Hovedstaden har højeste tomgang for butikker i mere end to år

Ejendomstorvet -

Der er blevet kortere mellem tomme butikslokaler i København gennem de seneste tre kvartaler, og udbuddet af lokaler ligger på det højeste siden 2021, viser nye tal fra erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk. De store handelsgader klarer sig fint, mens det er sværere at finde nye lejere to andre steder, siger erhvervsmæglere.

Gadebilledet i hovedstaden er præget af det højeste antal ledige butiks-kvadratmeter i lidt over to år, og siden begyndelsen af 2022 er udbuddet steget med næsten 50 procent. Med andre – lidt mere positive – ord har iværksættere med drøm om egen forretning, kaffebar, spisested eller takeaway fået mere at vælge imellem i området København by, der består af Frederiksberg, Tårnby og Dragør samt selve København. Det viser de nyeste data fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler.

”De udbudte lokaler på vores portal svarer til 3,1 procent af de samlede butiksarealer i hovedstaden – vi skal tilbage til 2. kvartal 2021 for at finde et højere udbud; dengang var det 3,5 procent. Udbuddet svinger normalt lidt hele tiden, men er steget tre kvartaler i træk. Sammenlignet med 1. kvartal 2022, der havde det laveste udbud i de senere år, er udbuddet steget med godt 20.000 kvadratmeter – det svarer til næsten syv Føtex- eller Meny-supermarkeder,” fortæller adm. direktør Jakob Wegener fra Ejendomstorvet.dk.

Portalen bliver drevet på foreningsbasis af erhvervsmæglerne i Danmark uden krav om overskud – ligesom “søsterportalen” Boligsiden.dk. På landsplan er lidt over 10.000 erhvervslejemål og ejendomme aktuelt udbudt via Ejendomstorvet.dk; heraf lige godt 2.000 lokaler til butik, café, kaffebar, spisested eller takeaway. I området København by er udbudt 368 lokaler, hvoraf langt hovedparten – 316 – ligger i selve København. På Frederiksberg er udbudt 41 lokaler, i de to amagerkommuner i alt 11 butikslokaler.

”Stigningen i tomgangen opfatter jeg som en krusning på overfladen, for vi oplever generelt solid udlejning, ikke mindst på de store handelsgader i brokvarterne og på Frederiksberg. Men to steder ser vi flere tomme lokaler: Dels i området med Strøget og Købmagergade; her er efterspørgslen der sådan set, men lejere og udlejere kan ikke helt blive enige om lejeniveauet. Dels i sidegaderne, hvor det kan være sværere at finde nye lejere til ledige lokaler,” siger Stig Plon Kjeldsen, partner og vurderingschef i Savills Danmark (tidligere Nybolig Erhverv København).

En anden erhvervsmægler tror heller ikke på nye, større stigninger i tomgangen og kan genkende billedet med vanskeligere udlejning i sidegaderne, hvor lejerne ofte er mindre butikker og spisesteder.

”Nogle af de lidt mindre kan have det hårdt. De har måske momslån fra coronatiden, og de blev ramt af den høje inflation og de meget høje energipriser sidste efterår. Selv om inflationen er taget af igen, har nogle forbrugere skruet ned for indkøbet af andet end de daglige fornødenheder. Men grundlæggende har Danmark lav ledighed og sund økonomi, og vi kan se, at mange restauranter kører godt med høj belægning nærmest hele ugen,” siger Kristian Hartmann, partner og direktør i La Cour & Lykke, der har speciale i at udleje især mindre butikslokaler og kontorer i Storkøbenhavn.

København by med Frederiksberg, Dragør, Tårnby og selve København har tilsammen lige godt 2 mio. butiks-kvadratmeter eller næsten 10 procent af det samlede butiksareal i landet. Langt hovedparten ligger i Københavns Kommune, nemlig knap 1,7 mio. kvadratmeter. 

Ejendomstorvet.dk har Danmarks største udvalg af erhvervslokaler til udlejning og ejendomme til salg i alle kategorier. Dataene kommer fra knap 300 medlemmer/annoncører, herunder næsten alle landets erhvervsmæglere samt pensionskasser, ejendomsselskaber og administratorer. Ejendomstorvet.dk har mere end 200.000 besøgende hver måned, og i 2022 var portalen med til at formidle over 3.300 transaktioner til en værdi af 10,6 mia. kr. fordelt på indgåede lejeaftaler og solgte ejendomme. 

Her har butikslokaler i hovedstaden medvind

 • Stadig god efterspørgsel på lokaler på større handelsgader
 • Rekordhøj beskæftigelse og dermed købekraft
 • Fortsat stigende indbyggertal i nogle københavnske bydele 
 • Stadig vækst i klinikker til sundhed og velvære
 • Nogle kæder udvider med nye butikker, fx Jysk og Normal

.. og her har de modvind

 • Sværere at leje lokaler ud på Strøget/Købmagergade og i sidegader
 • Små butikker og spisesteder presset af afdrag på lån til corona og moms
 • Især spisesteder og takeaway blev ramt af høje energipriser i 2022
 • Høj inflation i slutningen af 2022 har gjort indhug i købekraften hos nogle forbrugere
 • Stigende rente gør forbrugere forsigtige
 • Flere store kæder har trimmet nettet af butikker
 • Hvor hurtigt kan markedet opsuge lukkede Aldi’er og Irma’er?

Kontaktoplysninger 

 • Jakob Wegener, Ejendomstorvet.dk – 61 51 74 44
 • Kristian Hartmann, La Cour & Lykke – 20 33 02 08 
 • Stig Plon Kjeldsen, Savills Danmark – 20 29 01 65

Supplerende datamaterialehttps://www.ejendomstorvet.dk/uploads/Ejendomstorvet_statistikken_3_kvartal_2023_Web.pdf