Massivt fald i tomme lagerbygninger i Vestjylland

Ejendomstorvet.dk -

Det seneste år er andelen af ledige lager- og produktionslokaler ifølge erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk dykket med 60 procent i Midt- og Vestjylland, som nu har den laveste tomgang i hele landet. De stigende materialeomkostninger har bremset nybyggeriet, og det presser lejeniveauerne opad, siger to lokale erhvervsmæglere.

De midt- og vestjyske virksomheder flår udbudte lagerlokaler, logistikejendomme, fabrikshaller og værksteder ned fra erhvervsmæglerne hylder som aldrig før. Det dokumenterer nye tal fra Ejendomstorvet.dk , landets største portal for erhvervslokaler.

”For et år siden havde vores portal et udbud på lidt over 140.000 kvadratmeter i landsdelen, men det er dykket meget kraftigt med 60 procent. Nu udgør udbuddet i hele landsdelen blot 55.900 kvadratmeter eller 0,6 procent af de samlede lokaler til lager, logistik eller produktion – det er både det laveste, vi nogensinde har registreret i Midt- og Vestjylland, og den laveste andel i de ni landsdele, vi følger tæt,” siger adm. direktør Jakob Wegener fra Ejendomstorvet.dk.

Portalen bliver drevet på foreningsbasis af erhvervsmæglerne i Danmark uden krav om overskud – ligesom “søsterportalen” Boligsiden.dk. På landsplan er lige nu udbudt 980 lagerlokaler, logistikejendomme og produktionsbygninger til leje eller salg via Ejendomstorvet.dk. Midt- og vestjyske virksomheder på jagt efter mere plads har blot 41 lokaler at vælge imellem, heraf 14 i Herning Kommune og 6 i Ikast-Brande.

”Vi har gennem lang tid oplevet massiv interesse for lokaler, især i Herning, Ikast og Holstebro – og såvel for mindre lejemål på 100-500 kvadratmeter til fx håndværkere og nystartede virksomheder som for store lokaler på 10.000 kvadratmeter. Mange virksomheder har udvidet produktionen og har brug for mere plads, og så er vi jo en landsdel med mange driftige iværksættere,” siger Poul Lundorff, erhvervsmægler hos EDC Erhverv Poul Erik Bech i Herning.

Han peger på, at nybyggeriet er bremset op, fordi omkostningerne til byggematerialer er steget kraftigt siden sidste sommer. En tilsvarende melding kommer fra en anden erhvervsmægler.

”En del byggeprojekter er blevet skrottet eller udskudt. Efterspørgslen er fortsat meget stor – også fra fx virksomheder, der sælger større forbrugsgoder og oplever, at inflationsramte danskere skruer ned for større investeringer til hjemmet. Med meget begrænset nybyggeri og med fortsat høj efterspørgsel ligger lejeniveauerne 15-20 procent højere end for et år siden,” siger Pauli Bach, partner i Nordicals Herning.

Landsdelen har den særlige udfordring, at en del erhvervsejendomme tidligere husede tekstilvirksomheder. De havde ikke brug for store loftshøjder, og det er en hæmsko i dag, hvor højloftede, effektive lager- og logistikejendomme er de mest eftertragtede.

Samlet har Midt- og Vestjylland lige knap 10 mio. kvadratmeter lagerlokaler, logistikejendomme og fabrikshaller. Det svarer til godt 13 procent af det samlede areal i landet, kun overgået af Sydjylland og Østjylland.

Ejendomstorvet.dk har Danmarks største udvalg af erhvervslokaler til udlejning og ejendomme til salg i alle kategorier. Dataene kommer fra knap 300 medlemmer/annoncører, herunder næsten alle landets erhvervsmæglere samt pensionskasser, ejendomsselskaber og administratorer.

Ejendomstorvet.dk har mere end 200.000 besøgende hver måned, og i 2021 var portalen med til at formidle omkring 4.000 transaktioner til en værdi af over 10 mia. kr. fordelt på indgåede lejeaftaler og solgte ejendomme. Ejendomstorvet.dk er blevet udbygget med en app, og søgeagenten er udvidet med off-market-sager.

Supplerende materiale

Kontaktoplysninger

  • Jakob Wegener, Ejendomstorvet.dk – 61 51 74 44
  • Pauli Bach, Nordicals Herning – 30 50 33 88
  • Poul Lundorff, EDC Erhverv Poul Erik Bech Herning – 40 15 55 45