Jobboom efter corona giver rift om kontorer

Ejendomstorvet.dk -

Gennem de tre seneste kvartaler har Danmark fået næsten 138.000 færre ledige kontor-kvadratmeter ifølge nye tal fra Ejendomstorvet.dk. Jobfesten efter coronakrisen har givet den laveste kontortomgang i 2½ år, siger to erhvervsmæglere, som dog også rejser et advarselsflag.

Siden 4. kvartal 2020 er andelen af ledige kontorlokaler faldet med 137.900 kvadratmeter – et areal svarende til 19 fodboldbaner – og udbuddet er det laveste siden begyndelsen af 2019. Det viser nye data fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler.

“I kølvandet på den store coronanedlukning i marts 2020 kunne vores portal registrere et stigende udbud af kontorlokaler. Siden toppen i 4. kvartal sidste år er udbuddet dog faldet kvartal for kvartal. Målt i forhold til landets samlede kontorarealer er udbuddet faldet fra 8,1 procent til nu 7,4 procent, og faldet er sket bredt i alle dele af landet,” siger Jakob Wegener, administrerende direktør for Ejendomstorvet.dk.

Portalen er ejet fælles af landets ejendomsmæglere ligesom “søsterportalen” Boligsiden.dk. På landsplan er lidt over 8.000 erhvervslejemål og ejendomme udbudt via Ejendomstorvet.dk lige nu, heraf godt og vel 3.200 kontorlokaler, fordelt over hele Danmark.

“Tallene fra Ejendomstorvet.dk er udtryk for, at vi sidste forår så en vis opbremsning, fx blev flytteplaner sat i bero, fordi en del virksomheder var usikre om økonomien. Men den vigtigste faktor for kontorefterspørgslen er beskæftigelsen, og den er buldret frem i år og ligger nu godt 50.000 personer over niveauet, fra før coronakrisen ramte os. Stigningen er hovedsageligt sket i “kontorfag” som kommunikation, it og forretningsservice,” siger Joseph Alberti, analysechef i EDC Erhverv Poul Erik Bech.

En lignende melding – og en smule malurt i bægeret – kommer fra en anden landsdækkende mæglervirksomhed.

“Med den øgede beskæftigelse og store efterspørgsel på kontorer har vi i år set tendens til stigende leje, og nye niveauer er blevet testet på nogle af de mest attraktive og prestigefyldte beliggenheder – fx Axel Towers, Industriens Hus ved Rådhuspladsen og Portland Towers i Nordhavn. Det er gode tegn for pensionskasser og andre investorer i kontorejendomme, men der er en del store kontorbyggerier i gang i hovedstaden, så vi kan inden længe få en situation, hvor lejerne har en del mere at vælge imellem,” siger analysechef Stig Plon Kjeldsen fra Nordicals.

Danmark har lidt over 22,2 mio. kvadratmeter kontorer. Med godt 19 procent har Københavns Kommune flest, mens 17 procent ligger i Københavns Omegn og 16 procent i Aarhus og det øvrige Østjylland

Ejendomstorvet.dk har Danmarks største udvalg af erhvervslokaler til udlejning og ejendomme til salg i alle kategorier. Dataene kommer fra knap 300 medlemmer/annoncører, herunder næsten alle landets erhvervsmæglere samt pensionskasser, ejendomsselskaber og administratorer. Ejendomstorvet.dk har mere end 180.000 besøgende hver måned, og i 2020 var portalen med til at formidle omkring 4.000 transaktioner til en værdi af over 10 mia. kr. fordelt på indgåede lejeaftaler og solgte ejendomme. I 2020 blev Ejendomstorvet.dk udbygget både med en app og med en søgefunktion for off-market-sager.

Supplerende materiale

  • Ejendomstorvet Markedsindeks – 3. kvartal 2021:
    </pdf/getdoc?name=Ejendomstorvet%5Fstatistikken%5F3%5Fkvartal%5F2021.pdf>
  • Nuværende udbud af kontorlokaler i Danmark:
    </ledigelokaler/kontor>

Kontaktoplysninger

  • Jakob Wegener fra Ejendomstorvet.dk – 61 51 74 44
  • Joseph Alberti fra EDC Erhverv Poul Erik Bech – 51 35 02 48
  • Stig Plon Kjeldsen fra Nordicals – 20 29 01 65