksible. I Fredensborg har hovedgaden fået fitnesscenter og to nye cafeer, og i Allerød er et tandlægehus rykket ind i den fraflyttede Netto,” siger Jacob Lunding, partner i EDC Erhverv Poul Erik Bech Nordsjælland med kontor i Hillerød.

Netop Hillerød, områdets største købstad, nyder godt af øget tilflytning i kraft af flere store boligbyggerier, mens Helsingør har mindre plads at vokse på.

En anden lokal mægler, danbolig Erhverv Hillerød, har nogle bud på, hvorfor netop Nordsjælland har fået gjort et stort indhug i de ledige detaillokaler.

“Området har altid haft en stor købekraft, og under coronakrisen blev næsten ingen større, lokale virksomheder hårdt ramt – modsat fx hoteller i København og lufthavnen. Kombineret med de udbetalte feriepenge har mange kunnet fastholde deres privatforbrug, og det har jo været svært at bruge penge på at rejse. Samtidig har udlejerne i Nordsjælland generelt været gode til at tilpasse sig markedssituationen, hvor ikke mindst øget nethandel presser en del butikker, så det ofte er svært at få samme leje som for få år siden,” siger Johnny Hallas, indehaver af danbolig Erhverv Hillerød.

Danmark har i alt 18,3 mio. kvadratmeter butiksareal. Knap 6 procent – eller næsten 1,1 mio. kvadratmeter – ligger i Hillerød, Helsingør, Frederikssund og de øvrige nordsjællandske kommuner.

Ejendomstorvet.dk har Danmarks største udvalg af erhvervslokaler til udlejning og ejendomme til salg i alle kategorier. Dataene kommer fra knap 300 medlemmer/annoncører, herunder næsten alle landets erhvervsmæglere samt pensionskasser, ejendomsselskaber og administratorer. Ejendomstorvet.dk har mere end 180.000 besøgende hver måned, og i 2020 var portalen med til at formidle omkring 4.000 transaktioner til en værdi af over 10 mia. kr. fordelt på indgåede lejeaftaler og solgte ejendomme. I 2020 blev Ejendomstorvet.dk udbygget både med en app og med en søgefunktion for off-market-sager.

Supplerende materiale

Kontaktoplysninger

  • Jakob Wegener, Ejendomstorvet.dk – 61 51 74 44
  • Jacob Lunding fra EDC Erhverv Poul Erik Bech Nordsjælland – 20 20 75 65
  • Johnny Hallas fra danbolig Erhverv Hillerød – 40 79 21 11