Pressemeddelelse: Grå skyer i horisonten giver flere tomme erhvervslokaler

Ejendomstorvet.dk -

Danmark har fået flere udbudte kontorer, lagerlokaler og fabrikshaller det seneste kvartal, viser nye tal fra erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk. Virksomhederne er blevet mere forsigtige på grund af stigende usikkerhed om økonomi og international politik, mener ejendomsmæglerne.

På trods af det flerårige danske opsving var udbuddet af erhvervslokaler steget ved indgangen til tredje kvartal. Det fremgår af den kvartårlige Ejendomstorvet Markedsindeks-statistik over udbudte erhvervslokaler, udgivet i samarbejde mellem erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk, Dansk Ejendomsmæglerforening og EjendomDanmark, som repræsenterer udlejere og administratorer af ejendomme.

”For kontorer er det fjerde kvartal i træk, vi ser en stigning i udbuddet – over stort set hele landet. For lager- og produktionslokaler er udbuddet kun steget marginalt, men det er et sjældent syn efter syv år med nærmest uafbrudt fald i udbuddet, efter at alt er blevet revet ned fra hylderne hos udlejere og mæglere,” siger analytiker Nicholas McFall fra Ejendomstorvet.dk.

Portalen er ejet af landets ejendomsmæglere ligesom ”søsterportalen” Boligsiden.dk. På landsplan er cirka 9.900 lokaler og erhvervsejendomme lige nu udbudt til leje eller salg via Ejendomstorvet.dk.

Andelen af udbudte kontorlokaler ligger ved indgangen til tredje kvartal på 7,5 procent af den samlede mængde kontor-kvadratmeter i hele landet – en stigning på 0,2 procentpoint fra forrige kvartal og på 0,8 procentpoint på ét år. Dermed er udbuddet af kontorarealer i løbet af fire kvartaler vokset med 174.400 kvadratmeter, så virksomheder på jagt efter lokaler har fået mere at vælge imellem.
Andelen af udbudte lokaler til lager og produktion steg med 31.700 kvadratmeter det seneste kvartal.
Tallene afspejler ifølge Dansk Ejendomsmæglerforening en del mørke skyer på den økonomiske horisont.

”Vores omverden er præget af stor usikkerhed med et forestående – og måske hårdt – brexit, med handelskrig mellem USA og Kina og med de første tegn på økonomisk afmatning, ikke mindst i Tyskland, vores allerstørste marked. Det betyder, at det ikke er lige nu, virksomheder udvider arealet, hvis de kan undgå det; så ser man hellere tiden an,” siger Ole Hækkerup, administrerende direktør i Dansk Ejendomsmæglerforening.

Kontaktoplysninger
• Nicholas McFall fra Ejendomstorvet.dk – 28 14 75 88
• Ole Hækkerup fra Dansk Ejendomsmæglerforening – 29 42 40 45

Supplerende datamateriale
Ejendomstorvet Markedsindeks – 3. kvartal 2019:

Ejendomstorvet Markedsindeks Udbudsstatistikken kortlægger hvert kvartal udbuddet af danske erhvervsbygninger, fordelt på butikker, kontorer samt lager-/produktionslokaler – opgjort som udbudte lokalt målt i forhold til den samlede bestand af bygninger (kvadratmeter).
Statistikken omfatter en meget betragtelig del af erhvervslokalerne i Danmark og udgives af Dansk Ejendomsmæglerforening (DE) i samarbejde med erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk og EjendomDanmark (ED).

Dansk Ejendomsmæglerforening er brancheforening for virksomheder og personer, der formidler fast ejendom (boliger eller erhvervslokaler). Foreningen blev grundlagt i 1912 og har i dag omkring 90 procent af alle mæglere som medlemmer.

Ejendomstorvet.dk er ejet af de danske erhvervsmæglere og har Danmarks største udvalg af ledige lejemål samt ejendomme til salg med adresse, foto og tekst om aktuelt cirka 9.900 lokaler og ejendomme.
Dataene kommer fra næsten alle landets erhvervsmæglere samt en række pensionskasser, ejendomsselskaber og ejendomsadministratorer. Ejendomstorvet.dk har mere end 130.000 besøgende hver måned, og i 2018 formidlede portalen solgte ejendomme og indgåede lejeaftaler for en værdi af næsten 11 mia. kr. og udvidede antallet af udbydere og annoncører kraftigt.

EjendomDanmark organiserer ejere, udlejere og administratorer af fast ejendom. Foreningen blev etableret i 1860, og medlemmerne står for cirka 85 procent af det professionelle ejendomsmarked.