Pressemeddelelse: Historisk få ledige kontorer i Nordjylland

Ejendomstorvet.dk -

Andelen af ledige kontorlokaler er den laveste i 10 år, viser data fra Ejendomstorvet.dk. Årsagen er ifølge to nordjyske erhvervsmæglere det økonomiske opsving og begrænset nybyggeri af kontorer i landsdelen.

Mens coronakrisen er klinget af og den danske jobfest er fortsat måned efter måned, så er kontorer i Aalborg og det øvrige Nordjylland gået som varmt brød, og nu har landsdelen den laveste andel af ledige eller udbudte kontorer i 10 år. Det viser nye tal fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler.

”De seneste to kvartaler er antallet af udbudte kontorer faldet med 25 procent i Nordjylland. På nær et enkelt kvartal i 2018 skal vi tilbage til begyndelsen af 2012 for at finde et lavere udbud, som nu ligger på 5,8 procent af de samlede kontorarealer i landsdelen – markant under landsgennemsnittet på 7,3 procent,” siger Jakob Wegener, administrerende direktør for Ejendomstorvet.dk.

Portalen bliver drevet på foreningsbasis af erhvervsmæglerne i Danmark uden krav om overskud – ligesom “søsterportalen” Boligsiden.dk. Aktuelt har Ejendomstorvet.dk et udbud på knap 7.700 lejemål og ejendomme på landsplan, heraf næsten 2.800 kontorlokaler. Præcis 200 ligger i det nordjyske – halvdelen eller 99 i Aalborg Kommune, 45 i Frederikshavn og 32 i Hjørring. I hver de resterende kommuner er udvalget begrænset til 2-5 ledige kontorlokaler, og Læsø har slet ingen udbudte kontorer i øjeblikket.

”Som mæglere kører vi på pumperne, fordi der lige nu er meget mere efterspørgsel, end vi har kontorlokaler på hylderne. Mange steder – fx hos ingeniører, på klinikker, inden for it og det offentlige – er der brug for mere plads, fordi de har ansat flere under pandemien, og fordi medarbejderne vender tilbage til kontorerne. Vi hjælper fx et udenlandsk firma med at finde et større kontor i Aalborg, ligesom vi har hjulpet et it-firma, som næsten har fordoblet antallet af ansatte det seneste år. Som en fremtidssikring købte firmaet en ejendom på 2.500 kvadratmeter og bruger selv cirka 1.500 kvadratmeter, mens vi har lejet resten ud til andre,” siger Martin Brasholt Mikkelsen, partner i EDC Erhverv Poul Erik Bech Aalborg.

Også et andet lokalt mæglerfirma oplever en travl tid.

”Mange virksomheder skal bruge mere plads, nu når alle medarbejdere er retur og brugen af hjemmearbejdspladser falder. De fleste efterspørger kvalitet og nyere kontorlokaler, og derfor er det sværest at udleje de lidt ældre lejemål, fx uden ventilation, aircondition, kantineløsning og p-muligheder. For fem-seks år siden fik Aalborg omkring 30.000 nye kontorkvadratmeter med fx E-Huset i Østre Havn og Fronthuset på den tidligere Eternitgrund, og det gav højere tomgang i en periode, men nu mangler vi gode lejemål,” siger Mattias Manstrup, partner i Nordicals Aalborg.

Flere nordjyske byer er udfordret af, at virksomheder søger mod landsdelens metropol – især for at kunne tiltrække arbejdskraft. Det var netop begrundelsen, da Nordicals hjalp et ingeniørfirma i Hjørring til Svenstrup lidt uden for Aalborg.

”Uddannelse driver i høj grad udviklingen både for erhvervslokaler og boliger, og så ser vi en urbanisering, som eksempelvis udfordrer en by som Frederikshavn på demografien, altså færre indbyggere, samtidig med at coronaen har givet en lang periode med færre færger og turister,” siger Mattias Manstrup fra Nordicals.

Martin Brasholt Mikkelsen fra EDC Erhverv Poul Erik Bech peger samtidig på, at Hjørring kan få fordel af nye uddannelser for bioanalytikere og tandlæger. De kommer til købstaden som udløber af Folketingets beslutning om at placere flere studiepladser uden for de store universitetsbyer.

Over en tredjedel af landets kontorareal ligger i hovedstaden, mens Nordjylland har knap 8 procent af de samlede kontorer. Det svarer til lidt over 1,7 mio. kvadratmeter, som er nogenlunde ligeligt fordelt mellem Aalborg og de øvrige ti kommuner tilsammen.

Ejendomstorvet.dk har Danmarks største udvalg af erhvervslokaler til udlejning og ejendomme til salg i alle kategorier. Dataene kommer fra knap 300 medlemmer/annoncører, herunder næsten alle landets erhvervsmæglere samt pensionskasser, ejendomsselskaber og administratorer. Ejendomstorvet.dk har mere end 200.000 besøgende hver måned, og i 2021 var portalen med til at formidle omkring 4.000 transaktioner til en værdi af over 10 mia. kr. fordelt på indgåede lejeaftaler og solgte ejendomme. Ejendomstorvet.dk er blevet udbygget med en app, og søgeagenten er udvidet med off-market-sager.

Kontaktoplysninger

  • Jakob Wegener, Ejendomstorvet.dk – 61 51 74 44
  • Martin Brasholt Mikkelsen, EDC Erhverv Poul Erik Bech – 20 67 12 50
  • Mattias Manstrup, Nordicals – 24 28 51 01

Supplerende datamateriale

/pdf/getdoc?name=Ejendomstorvet_statistikken_4_kvartal_2021.pdf