Pressemeddelelse: Historisk få ledige lagerlokaler i Vest- og Sydsjælland

Ejendomstorvet.dk -

Store dele af Region Sjælland er støvsuget for lager- og logistiklokaler, og Ejendomstorvet.dk har aldrig registreret færre udbudte lokaler. Det skyldes opsvinget og begrænset nybyggeri, mener to erhvervsmæglere. Femern-projektet har udløst stor efterspørgsel på Lolland-Falster, men foreløbig ikke så meget på Sjælland.

Det seneste år er udbuddet af lokaler til lager, logistik og produktion i Vest- og Sydsjælland faldet med næsten 40 procent, og der har aldrig tidligere været så få lokaler at vælge imellem, viser nye data fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler.

”For et år siden var udbuddet af lagerlokaler 155.000 kvadratmeter – det er faldet til 94.000 kvadratmeter og svarer til kun 1,5 procent af de samlede bygninger i Vest- og Sydsjælland. Det er det laveste i de næsten 20 år, hvor vi har indsamlet data for erhvervslokaler, og det er samtidig under landsgennemsnittet på 1,9 procent,” siger Jakob Wegener, administrerende direktør for Ejendomstorvet.dk.

Portalen bliver drevet på foreningsbasis af erhvervsmæglerne i Danmark uden krav om overskud – ligesom “søsterportalen” Boligsiden.dk. Aktuelt har Ejendomstorvet.dk et udbud på 7.700 lejemål og ejendomme på landsplan, heraf præcis 901 lokale til lager, logistik, produktion eller værksted. Af dem ligger 90 i Vest- og Sydsjælland – flest i Holbæk Kommune med 20, Næstved med 15 og Slagelse med 14 lokaler. Både i en stor industrikommune som Kalundborg og i Ringsted midt på Sjælland er der kun fem lokaler at vælge imellem.

I naboområdet Østsjælland – stort set svarende til det gamle Roskilde Amt – er udbuddet af lagerlokaler over dobbelt så stort med 3,5 procent.

Begrænset byggeri

”Der er grøde i erhvervslivet, og det giver en meget stor efterspørgsel, især på effektive lokaler med 5-6 meter til loftet. Det lave udbud skyldes også, at der næsten ikke er bygget noget siden finanskrisen i 2008. I Østsjælland har investorer derimod bygget nyt i både Køge, Greve og Solrød og satser på at tiltrække lejere – men de investerer ikke længere ude på Sjælland på grund af større afstand til København og lavere lejeniveauer. Det betyder til gengæld, at stort set alt kan udlejes eller sælges her, også lidt ældre lokaler,” siger John Borrisholt, partner og direktør i EDC Erhverv Poul Erik Bech Sjælland.

”Efterspørgslen kommer fra mange forskellige brancher, og interessen er særligt stor for logistikbygninger tæt på E20- og E45-motorvejene, men der er ikke blevet bygget meget gennem en del år,” noterer Henrik Nikolajsen, partner og administrerende direktør for Nordicals Sjælland.

Femern udløser jagt på lokaler

Begge mæglerkæder har kontorer i Køge, Næstved, Roskilde og Slagelse – desuden har EDC for nylig åbnet i Holbæk. Fra Næstved har de to mæglere kunnet følge, hvordan Femern-projektet til over 50 mia. kr. har udløst intens jagt på lokaler. I øjeblikket er der i alt 20 ledige lejemål i de to sydhavskommuner, Guldborgsund og Lolland med tunnelbyggepladsen ved Rødby.

”Før anlægsarbejdet gik i gang, var tallet dog markant højere, så der er blevet udlejet og solgt rigtig mange lokaler til virksomheder involveret i byggeprojektet – også fx lukkede butikker. Langt det meste er dog sket nogenlunde tæt på byggepladsen, og vi har endnu ikke set den store effekt på Sjælland. Når Vordingborg kun har tre udbudte lagerlokaler lige nu, skyldes det arbejdet med det nye Storstrømsbro til over fire mia. kr. og en stor udvidelse af havnen,” siger Henrik Nikolajsen fra Nordicals.

De 12 kommuner i Vest- og Sydsjælland inklusive Lolland-Falster har i alt 6,4 mio. kvadratmeter lokaler til lager, logistik, produktion og værksteder. Det svarer til lidt over 9 procent af det samlede areal i landet.

Ejendomstorvet.dk har Danmarks største udvalg af erhvervslokaler til udlejning og ejendomme til salg i alle kategorier. Dataene kommer fra knap 300 medlemmer/annoncører, herunder næsten alle landets erhvervsmæglere samt pensionskasser, ejendomsselskaber og administratorer. Ejendomstorvet.dk har mere end 200.000 besøgende hver måned, og i 2021 var portalen med til at formidle omkring 4.000 transaktioner til en værdi af over 10 mia. kr. fordelt på indgåede lejeaftaler og solgte ejendomme. Ejendomstorvet.dk er blevet udbygget med en app, og søgeagenten er udvidet med off-market-sager.

Kontaktoplysninger

  • Jakob Wegener, Ejendomstorvet.dk – 61 51 74 44
  • John Borrisholt, EDC Erhverv Poul Erik Bech – 23 38 43 12
  • Henrik Nikolajsen, Nordicals – 40 34 42 92

Supplerende datamateriale

Ejendomstorvets Markedsindeks - 4. kvartal 2021:

Nuværende udbud af lagerlokaler i Vest- og Sydsjælland: