Pressemeddelelse: Kraftigt dyk i tomme butikker på Fyn

Ejendomstorvet.dk -

Efter flere triste år med mange tomme butikslokaler lysner det nu for detailhandlen på Fyn, viser flere tal fra Ejendomstorvet.dk, landet største portal for erhvervslokaler.

”Særligt det seneste halvandet år er der kommet liv i mange fynske butikslokaler, hvor tomgangen er faldet støt kvartal for kvartal og samlet ret markant. Faktisk skal vi helt tilbage til 2008 for at finde færre ledige lejemål end nu. Yderligere et sundhedstegn er, at lejeniveauerne er steget mærkbart de seneste kvartaler og ligger meget højere end for fem år siden,” siger Simon Birch Skou, adm. direktør for Ejendomstorvet.dk.

Ved indgangen til 2017 stod kun 4,7 procent af de fynske butikslokaler tomme – efter et vedvarende fald fra cirka 5,5 procent i midten af 2015. Samtidig ligger tomgangen stabilt på det laveste niveau i 8½ år (på nær et kortvarigt dyk i slutningen af 2012).
Før finanskrisen stod færre end to procent af butiksarealerne på Fyn tomme, men det steg på to år til omkring fem procent, og i lang tid kæmpede Fyn med flere tomme butikslokaler end resten af landet. Det billede er vendt: Fyn har siden 2012 haft færre tomme butikker end landsgennemsnittet og har desuden den laveste butiks-tomgang uden for hovedstadsområdet.

Butikslejen er ifølge tal fra Ejendomstorvet.dk steget 19 procent per kvadratmeter det seneste år og ligger dermed 30 procent højere end for fem år siden. De fleste andre landsdele har enten oplevet noget mindre stigninger i lejen eller har ligefrem lavere lejeniveauer end i 2012.

”I Nybolig Erhverv Odense kan vi nikke genkendende til tallene. Odense oplever stor efterspørgsel på butikslokaler – i kraft af blandt andet byomdannelsen ved Thomas B. Thriges Gade i centrum og letbanen, som åbner 2020. I Svendborg ser det også meget positivt ud med rift om butikslejemålene, og udbuddet af lokaler kan ikke følge med efterspørgslen. I Kerteminde har vi haft relativt let ved at få udlejet flere mindre lejemål, og i Nyborg har vi haft flere fremvisninger end normalt,” siger erhvervsmægler Andreas M. Jensen.

Nybolig Erhverv Odense har på kort tid håndteret to store udfordringer, udløst af ændrede forbrugervaner: Den lukkede Fona-butik i det centrale Odense blev hurtigt overtaget af H&M-naboen, som har udvidet. Lidt uden for centrum, ved Bilka og det store Rosengårdscenter, er den ligeledes lukkede Computer City-storbutik genåbnet som Maxi Zoo-dyrehandel.

Andreas M. Jensen fra Nybolig Erhverv Odense ser fortrøstningsfuldt på det kommende år: ”Butikslejen har nok fundet niveauet og vil formentlig blive liggende der et stykke tid. Tomgangen for butikker vil falde yderligere, i hvert fald i det centrale Odense, hvor der bliver investeret meget i disse år. Samtidig oplever vi interesse fra flere internationale kæder for at etablere sig i byen.”

Ejendomstorvet.dk har aktuelt 136 fynsk butikslokaler, som er udbudt enten til leje eller til salg. Heraf ligger 99 i Odense Kommune, ti i Nyborg og otte i Svendborg.

Ejendomstorvet.dk er ejet af de danske erhvervsmæglere ligesom ”søsterportalen” Boligsiden.dk og har Danmarks største udvalg af ledige lejemål samt ejendomme til salg med adresse, foto og tekst om aktuelt knap 10.200 erhvervslokaler og ejendomme. Dataene kommer fra næsten alle landets erhvervsmæglere samt en række pensionskasser, ejendomsselskaber og ejendomsadministratorer. Ejendomstorvet.dk har mere end 100.000 besøg hver måned.

Uddybende datamateriale
Ejendomstorvet Markedsindeks – første kvartal 2017 (tomgang):

Kontaktoplysninger
Simon Birch Skou fra Ejendomstorvet.dk kan kontaktes på mobil 42 41 06 02
Andreas M. Jensen fra Nybolig Erhverv Odense kan kontaktes på mobil 21 34 12 10