Midt- og Vestjylland har historisk lav tomgang for kontorer

Ejendomstorvet -

Antallet af ledige kontorer i det midt- og vestjyske har ikke været lavere i 15 år, og samtidig er tomgangen den laveste i hele landet, viser nye tal fra Ejendomstorvet.dk. Årsagerne er tårnhøj lokal beskæftigelse og begrænset kontorbyggeri – og så er hjemmearbejde ikke så udbredt som i de store byer, lyder det fra lokale erhvervsmæglere.

Kontorlokaler i Herning og de øvrige kommuner i det midt- og vestjyske bliver nærmest revet ned fra hylderne hos de lokale erhvervsmæglere, og landsdelen har både det laveste udbud i årevis og det laveste udbud i hele landet. Det viser nye data fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler.

”Ved indgangen til 2. kvartal havde området et udbud af kontorer på 36.000 kvadratmeter, og for at finde et lavere udbud skal vi helt tilbage til 2008, altså lige før finanskrisen. Udbuddet toppede fire år senere, i 2012, med 97.500 kvadratmeter, men for blot to år siden var udbuddet stadig over 55.000 kvadratmeter, så efterspørgslen har været stor det sidste par år. I forhold til de samlede kontorarealer er tomgangen blot 2,2 procent – det laveste blandt de ti områder, vi løbende følger, og under det halve af landsgennemsnittet på 4,8 procent,” siger Jakob Wegener, administrerende direktør for Ejendomstorvet.dk.

Portalen bliver drevet på foreningsbasis af erhvervsmæglerne i Danmark uden krav om overskud – ligesom “søsterportalen” Boligsiden.dk. Aktuelt har Ejendomstorvet.dk et udbud på lidt over 9.500 lejemål og ejendomme på landsplan, heraf lige godt 3.400 kontorlokaler. Af dem ligger 110 i Midt- og Vestjylland, flest i Herning Kommune med 37, Viborg med 19, Ikast-Brande med 17 og Holstebro med 15. I en udstrakt kommune som Ringkøbing-Skjern er der lige nu blot to kontorlokaler at vælge imellem. ”Virksomhedernes efterspørgsel på kontorer afspejler, at beskæftigelsen er meget høj i vores område. De udbudte kontorer er generelt af god kvalitet, men det lave udbud hænger også sammen med, at der kun i begrænset omfang er bygget nyt, modsat fx i København og Aarhus, hvor der jævnligt kommer nye, store kontorhuse,” siger Torben Clausen, indehaver af Clausen-Erhverv i Herning.

En anden lokal mægler hæfter sig ligeledes ved det begrænsede kontorbyggeri i landsdelen.

”De udenlandske investorer vil stort set kun bygge i København og Aarhus. Pensionskasserne bygger godt nok i vores område, men det er boliger, hvor de forventer at have fuldt udlejet. Vi så ellers, at da det lokale ejendomsselskab Jacobsen Group byggede en kontorejendom på 6.700 kvadratmeter på Haraldsgade i Herning, så blev der ret hurtigt fyldt med seks virksomheder,” påpeger Pauli Bach, indehaver af Nordicals i Herning. 

Han har desuden en supplerende forklaring på det lave udbud af kontorarealer.

”Efter coronaperioden var vi spændte på, om hjemmearbejde ville bide sig fast og dæmpe virksomhedernes behov for plads. Dén effekt ser vi i hovedstaden og de største byer, men ikke så meget i vores område. Forklaringen er formentlig, at herovre er det lettere at komme frem til sit job og lettere at parkere, og derfor ser vi ikke så meget hjemmearbejde som i de større byer, hvor medarbejderne sparer transporttid og både undgår vejkøer og parkeringsbesvær, hvis de arbejder hjemmefra,” siger Pauli Bach fra Nordicals.

De otte kommuner i Midt- og Vestjylland har i alt knap 1,7 millioner kvadratmeter kontorareal. Af dem var 2,2 procent udbudt til leje eller salg i 1. og 2. kvartal af 2023 – i 1. kvartal 2022 lå udbuddet på 3,0 procent. 

Ejendomstorvet.dk har Danmarks største udvalg af erhvervslokaler til udlejning og ejendomme til salg i alle kategorier. Dataene kommer fra knap 300 medlemmer/annoncører, herunder næsten alle landets erhvervsmæglere samt pensionskasser, ejendomsselskaber og administratorer. Ejendomstorvet.dk har omkring 200.000 besøgende hver måned, og i 2022 var portalen med til at formidle over 3.300 transaktioner til en værdi af 10,6 mia. kr. fordelt på indgåede lejeaftaler og solgte ejendomme. 

Kontaktoplysninger 

  • Jakob Wegener, Ejendomstorvet.dk – 61 51 74 44
  • Torben Clausen, Clausen-Erhverv – 30 56 56 06 
  • Pauli Bach, Nordicals Herning – 30 50 33 88

Supplerende datamateriale