Pressemeddelelse: Flere tomme lagerlokaler for første gang i syv år

Ejendomstorvet.dk -

Efter en stribe år med færre og færre udbudte industrilokaler går det nu den anden vej ifølge tal fra erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk. Industrien bremser lidt op, men der er stadig efterspørgsel på logistikejendomme.
Gennem flere år er logistiklokaler, lagerhaller og fabriksejendomme nærmest blevet revet ned af hylderne hos udlejere og erhvervsmæglere, men de to seneste kvartaler er der sket en opbremsning, viser dugfriske tal fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler.

”Udbuddet af logistik- og industrilokaler toppede i 2011 og 2012, og derefter er udbuddet stort set faldet kvartal for kvartal. Men i tredje kvartal i år så vi en lille stigning og endnu en stigning i fjerde kvartal. Groft sagt er det første gang i syv år, at udbuddet af ledige lager- og produktionslokaler vokser. På landsplan var vi nede og runde et udbud på 1,8 procent, og det er nu vokset til 1,9 procent, fordi udbuddet over to kvartaler er forøget med næsten 84.500 kvadratmeter,” siger Nicholas McFall, analytiker i Ejendomstorvet.dk.

Portalen er ejet af landets ejendomsmæglere ligesom ”søsterportalen” Boligsiden.dk. På landsplan er lige knap 1.500 logistik-, lager- og produktionslokaler udbudt til leje eller salg via Ejendomstorvet.dk
De nye tal bekymrer dog ikke Nordicals, det tidligere Nybolig Erhverv.
”Det er nok snarere en krusning end udtryk for en begyndende vending. Industrien følger i høj grad de økonomiske konjunkturer, hvor Danmark er ved at gå et gear ned. Men tidligere har der været talt om flaskehalse for især lagerfaciliteter, og der er ikke blevet bygget meget nyt. Det væsentlige i udviklingen er, at udbuddet bliver liggende på et niveau omkring eller i underkanten af to procent, som vi har set gennem snart et par år,” siger analysechef Stig Plon Kjeldsen.

Han peger på, at der fortsat er udsigt til stor interesse for logistiklokaler.

”I Europa er briterne førende i e-handel, og dér kan vi se, at efterspørgslen for logistiklokaler stiger, når nethandlen vokser, blandt andet fordi der kommer decentrale lagre i de større byer for at sikre levering inden for samme dag. Den udvikling er så småt ved at slå igennem herhjemme, og der er mangel på tidssvarende lager- og logistiklokaler,” siger Stig Plon Kjeldsen fra Nordicals.
En anden landsdækkende erhvervsmægler mærker fortsat stor interesse for lager- og produktionslokaler.

”Der er stadig stor efterspørgsel, særligt i og omkring de større byer og tæt ved motorvejene. Nogle virksomheder foretrækker at rykke til større byer for at være tættere på kunderne. Lejen er efterhånden kommet op i nogle niveauer, hvor det kan betale sig at bygge nyt, og mange af de ledige lokaler er ikke tidssvarende,” siger Mads Bjerrum Christensen, industrichef i EDC Erhverv Poul Erik Bech Aarhus.
På landsplan findes der lige knap 103,6 millioner kvadratmeter logistik-, lager- og produktionsejendomme. Udbuddet er størst i Østsjælland og Københavns omegn med 3,5 og 3,3 procent og lavest i Nordjylland med 1,4 procent.

Om Ejendomstorvet.dk
Ejendomstorvet.dk har Danmarks største udvalg af ledige lejemål samt ejendomme til salg med adresse, foto og tekst om aktuelt godt 9.800 lokaler og ejendomme i alle kategorier. Dataene kommer fra næsten alle landets erhvervsmæglere samt en række pensionskasser, ejendomsselskaber og ejendomsadministratorer. Ejendomstorvet.dk har mere end 130.000 besøgende hver måned, og i 2018 formidlede portalen solgte ejendomme og indgående lejeaftaler for en værdi af næsten 11 mia. kr. og udvidede desuden antallet af udbydere og annoncører kraftigt.

Supplerende materiale:
Ejendomstorvets markedsindeks 4. kvartal 2019

Kontaktoplysninger
Nicholas McFall fra Ejendomstorvet.dk – 28 14 75 88
Stig Plon Kjeldsen fra Nordicals – 33 64 65 65
Mads Bjerrum Christensen fra EDC Erhverv – 26 30 88 78