Sjælland har stor mangel på kontorer

Ejendomstorvet -

Region Sjælland har et mindre udbud af kontorlokaler end resten af landet, viser nye tal fra erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk . Der mangler især moderne kontorer i de større byer, siger to erhvervsmæglere. Og så leder Novo Nordisk med lys og lygte efter mere plads.

På Sjælland har virksomheder på udkig efter kontorplads mindre at vælge imellem end i det øvrige Danmark. Det viser de nyeste tal fra Ejendomstorvet.dk , landets største portal for erhvervslokaler. På landsplan er udbuddet eller tomgangen 5,2 procent, mens udbuddet blot er 3,7 procent i Region Sjælland.

”I begyndelsen af 2023 kunne vi registrere et stigende udbud af kontorlokaler i Region Sjælland, men billedet er vendt det seneste par kvartaler. Udbuddet er mindst i Østsjælland med 3,0 procent, mens det ligger lidt højere i Vest- og Sydsjælland med 4,0 procent,” fortæller adm. direktør Jakob Wegener fra Ejendomstorvet.dk .

Portalen bliver drevet på foreningsbasis af erhvervsmæglerne i Danmark uden krav om overskud – ligesom portalen Boligsiden.dk . I øjeblikket er lidt over 10.600 erhvervslejemål og ejendomme over hele landet udbudt på Ejendomstorvet.dk ; heraf næsten 4.000 kontorer. Af dem ligger 253 i Region Sjælland, fordelt med 168 lokaler i Vest- og Sydsjælland, 85 i Østsjælland.

”Der er ikke så stor aktivitet i markedet lige nu. Det hænger sammen med, at virksomheder, der vil flytte, gerne vil have moderne, effektive lokaler i de større byer i regionen. Men det er svært ved at finde, fordi der generelt ikke er blevet bygget så meget nyt de senere år. Ved Køge stadion er der dog nyopført nogle kontorpunkthuse ved stadion, og de lokaler er nærmest blevet revet væk,” siger Henrik Nikolajsen, partner i Nordicals Sjælland med afdelinger i Holbæk, Køge, Næstved, Roskilde og Slagelse.

”Virksomhederne har reelt meget lidt at vælge imellem, fordi der ikke er bygget særlig meget nyt. Det hænger sammen med, at lejeniveauerne er lave, især lidt væk fra København. De ledige lokaler er tit lidt ældre kontorer eller kontorer, som er bygget sammen med større haller til produktion eller lager – og de ligger ofte uden for de større byer. Udlejere med lidt ældre lokaler får svært ved at tiltrække lejere, hvis ikke de investerer i at renovere og modernisere lokalerne,” lyder det fra John Borrisholt, partner og direktør i EDC Erhverv Poul Erik Bech med afdelinger i Køge, Næstved, Roskilde og Slagelse.

Novo på kontorjagt

I januar kunne Sjællandske Nyheder oplyse, at Novo Nordisk havde lejet over 60.000 kvadratmeter i Høje-Taastrup. Men også i Vestsjælland er medicinalkoncern på kontorjagt, ikke mindst i Kalundborg, hvor der bliver investeret mange milliarder i at udvide produktionen af uhyre populære slankeprodukter. Lige nu er blot fem kontorlokaler udbudt i købstaden – mod 30-40 kontorer i fx Holbæk, Køge, Næstved, Roskilde og Slagelse.

”Fem udbudte lokaler i en by af Kalundborgs størrelse, det er altså lavt. Novo Nordisk leder efter større lokaler i andre vestsjællandske byer som Holbæk og Slagelse, men det er svært at finde kontorer på et par tusinde kvadratmeter,” siger Henrik Nikolajsen fra Nordicals.

”Kalundborg er nærmest støvsuget for ledige lokaler. Hvis ikke Novo Nordisk har taget dem, så har nogle af deres leverandører, fx en elektriker eller et vvs-firma, der skal arbejde på de store byggerier det næste par år og gerne vil have et lille kontor i byen,” noterer John Borrisholt fra EDC Erhverv Poul Erik Bech.

Region Sjælland har lidt over 2,1 mio. kvadratmeter kontorareal, fordelt med næsten 1,5 mio. kvadratmeter i Vest- og Sydsjælland og 650.000 kvadratmeter i Østsjælland. I hele landet er der lige knap 28 mio. kontor-kvadratmeter.

Ejendomstorvet.dk har Danmarks største udvalg af erhvervslokaler til udlejning og ejendomme til salg i alle kategorier. Dataene kommer fra op imod 300 medlemmer/annoncører, herunder næsten alle landets erhvervsmæglere samt pensionskasser, ejendomsselskaber og administratorer. Ejendomstorvet.dk har mere end 200.000 besøgende hver måned, og i 2022 var portalen med til at formidle over 3.300 transaktioner til en værdi af 10,6 mia. kr. fordelt på indgåede lejeaftaler og solgte ejendomme.

Tendenser for kontorer i Region Sjælland

 • Tomgangen/udbuddet udgør 3,7 pct. mod 5,2 pct. i hele landet
 • Regionen har underskud af moderne lokaler i de større byer
 • Lejere forventer moderne og lyst indrettede lokaler med godt indeklima og lavt energiforbrug
 • Begrænset nybyggeri de senere år, på nær i Køge og til dels Roskilde
 • Sværere at udleje utidssvarende lokaler, selv med lavere leje
 • Sværest at udleje kontorer i mindre byer og i udkanten af de større byer
 • I Kalundborg er udbuddet af kontorlokaler meget begrænset
 • Novo Nordisk søger større lejemål i bl.a. Holbæk og Slagelse, men det er svært at skaffe
 • Kontor-til-bolig-ombygninger i bymidter er næsten stoppet – højere rente og byggeomkostninger gør økonomien i projekterne svær

Kontaktoplysninger

 • Jakob Wegener, Ejendomstorvet.dk – 61 51 74 44
 • John Borrisholt, EDC Erhverv Poul Erik Bech Sjælland – 23 38 43 12
 • Henrik Nikolajsen, Nordicals Sjælland – 40 34 42 92

Supplerende datamateriale