Pressemeddelelse: Mangel på industrilokaler sender huslejer i vejret

Ejendomstorvet.dk -

Efterhånden er der kun få ledige lager- og produktionslokaler tilbage i flere dele af landet, og nye tal fra Ejendomstorvet.dk viser, at lejeniveauet stiger kraftigt. Dansk Industri efterlyser nybyggeri.

Industrien i Danmark har så meget fart på, at der ikke har været færre ledige lagerlokaler og produktionshaller i otte år. Tomgangen er nede på 2,5 procent – og endnu lavere i flere landsdele – og nu kan Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler, registrere store stigninger i lejeniveauerne.

”I flere landsdele har opsvinget sænket udbuddet af ledige industrilokaler og ejendomme kraftigt det sidste par år. Det afspejler sig også i stigende leje – på landsplan er lejeniveauet det seneste år steget med fire procent eller mere end dobbelt så meget som inflationen. I områder som Nordjylland, Sydjylland og Østsjælland ligger lejeniveauet syv-ni procent højere, mens Københavns omegn topper med 17 procent,” siger Simon Birch Skou, adm. direktør for Ejendomstorvet.dk.

Portalen er ejet af landets ejendomsmæglere ligesom ”søsterportalen” Boligsiden.dk. Aktuelt er omkring 1.600 lokaler og bygninger inden for produktion, lager og logistik udbudt via Ejendomstorvet.dk. På femårsbasis er lejen på landsplan steget knap otte procent. Her ligger landsdelene Sydjylland, Østsjælland samt Vest- og Sydsjælland højest med stigninger på 15-20 procent, mens Københavns omegn igen topper – med et lejeniveau 28 procent højere end for fem år siden.

”Danske industrivirksomheder producerer nu mere end før finanskrisen, og siden 2013 har industrien ansat næsten 15.000 nye medarbejdere. Mange virksomheder leder forgæves efter flere nye medarbejdere, og det bliver også sværere at finde nye, egnede produktionslokaler og lagre. Der kan blive brug for nybyggeri flere steder: Dels er der kun få velbeliggende ledige lokaler tilbage, dels lever en del produktions- og lagerfaciliteter ikke op til dagens krav, fx med plads til robotter og adgang til god infrastruktur,” siger Allan Sørensen, chefanalytiker i Dansk Industri.

”Gennem finanskrisen har det været svært at leje ud til nogen, men nu er erhvervslivet for alvor fri af krisen. Efterspørgslen på industrilokaler er meget større end udbuddet, og i vores køber-/lejerkartotek har vi derfor oplevet en stigning på 13 procent siden februar i industrivirksomheder på jagt efter lokaler. Nethandlen oplever et boom, som kræver lager- og logistiklokaler, og for industrilokaler mere bredt oplever vi både efterspørgsel fra nye virksomheder og fra eksisterende virksomheder, som søger nye og større lokaler,” siger Thomas Rudlang, industriekspert i EDC Erhverv Poul Erik Bech og partner i Herlev-afdelingen.

Ejendomstorvet.dk har Danmarks største udvalg af ledige lejemål samt ejendomme til salg med adresse, foto og tekst om aktuelt lidt over 10.000 lokaler og ejendomme. Dataene kommer fra næsten alle landets erhvervsmæglere samt en række pensionskasser, ejendomsselskaber og ejendomsadministratorer. Ejendomstorvet.dk har mere end 115.000 besøg hver måned.

Supplerende datamateriale

Ejendomstorvet Markedsindeks – andet kvartal 2017 (tomgang):

Ejendomstorvets kvartalvise udbudsstatistik for Q2 2017

Teksten inddrager ikke to af de 11 landsdele i statistikken, København by og Bornholm, da begge områder har meget få lager- og industribygninger.

Kontaktoplysninger

Simon Birch Skou fra Ejendomstorvet.dk kan kontaktes på mobil 42 41 06 02

Allan Sørensen fra Dansk Industri kan kontaktes på mobil 29 90 63 23

Thomas Rudlang fra EDC Erhverv Poul Erik Bech kan kontaktes på mobil 22 29 66 55