For første gang: Udbud af lagerlokaler under 1 million kvadratmeter

Ejendomstorvet.dk -

Udbuddet af lokaler til lager og logistik er faldet til historisk lavt niveau, viser tal fra Ejendomstorvet.dk. Trods grå udsigter for dansk økonomi kan virksomhederne se frem til endnu hårdere kamp om lokaler, spår to erhvervsmæglere.

Tomgangen eller udbuddet af ledige lokaler til lager, logistik, produktion og værksteder er gennem det seneste år faldet med næsten 28 procent og udgør dermed blot 997.300 kvadratmeter. Det viser nye data fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler.

“For første gang nogensinde er udbuddet under én million kvadratmeter. I forhold til landets samlede lager- og logistikarealer på 75,2 mio. kvadratmeter svarer det aktuelle udbud til 1,3 procent – det laveste vi har registreret i de næsten 20 år, vi har data for erhvervslokaler. Da tingene så værst ud for erhvervslivet, nåede udbuddet af ledige lokaler helt op på 6 procent – det var i 2011, to-tre år efter at finanskrisen ramte landet,” siger Jakob Wegener, administrerende direktør for Ejendomstorvet.dk .

Portalen bliver drevet på foreningsbasis af erhvervsmæglerne i Danmark uden krav om overskud – ligesom “søsterportalen” Boligsiden.dk. På landsplan er over 8.300 erhvervslejemål og ejendomme lige nu udbudt via Ejendomstorvet.dk; heraf er 968 lagerbygninger, logistikejendomme, fabrikshaller og værksteder, fordelt over hele Danmark.

To af landets store erhvervsmæglere vurderer, at et yderligere fald i udbuddet er sandsynligt – dermed kan der blive endnu hårdere kamp om ledige lokaler. Selv om der er begyndt at være en del nybyggeri, og selv om mørke skyer er ved at samle sig over dansk økonomi med fx den højeste inflation i årtier, kraftige rentestigninger og krig i Europa.

“I øjeblikket bliver selv ældre og måske utidssvarende ejendomme lejet ud, både til lager og let industri. Økonomien bremser formentlig lidt op, men vi har stadig et højt forbrug i samfundet og en høj beskæftigelse, så vi er slet, slet ikke der, hvor erhvervslivets behov for kvadratmeter falder i hvert fald de næste 6-12 måneder. Desuden omlægger flere kommuner gradvis ældre erhvervsarealer til boligområder, og derved forsvinder mange erhvervsejendomme de kommende år, især på den københavnske vestegn langs den kommende letbane,” siger Stig Plon Kjeldsen, analysechef hos Nordicals.

“Virksomhederne har brug for mere plads, og de tager alt det, de kan få fat i. I øjeblikket oplever vi det usædvanlige fænomen, at virksomheder er villige til at betale mere i leje for ældre lokaler, som de kan flytte ind i nu, end hvad de skal betale for topmoderne lokaler, som de må vente 6-12 måneder på, før lokalerne står færdige. Efterhånden er en del nybyggeri i gang, men vi hører også om udfordringer med stigende byggepriser og om forsinkelser, fordi der mangler arbejdskraft og nogle gange også materialer, og fordi der har været flere konkurser i byggebranchen,” siger analysechef Dragana Marina fra CBRE.

Næsten 63 procent af landets samlede lokaler til lager, logistik og produktion ligger i Jylland, fordelt med 14,7 mio. kvadratmeter eller næsten en femtedel i Sydjylland inklusive det meste af Trekantområdet. En sjettedel eller 12,7 mio. ligger i Østjylland, og knap 10 mio. eller 13 procent i både Vestjylland og Nordjylland.

Ejendomstorvet.dk har Danmarks største udvalg af erhvervslokaler til udlejning og ejendomme til salg i alle kategorier. Dataene kommer fra knap 300 medlemmer/annoncører, herunder næsten alle landets erhvervsmæglere samt pensionskasser, ejendomsselskaber og administratorer. Ejendomstorvet.dk har mere end 200.000 besøgende hver måned, og i 2021 var portalen med til at formidle omkring 4.000 transaktioner til en værdi af over 10 mia. kr. fordelt på indgåede lejeaftaler og solgte ejendomme. Ejendomstorvet.dk er blevet udbygget med en app, og søgefunktion er udvidet med off-market-sager.

Supplerende materiale

Kontaktoplysninger

  • Jakob Wegener, Ejendomstorvet.dk – 61 51 74 44
  • Stig Plon Kjeldsen fra Nordicals – 20 29 01 65
  • Dragana Marina fra CBRE – 31 35 74 84