Pressemeddelelse: Hovedstaden sætter ny rekord i tomme butikker

Ejendomstorvet.dk -

København har ikke haft flere udbudte lokaler i de 17 år, erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk har eksisteret. To erhvervsmæglere peger på, at særligt indre by har fået en del nye butiksarealer – på længere sigt vil markedet formentlig tilpasse sig og få lavere tomgang, men på kort sigt kan coronakrisen udløse flere tomme kvadratmeter.
Inden coronakrisen for alvor satte ind, oplevede København by med hovedstaden samt Frederiksberg, Tårnby og Dragør det højeste udbud af butikslokaler i hvert fald de seneste 17 år. Det fremgår af en ny statistik fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler.

”Udbuddet af butiksarealer i København by er steget tre kvartaler i træk og ligger i andet kvartal på seks procent – den højeste andel vi har registreret siden 2003, da Ejendomstorvet.dk blev lanceret. Også Københavns omegn oplever stigende udbud. Udviklingen i København er især bemærkelsesværdig, fordi udbuddet på landsplan så ud til at have toppet omkring årsskiftet og faldt i andet kvartal. Hovedstaden har længe haft et noget lavere udbud af butikslokaler end resten af landet, men har nu nærmet sig landsgennemsnittet,” siger analytiker Nicholas McFall fra Ejendomstorvet.dk.

Portalen er ejet af landets ejendomsmæglere ligesom ”søsterportalen” Boligsiden.dk. På landsplan er knap 1.800 butikslokaler udbudt til leje eller salg via Ejendomstorvet.dk lige nu. Heraf ligger 258 i København by og yderligere 79 i Københavns omegn. Næppe overraskende er der flest lokaler – 226 – at vælge imellem i Københavns Kommune, derefter følger Frederiksberg med 29, Gentofte med 21 og Gladsaxe med 10.

”Udviklingen hænger sammen med nye indkøbsmønstre, fx øget nethandel. Desuden har det centrale København gennem 8-10 år fået udviklet nye butiksarealer, der svarer til, at vi havde fået en ekstra Købmagergade. Den ombyggede postejendom på netop Købmagergade er blot ét eksempel; der er også gennemført ”huludfyldning” flere steder på de store indkøbsstrøg, ofte ved at inddrage gårdareal i butikslejemålet. Det har skabt pres på lejeniveauet, og nogle steder vil vi se en tilpasning af lejen og formentlig en konvertering af butikslokaler til andre formål,” siger Kristian Vinggaard, partner med ansvar for detail hos Cushman & Wakefield RED med speciale i blandt andet strøgbutikker.

Ved indgangen til juni var lejen per kvadratmeter i København by 21 procent lavere end for to år siden for butikslokaler udbudt på Ejendomstorvet.dk. I Københavns omegn er lejeniveauet for udbudte lokaler faldet 14 procent siden 2018.

”Vi har på det seneste, og især under coronakrisen, oplevet en større forståelse hos udlejere for, at der nogle steder kan være behov for ændrede vilkår, når der indgås nye lejekontrakter. Det behøver ikke kun at handle om leje, men kan også være kortere opsigelse, eller at lejen bliver omsætningsbestemt, så en ny butik deler risikoen med udlejer. Med dén udvikling og med den store interesse, vi oplever for lokaler efter genåbningen, forventer vi på lidt længere sigt færre ledige butikslokaler i København,” siger Kristian Vinggaard.

Også La Cour & Lykke med speciale i mindre erhvervslokaler i Storkøbenhavn har travlt efter genåbningen.
”Vi har let ved at komme af med især de mindre butikslokaler i øjeblikket, men vi kan godt frygte, hvad der sker, når hjælpepakkerne snart løber ud. Mange venter stadig på pengene, og fx restauranter har haft det svært og lider under begrænset turistflow uden krydstogtskibe og uden fx asiatiske rejsende. Dagligvarebutikkerne klarer sig fint, men flere brancher inden for detailhandel og spisesteder vil på kort sigt nok få luget ud blandt de svageste,” vurderer partner og erhvervsdirektør Kristian Hartmann.

Det aktuelle udbud af butikslokaler i København by er på 6,0 procent af det samlede butiksareal – næsten en tredobling fra niveauet i 2016 på 2,3 procent. I samme tidsrum er udbuddet i omegnskommunerne fordoblet fra 2,1 til 4,3 procent.
København by har knap 1,3 millioner butikskvadratmeter eller cirka 10 procent af det samlede butiksareal i landet. Københavns omegn har næsten 900.000 kvadratmeter butikker.

Ejendomstorvet.dk har Danmarks største udvalg af ledige lejemål samt ejendomme til salg med adresse, foto og tekst om aktuelt cirka 9.750 lokaler og ejendomme i alle kategorier. Dataene kommer fra knap 300 medlemmer/annoncører, herunder næsten alle erhvervsmæglere samt en række pensionskasser, ejendomsselskaber og ejendomsadministratorer. Ejendomstorvet.dk har mere end 150.000 besøgende hver måned, og i 2019 formidlede portalen over 4.000 transaktioner til en værdi af 12,4 mia. kr. fordelt på solgte ejendomme og indgåede lejeaftaler. Sideløbende blev antallet af udbydere og annoncører på Ejendomstorvet.dk udvidet markant.

Kontaktoplysninger

Nicholas McFall, Ejendomstorvet.dk – 28 14 75 88
Kristian Hartmann, La Cour & Lykke – 20 33 02 08
Kristian Vinggaard, Cushman & Wakefield RED – 51 58 09 32

Supplerende datamateriale
Ejendomstorvet Markedsindeks – 2. kvartal 2020