Pressemeddelelse: Historisk stort udbud af butikslokaler i Region Hovedstaden

Ejendomstorvet.dk -

Trods opsvinget har hovedstadsområdet ikke haft flere udbudte butikslokaler i 16 år – og på landsplan er udbuddet det højeste i tre år, viser tal fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler. Højkonjunktur, nethandel og benhård konkurrence er nogle af forklaringerne.

Det økonomiske opsving har bidt sig fast, beskæftigelsen er rekordhøj, og antallet af udbudte kontorer samt lager- og produktionslokaler er det laveste i otte-ti år. Alligevel er der sket en stigning i andelen af udbudte butikslokaler de seneste kvartaler, ikke mindst i Region Hovedstaden, som også omfatter Københavns omegn og Nordsjælland. Det viser tallene i det kvartårlige Ejendomstorvet Markedsindeks over udbudte erhvervslokaler, udgivet af Dansk Ejendomsmæglerforening i samarbejde med erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk og Ejendomsforeningen Danmark, som repræsenterer ejere, udlejere og administratorer af ejendomme.
”På landsplan er 6,2 procent af butikslokalerne udbudt lige nu, og det er den højeste andel i tre år. Tallet er endda kun en anelse lavere end i perioden 2012-15, da allerflest butikslokaler var udbudt. Udviklingen har været mest udtalt i Region Hovedstaden med lidt over en fjerdedel af samtlige butikskvadratmeter i landet: Her er 4,8 procent af arealerne udbudt i øjeblikket, og det er faktisk det højeste, vi har kunnet registrere i regionen i de 16 år, vi har data fra,” siger Mette B. Dehn, presseansvarlig for Ejendomtorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler.

Trods den seneste stigning har hovedstadsregionen dog fortsat den laveste andel udbudte butikslokaler blandt de fem regioner. Før finanskrisen satte ind i slutningen af 2007 og 2008, var udbuddet af butikslokaler gennem flere år stabilt på knap to procent – og i Region Hovedstaden på omkring en procent.

”Stigningen i udbuddet af butikslokaler hænger blandt andet sammen med højkonjunkturen, som har betydet, at der er kommet flere nybyggede og nyudviklede ejendomme på markedet. I København by og Københavns omegn er omkring 11 procent af de udbudte lokaler således nybyggeri. Det afspejler, at mange tør bygge nyt på grund af de gode tider,” siger Mikael Hartmann, bestyrelsesmedlem i Dansk Ejendomsmæglerforening og formand for erhvervsudvalget.

Han peger også på, at den hårde konkurrence på dagligvarer har udløst, at flere supermarkedskæder senest har lukket en del afdelinger, og at mange af disse lokaler er udbudt i øjeblikket.

En landsdækkende erhvervsmægler supplerer med yderligere årsager til det stigende udbud:

”E-handel har taget en bid af den samlede omsætning. Det har udfordret en del provinsbyer og sekundære beliggenheder i de store byer, hvor det er blevet sværere at opretholde et butiksliv. Desuden er et udskilningsløb i gang inden for dagligvarer og andre områder med hård konkurrence, og der er måske kommet for mange nye butiks-kvadratmeter til. Mange steder klarer detailhandlen sig fint, men andre steder skal tomme butikslokaler nok ombygges til fx spisesteder, klinikker eller boliger. Tilsvarende kan nogle af de tomme bigbox- eller udvalgsbutikker i udkanten af byerne måske bruges til logistikfunktioner,” siger Peter Winther, partner og adm. direktør i Colliers International.

Kontaktoplysninger
Mette B. Dehn fra Ejendomstorvet.dk kan kontaktes på mobil 20 66 12 74

Mikael Hartmann fra Dansk Ejendomsmæglerforening kan kontaktes på mobil 28 12 04 41

Peter Winther fra Colliers kan kontaktes på mobil 28 19 66 76

Fakta om Ejendomstorvet Markedsindeks Udbudsstatistikken
Ejendomstorvet Markedsindeks Udbudsstatistikken kortlægger hvert kvartal udbuddet af danske erhvervsbygninger, fordelt på butikker, kontorer samt lager-/produktionslokaler – og opgjort som udbudte lokaler målt i forhold til den samlede bestand af bygninger (kvadratmeter).
Statistikken omfatter en meget betragtelig del af erhvervslokalerne i Danmark og udgives af Dansk Ejendomsmæglerforening (DE) i samarbejde med erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk og Ejendomsforeningen Danmark (ED).
Dansk Ejendomsmæglerforening er brancheforening for virksomheder og personer, der formidler fast ejendom (boliger eller erhvervslokaler). Foreningen blev grundlagt i 1912 og har i dag omkring 90 procent af alle mæglere som medlemmer.
Ejendomstorvet.dk er ejet af de danske erhvervsmæglere og har Danmarks største udvalg af ledige lejemål samt ejendomme til salg med adresse, foto og tekst om aktuelt cirka 10.000 lokaler og ejendomme. Dataene kommer fra næsten alle landets erhvervsmæglere samt en række pensionskasser, ejendomsselskaber og ejendomsadministratorer. Ejendomstorvet.dk har mere end 120.000 besøgende hver måned og bidrog i 2017 til køb af ejendomme og udlejning af lokaler for en værdi af i alt 14,4 mia. kr.
Ejendomsforeningen Danmark organiserer ejere, udlejere og administratorer af fast ejendom. Foreningen blev etableret i 1860, og medlemmerne står for cirka 85 procent af det professionelle ejendomsmarked.