Nordsjælland har laveste udbud af kontorer i årevis

Ejendomstorvet.dk -

Udbuddet af ledige kontorlokaler i de nordsjællandske kommuner har ikke været lavere i næsten 15 år, viser nye tal fra Ejendomstorvet.dk. De lokale virksomheder har stor fremgang, indbyggertallet stiger, og så er der bygget alt for lidt, lyder forklaringerne fra to lokale ejendomsmæglere.

Kontorlejemål i Nordsjælland bliver nærmest revet ned fra hylderne hos ejendomsmæglere og udlejere, og det er blevet sværere at finde ledige kvadratmeter for lokale virksomheder i vækst – og for iværksættere og firmaer, som gerne vil etablere sig nord for København. Alene det seneste år er udbuddet af kontorkvadratmeter faldet med næsten en tredjedel ifølge nye data fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler.

”For et år siden var der udbudt lige knap 76.000 kvadratmeter kontorer i Nordsjælland – siden er udbuddet faldet kraftigt og har de to seneste kvartaler ligget omkring 53.000 kvadratmeter. Vi skal helt tilbage til årsskiftet 2007/08, lige før finanskrisen satte ind, for at finde et lavere udbud. Udbuddet svarer til 4 procent af det samlede kontorareal i Nordsjælland – et godt stykke under landsgennemsnittet på 5,4 procent,” siger Jakob Wegener, administrerende direktør for Ejendomstorvet.dk.

Portalen bliver drevet på foreningsbasis af erhvervsmæglerne i Danmark uden krav om overskud – ligesom “søsterportalen” Boligsiden.dk. Aktuelt har Ejendomstorvet.dk et udbud på over 8.100 lejemål og ejendomme på landsplan, heraf næsten 3.000 kontorlokaler. Af dem ligger 184 i Nordsjælland, flest – 45 – er udbudt i Rudersdal Kommune med fx Birkerød, Holte og Vedbæk. Derefter følger Hørsholm med 29, Furesø med 23, Allerød og Helsingør begge med 21 kontorer og Hillerød med 20. I hver af de øvrige fem kommuner er der færre end ti kontorlokaler at vælge imellem.

”Generelt er der stor efterspørgsel på arbejdskraft og dermed også på lokaler, og det lokale aktivitetsniveau er forbavsende højt efter coronaforløbet. En af grundene er den enorme byggeaktivitet – fx supersygehuset, de store udvidelser hos Novo Nordisk og Fuji i Hillerød samt det omfattende boligbyggeri, ikke mindst Frederiksbro i Hillerød. De store virksomheder og byggeaktiviteten trækker mindre firmaer til, og med de mange nye boliger stiger indbyggertallet, hvilket bidrager til den lokale beskæftigelse og dermed behovet for plads,” siger Johnny Hallas fra Danbolig Erhverv Johnny Hallas i Hillerød.

Han peger desuden på, at de kommende motorvejsudbygninger til Hillerød og Frederikssund vil gøre det mere attraktivt at etablere arbejdspladser i Nordsjælland. Og set fra hans skrivebord er den store efterspørgsel bredt funderet – både på brancher og geografisk.

En anden lokal mægler peger på, at det er svært at finde tidssvarende kontorlokaler i Nordsjælland.

”En stor del af efterspørgslen kommer fra store vidensvirksomheder, som gerne vil skabe attraktive rammer for deres medarbejdere – der er jo kamp om arbejdskraften. Men fx i Hillerød er der stort set ikke blevet bygget noget nyt de seneste 15 år. Nu kommer der lidt erhvervslokaler i Frederiksbro, men det måtte gerne have været mere. I øjeblikket ser vi også, at den internationale uro om forsyningslinjer får flere virksomheder til at trække aktivitet hjem til Danmark, og det øger behovet for både kontorer og lagerplads,” siger Kim Kyhl Andersen, administrerende partner i Andersen Erhverv i Holte.

De 11 nordsjællandske kommuner har tilsammen lidt over 1,3 mio. kvadratmeter kontorer – svarende til 5,1 procent af landets totale kontorarealer.

Ejendomstorvet.dk har Danmarks største udvalg af erhvervslokaler til udlejning og ejendomme til salg i alle kategorier. Dataene kommer fra knap 300 medlemmer/annoncører, herunder næsten alle landets erhvervsmæglere samt pensionskasser, ejendomsselskaber og administratorer. Ejendomstorvet.dk har mere end 200.000 besøgende hver måned, og i 2021 var portalen med til at formidle omkring 4.000 transaktioner til en værdi af over 10 mia. kr. fordelt på indgåede lejeaftaler og solgte ejendomme. Ejendomstorvet.dk er blevet udbygget med en app, og søgeagenten er udvidet med off-market-sager.

Supplerende materiale

Kontaktoplysninger

  • Jakob Wegener, Ejendomstorvet.dk – 61 51 74 44
  • Kim Kyhl Andersen, Andersen Erhverv – 20 96 35 84
  • Johnny Hallas, danbolig Erhverv Johnny Hallas – 40 79 21 11