Pressemeddelelse: Historisk få butikker står ledige

Ejendomstorvet.dk -

PRESSEMEDDELELSE - 29. AUGUST 2016

Der har ikke været så få ledige eller udbudte butikslokaler i København siden 2008, og på landsplan er ledigheden for detailhandelslokaler den laveste i 4½ år.

Der er for alvor blevet længere mellem ledige eller udbudte forretninger over store dele af landet og især i hovedstaden. Ved indgangen til tredje kvartal var kun 5,9 procent af butikslokalerne udbudte – det laveste siden januar 2012. I København skal man helt tilbage til 2008 for at finde færre ledige lokaler. Det fremgår af den kvartårlige Ejendomstorvet-ED-statistik over udbudte erhvervslokaler, udgivet i samarbejde mellem erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk, Dansk Ejendomsmæglerforening og Ejendomsforeningen Danmark, som repræsenterer udlejere og administratorer af ejendomme.

”Vi har siden 2014 set en stigning i danskernes privatforbrug, og detailhandlen melder om stigende omsætning. Samtidig vurderer butikkerne, at væksten i omsætningen fortsætter, og det får flere til at efterspørge detailhandelslokaler, så der er plads til at imødekomme den øgede efterspørgsel,” siger senioranalytiker Mads Lindegaard fra Dansk Ejendomsmæglerforening.

Udviklingen bliver i høj grad trukket af København by – selve København samt Frederiksberg, Tårnby og Dragør. Her faldt ledigheden for butikker for tredje kvartal i træk og nåede ned på 2,3 procent, det laveste i otte år.

”Væksten er stærkest i hovedstaden, som blandt andet nyder godt af stigende beskæftigelse og flere indbyggere. Efterhånden nærmer hovedstaden sig niveauet før finanskrisen, da kun omkring en procent af butikkerne stod ledige. Rundt om i landet ramte finanskrisen detailhandlen med forskellig styrke, og selv om mange provinsbyer fortsat døjer med tomme butikker, så har flere landsdele oplevet fremgang det seneste år, fx Fyn, Nordjylland og Vestjylland,” siger Simon Skou Andersen, adm. direktør for Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler med aktuelt næsten 10.400 lokaler til leje og ejendomme udbudt til salg.

På landsplan stod kun to procent af butikkerne ledige i årene 2005-2007, men da finanskrisen satte ind, blev ledigheden i løbet af 2008 fordoblet til fire procent og steg over de næste tre kriseår yderligere til over seks procent. De mange tomme vinduer bed sig herefter fast i bybilledet de følgende fire år, men de seneste kvartaler er der kommet gang i udlejningen i en del byer og områder.

I hovedstaden var butiksledigheden helt nede under en procent lige før finanskrisen, men steg herefter kraftigt og nåede ved indgangen til 2013 op på 3,6 procent og op på fem procent i Københavns omegn. Nu er niveauet nede på lige godt to procent.
Samtidig med at der er blevet længere mellem udbudte eller ledige butikker, sker der jævnligt forskydninger i detailhandlen.

”Det seneste par år har vi set, at flere butikscentre har udvidet, og nye centre er åbnet eller er på vej i Esbjerg og i Herlev, Glostrup og Vanløse i hovedstaden. Inden for dagligvarer ekspanderer flere lavpriskæder, mens en del små kiosker har opgivet ævred på grund af den lempede lukkelov, så en del mindre lokaler står tomme i øjeblikket. Flere banker lukker fortsat filialer, Blockbuster-videokæden og Fona er lukket, og senest vil Telenor lukke en håndfuld butikker, så forbrugerne oplever hele tiden forandringer i gadebilledet,” siger Simon Skou Andersen fra Ejendomstorvet.dk.

Kontaktoplysninger
Simon Skou Andersen fra Ejendomstorvet.dk kan kontaktes på mobil 42 41 06 02
Mads Lindegaard fra Dansk Ejendomsmæglerforening kan kontaktes på mobil 40 97 49 14

Fakta om Ejendomstorvet-ED-statistikken
Ejendomstorvet-ED-statistikken kortlægger hvert kvartal ledigheden i danske erhvervsbygninger, fordelt på butikker, kontorer samt lager-/produktionslokaler – og opgjort som udbudte lokaler målt i forhold til den samlede bestand af bygninger (kvadratmeter).

Statistikken omfatter en meget betragtelig del af erhvervslokalerne i Danmark og bliver udarbejdet i samarbejde mellem erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk, Dansk Ejendomsmæglerforening (DE) og Ejendomsforeningen Danmark (ED).

Ejendomstorvet.dk er ejet af de danske erhvervsmæglere og har Danmarks største udvalg af ledige lejemål samt ejendomme til salg med adresse, foto og tekst om cirka 10.400 lokaler og ejendomme. Dataene kommer fra næsten alle landets erhvervsmæglere samt en række pensionskasser, ejendomsselskaber og ejendomsadministratorer. Ejendomstorvet.dk har mere end 90.000 besøg hver måned.

Dansk Ejendomsmæglerforening er brancheforening for virksomheder og personer, der formidler fast ejendom (boliger eller erhvervslokaler). Foreningen blev grundlagt i 1912 og har i dag omkring 90 procent af alle mæglere som medlemmer.

Ejendomsforeningen Danmark organiserer ejere, udlejere og administratorer af fast ejendom. Foreningens medlemmer står for cirka 85 procent af det professionelle ejendomsmarked.

Uddybende datamateriale
Seneste konjunkturbarometer for detailhandlen (Danmarks Statistik):
http://www.dst.dk/da/Statistik/NytHtml?cid=20866
Seneste forbrugerforventninger (Danmarks Statistik):
http://www.dst.dk/da/Statistik/NytHtml?cid=20908
Seneste opgørelse over detailomsætningen (Danmarks Statistik):
http://www.dst.dk/da/Statistik/NytHtml?cid=20819