Pressemeddelelse: Hovedstaden har fået flere tomme kontorer

Ejendomstorvet.dk -

Det sidste halve år har både København og omegnen fået flere udbudte kontorlokaler, viser tal fra erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk. Kontormarkedet er stadig solidt, men en del virksomheder flytter til mere effektivt indrettede lokaler med et mindre arealbehov per ansat, påpeger to mæglere.

Trods det efterhånden langvarige opsving er udbuddet af ledige kontorlokaler i Storkøbenhavn på to kvartaler steget med over 43.000 kvadratmeter – et areal svarende til godt seks fodboldbaner. Det viser dugfriske tal fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler.

”Siden tredje kvartal af 2018 er andelen af udbudte lokaler steget fra 5,6 til 6,0 procent i København by, altså selve København, Frederiksberg og Amager. I omegnen – Vestegnen og en håndfuld kommuner nord og nordvest for hovedstaden – er udbuddet øget fra 10,0 til 10,6 procent. Udviklingen virker måske ikke så voldsom, men tilsammen har Storkøbenhavn 40 procent af landets kontorarealer og en væsentlig større andel af værdien, så stigningen har stor betydning for pensionskasser og andre investorer,” siger analytiker Nicholas McFall fra Ejendomstorvet.dk.

Portalen er ejet af landets ejendomsmæglere ligesom ”søsterportalen” Boligsiden.dk. På landsplan er godt 3.600 kontorlokaler udbudt til leje eller salg via Ejendomstorvet.dk lige nu – heraf lige knap 1.400 i København by og Københavns omegn. Ikke overraskende er der flest i Københavns kommune med 609, derefter følger Albertslund med 112, Brøndby med 81, Ballerup med 77 og Høje-Taastrup med 76.
En af landets største erhvervsmæglere, Colliers International, kan registrere ”en bevægelse i retning af kvalitet”:
”En del virksomheder flytter til mere moderne, arealeffektive lokaler og har derfor ikke brug for så store arealer som før. Vi ser også en tendens til, at let adgang til offentlig transport betyder mere – fx er det lidt sværere at leje ud på Tuborg Havn end på Nordhavn. Markedet er stabilt, og vi venter ikke større bevægelser i tomgangen på kort sigt, men fra 2021 og 2022 stiger udbuddet mærkbart med åbningen af blandt andet KLP’s nye kontorhus i Ørestad og Danske Bank-komplekset på Postgrunden,” siger administrerende direktør og partner Peter Winther.
Lintrup & Norgart, som dækker hovedstadsregionen, ser øget investeringslyst hos udlejerne.
”Mange udlejere er blevet ekstremt dygtige til at optimere deres kontorejendomme, når en større lejer siger op: Ofte bliver en større transformation sat i gang, og det kan betyde en længere periode uden lejere, og når nye virksomheder rykker ind, kan deres arealbehov været halveret i totalrenoverede og effektive kontorbygninger med diverse fællesfaciliteter. Efterspørgslen efter attraktive og velbeliggende kontorlokaler har i mine 20 år i branchen aldrig været så stærk, og i sidste kvartal af 2018 udlejede vi rekordmange kvadratmeter i Storkøbenhavn, så jeg forventer en nedadgående trend i tomgangen i de næste kvartalers tal fra Ejendomstorvet.dk,” siger partner Jesper Norgart.
København by har knap 5,9 millioner kvadratmeter kontorer og Københavns omegn små 3,8 millioner kvadratmeter – på landsplan er tallet næsten 24 millioner kvadratmeter.

Ejendomstorvet.dk har Danmarks største udvalg af ledige lejemål samt ejendomme til salg med adresse, foto og tekst om aktuelt godt 9.700 lokaler og ejendomme i alle kategorier. Dataene kommer fra næsten 300 medlemmer/annoncører, herunder næsten alle erhvervsmæglere samt en række pensionskasser, ejendomsselskaber og ejendomsadministratorer. Ejendomstorvet.dk har mere end 130.000 besøgende hver måned, og i 2018 formidlede portalen solgte ejendomme og indgående lejeaftaler for en værdi af næsten 11 mia. kr. og udvidede desuden antallet af udbydere og annoncører kraftigt.

Fakta om kontorlokaler i hovedstaden
• Andel ledige lokaler København by: 6,0 procent – stigning fra 5,6 procent i juli kvartal 2018
• Andel ledige lokaler Københavns omegn: 10,6 procent – stigning fra 10,0 procent i juli kvartal 2018
• På landsplan er 7,0 procent af kontorarealer udbudt – en stigning fra 6,7 procent i juli kvartal 2018
• I Storkøbenhavn svarer udbuddet til 753.600 kvm mod 710.00 kvm for to kvartaler siden
• I hele Danmark er små 1,7 millioner kvm kontorer udbudt via Ejendomstorvet.dk

Forslag til billedtekst
Ved Avedøre Holme i Hvidovre har Lintrup & Norgart for nylig medvirket ved to udlejninger på i alt 4.000 kvadratmeter kontorer i CPH Business Park, som blev opført af entreprenøren Bøje Nielsen tilbage i 1983 og fortsat er Danmarks længste kontorhus. Pr-foto.

Supplerende materiale

Kontaktoplysninger
Nicholas McFall, Ejendomstorvet.dk – 28 14 75 88
Peter Winther, Colliers International – 28 19 66 76
Jesper Norgart, Lintrup & Norgart – 31 18 24 37