Pressemeddelelse: Lagerlokaler bliver revet væk i Aarhus

Ejendomstorvet.dk -

Østjylland har ikke haft færre ledige lagerbygninger og produktionslokaler i mere end 11 år, viser tal fra erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk. Især flere Aarhus-bydele oplever stor efterspørgsel, fortæller to lokale mæglere.

Opsvinget har fuld fart på i Aarhus og det øvrige Østjylland: Det seneste år har lokale og tilflyttede virksomheder nærmest revet alle ledige lagerlokaler, logistikejendomme og fabrikshaller ned fra mæglernes hylder. Det viser nye tal fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler.

”Gennem det seneste år har Østjylland bevæget sig fra at have flere udbudte lokaler til lager og produktion end resten af landet til at have færre. På et år er andelen af ledige lokaler faldet fra 2,5 til 1,7 procent. Det svarer til, at der er kommet aktivitet på næsten 125.000 kvadratmeter det seneste år, og det er mere end noget andet sted i landet,” siger analytiker Nicholas McFall fra Ejendomstorvet.dk.

Portalen er ejet af landets ejendomsmæglere ligesom ”søsterportalen” Boligsiden.dk. På landsplan er lige knap 1.500 produktionslokaler og lagerhaller udbudt til leje eller salg via Ejendomstorvet.dk lige nu. 236 af dem ligger i Østjylland, heraf 52 i Randers og 44 i Aarhus Kommune. Derefter følger Silkeborg med 35, Horsens med 28 samt Hedensted med 22 og Skanderborg med 18.

”Det er usædvanligt, at Randers har flere udbudte industri- og lagerlokaler end Aarhus. Nok er Randers i højere grad en industriby, men Aarhus er jo meget større. Det afspejler, at vi oplever meget stor interesse blandt virksomheder for at etablere sig – eller udvide – i Aarhus. De vil gerne ligge tæt på motorvejen, og i Aarhus er der adgang til det største udbud af arbejdskraft,” siger Paul Mühl, erhvervsmægler hos Nordicals – det tidligere Nybolig Erhverv – på Værkmestervej i Aarhus midtby. Også Silkeborg har, efter åbningen af motorvejen, oplevet stigende interesse fra virksomheder, men Aarhus er den store trækkraft for udviklingen i Østjylland.

”Vi oplever særlig stor efterspørgsel i ældre industriområder som Viby og Højbjerg, men flere og flere har også øje for Søften og den nye logistikpark i Brabrand. Fremgangen sker bredt i mange brancher, og vi mærker både lokale virksomheder, som vil udvide, og fx sjællandske virksomheder, som gerne vil etablere sig tæt på landets næststørste by,” siger Mads Bjerrum Christensen, industrichef hos EDC Erhverv Poul Erik Bech på Fredens Torv.

Han tilføjer, at efterspørgslen af logistikejendomme og lagerlokaler bliver stimuleret af den voksende nethandel, som kræver mere lagerplads. Samtidig mærker EDC Erhverv Poul Erik Bech, at forretninger forsøger at mindske lagerarealer i selve butikkerne, hvor lejen normalt er væsentlig højere end for lagerlokaler.

Et tegn på virksomhedernes fremgang i det østjyske er, at lejeniveauet for udbudte lagerlokaler og produktionslokaler ifølge Ejendomtorvet.dk’s tal ligger over fem procent højere end for et år siden og næsten 17 procent højere sammenlignet med 2014.
Samlet har Aarhus, Randers og de øvrige ni østjyske kommuner (ifølge Danmarks Statistiks opdeling) 16,4 millioner kvadratmeter lagerhaller, logistikejendomme og produktionslokaler – kun overgået af Sydjylland med 19,6 millioner kvadratmeter.

Ejendomstorvet.dk har Danmarks største udvalg af ledige lejemål samt ejendomme til salg med adresse, foto og tekst om aktuelt cirka 9.800 lokaler og ejendomme i alle kategorier. Dataene kommer fra knap 300 medlemmer/annoncører, herunder næsten alle erhvervsmæglere samt en række pensionskasser, ejendomsselskaber og ejendomsadministratorer. Ejendomstorvet.dk har mere end 130.000 besøgende hver måned, og i 2018 formidlede portalen solgte ejendomme og indgående lejeaftaler for en værdi af næsten 11 mia. kr. og udvidede desuden antallet af udbydere og annoncører kraftigt.

Fakta om lagerhaller og produktionslokaler i Østjylland
• Andel ledige lokaler: 1,7 procent – det laveste siden april kvartal 2008 (dengang 1,5 procent)
• Før finanskrisen var omkring halvanden procent af de østjyske industrilokaler ledige – i 2011 toppede andelen med over 7 procent
• På ét år er andelen af ledige lokaler faldet 0,8 procentpoint
• På landsplan er faldet markant lavere, nemlig 0,2 procentpoint (fra 2,0 til 1,8 procent)
• I areal er faldet det største i landet med 124.700 kvm (fra 396.800 kvm til 272.100 kvm)
• Østjylland har knap en sjettedel af landets 103,5 millioner kvm lagerhaller og produktionslokaler
• I Østjylland er lige nu udbudt 236 industrilokaler og lagerlokaler via Ejendomstorvet.dk:
o Randers - 52
o Aarhus – 44
o Silkeborg – 35
o Horsens – 28
o Hedensted – 22
o Skanderborg – 18
o Favrskov, Odder, Norddjurs og Syddjurs – i alt 37 lokaler
o Samsø – ingen udbudte lokaler

Supplerende materiale: markedsindeks 3. kvartal

Kontaktoplysninger
Nicholas McFall, Ejendomstorvet.dk – 28 14 75 88
Mads Bjerrum Christensen, EDC Erhverv Poul Erik Bech – 26 30 88 78
Paul Mühl, Nordicals – 21 37 53 06