Pressemeddelelse: Historisk mangel på lagerlokaler i Østjylland

Ejendomstorvet.dk -

Aarhus og det øvrige Østjylland har ikke haft færre ledige industri- og lagerlokaler i næsten 11 år, viser tal fra erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk. Især produktionsvirksomheder har travlt med at udvide, og samtidig søger mange firmaer mod Aarhus, siger to lokale mæglere.

Med opsvinget i ryggen har virksomheder nærmest støvsuget hele landet for ledige lagerlokaler, logistikejendomme og fabrikshaller, men i Østjylland har udviklingen ekstra fart på. Det viser dugfriske tal fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler.

”I øjeblikket står kun 2,0 procent af produktionslokalerne og lagerhallerne i Østjylland ledige ifølge vores tal – det er det laveste niveau siden juli 2008. Alene det seneste år er der blevet næsten 200.000 færre ledige industri-kvadratmeter i de 11 østjyske kommuner – det svarer til et fald i andelen af ledige lokaler på 1,1 procentpoint, og så stort fald har vi ikke kunnet registrere i nogen af de øvrige otte landsdele, vi overvåger,” siger analytiker Nicholas McFall fra Ejendomstorvet.dk.

Portalen er ejet af landets ejendomsmæglere ligesom ”søsterportalen” Boligsiden.dk. På landsplan er lidt over 1.450 produktionslokaler og lagerhaller til leje eller salg via Ejendomstorvet.dk lige nu. 232 af dem ligger i Østjylland, heraf 62 i Aarhus Kommune, 44 i Randers og 30 i Silkeborg. Herefter følger Horsens med 24 samt Hedensted og Skanderborg, begge med 23 ledige lokaler til interesserede virksomheder.
Det store indhug i ledige lokaler skyldes ifølge to lokale erhvervsmæglere blandt andet, at det er blevet populært at placere sig i den jyske hovedstad.

”Alle virksomheder vil til Aarhus. Så er de tæt på de store uddannelsessteder og kan meget lettere rekruttere arbejdskraft, end fx i Trekantområdet og Sydjylland, og samtidig er infrastrukturen god. Vi ser også, at mange firmaer udvider, ikke mindst produktionsvirksomheder, og måske gerne vil ud af en gammel ejendom,” siger Paul Mühl, erhvervsmægler hos Nordicals – det tidligere Nybolig Erhverv – på Værkmestervej i Aarhus midtby.

”En del videnstunge virksomheder i det sydjyske har sværere ved at tiltrække arbejdskraft og trækker derfor mod Aarhus og Skanderborg. De mange ekstra udlejninger og køb af ejendomme sker bredt i mange brancher, og der er stor efterspørgsel på større produktions- og logistikejendomme langs E45-motorvejen fra Randers Syd og ned til Trekantområdet. Den lave tomgang har også sat gang i nybyggeri, for det kan være svært at finde de rette lokaler – dagens krav omfatter stor loftshøjde, læsseramper, plads til modulvogntog og velisolerede ejendomme med lavt energiforbrug,” siger Lennert Falkenberg, seniorrådgiver hos Colliers International på Søren Frichs Vej i Åbyhøj i Aarhus.
Som særligt populære områder, alle tæt på motorvejsnettet, udpeger de to mæglere Brabrand, Hasselager, Lystrup, Sabro, Viby og Årslev i udkanten af Aarhus Kommune samt Hinnerup og Søften i Favrskov.

Yderligere et tegn på virksomhedernes fremgang i det østjyske er, at lejeniveauet for udbudte lagerlokaler og produktionslokaler ifølge Ejendomtorvet.dk’s tal er steget godt otte procent det seneste år og 21 procent sammenlignet med 2014.
Samlet har Aarhus og de øvrige ti østjyske kommuner (ifølge Danmarks Statistiks opdeling) 16,2 millioner kvadratmeter lagerhaller, logistikejendomme og produktionslokaler – kun overgået af Sydjylland med 19,5 millioner kvadratmeter.

Ejendomstorvet.dk har Danmarks største udvalg af ledige lejemål samt ejendomme til salg med adresse, foto og tekst om aktuelt godt 9.700 lokaler og ejendomme i alle kategorier. Dataene kommer fra næsten 300 medlemmer/annoncører, herunder næsten alle erhvervsmæglere samt en række pensionskasser, ejendomsselskaber og ejendomsadministratorer. Ejendomstorvet.dk har mere end 130.000 besøgende hver måned, og i 2018 formidlede portalen solgte ejendomme og indgående lejeaftaler for en værdi af næsten 11 mia. kr. og udvidede desuden antallet af udbydere og annoncører kraftigt.

Fakta om lagerhaller og produktionslokaler i Østjylland
Andel ledige lokaler: 2,0 procent – det laveste siden juli kvartal 2008 (dengang 1,9 procent)
Før finanskrisen var omkring halvanden procent af de østjyske industrilokaler ledige – i 2011 toppede andelen med over 7 procent
På ét år er andelen af ledige lokaler faldet 1,1 procentpoint – fra 504.300 kvm til 317.200 kvm
På landsplan er andelen faldet under det halve, nemlig 0,4 procentpoint (fra 2,3 til 1,9 procent)
Østjylland har knap en sjettedel af landets 103,5 millioner kvm lagerhaller og produktionslokaler
I Østjylland er lige nu udbudt 232 industrilokaler og lagerhaller via Ejendomstorvet.dk:
Aarhus – 62
Randers – 44
Silkeborg – 30
Horsens – 24
Hedensted og Skanderborg – begge 23
Favrskov – 10
Odder og Norddjurs – begge 6
Syddjurs – 4
Samsø – ingen lokaler

Supplerende materiale: markedsindeks 1. kvartal 2019

Kontaktoplysninger
Nicholas McFall, Ejendomstorvet.dk – 28 14 75 88
Lennert Falkenberg, Colliers International – 20 45 32 96
Paul Mühl, Nordicals – 21 37 53 06