Pressemeddelelse: Flere fynske butikker står tomme

Ejendomstorvet.dk -

Efter halvandet års fremgang med færre tomme butikker på Fyn er det gået den modsatte vej igennem 2017, og især byerne uden for Odense har fået flere ledige butikslokaler, viser tal fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler. I de mindre byer skal tomme forretninger nok ændres primært til boliger, vurderer lokal mægler.

I løbet af 2017 kom der flere tomme forretningslokaler på Fyn – efter halvandet års uafbrudt fremgang med fald i antallet af ledige butikker.

”Billedet er vendt igen: Gennem tre kvartaler i træk har Fyn fået flere tomme butikslokaler, hvorimod tomgangen på landsplan har været nogenlunde stabil. På Fyn stod 5,6 procent af lokalerne tomme i årets sidste kvartal – en stigning fra 4,7 procent i første kvartal af 2017,” siger Simon Birch Skou, adm. direktør for Ejendomtorvet.dk, som er ”søster” til Boligsiden.dk.
Stigningen betyder, at der gennem 2017 kom cirka 12.000 kvadratmeter flere tomme butikslokaler – et areal, som rundt regnet svarer til knap to fodboldbaner.

Samtidig ligger niveauet for lokaleleje 16 procent lavere end for et år siden – målt efter de annoncerede lejepriser. Det er det største fald i Danmark, hvor 8 ud 10 landsdele endda har haft stigende lejepriser.

”Vi kan godt mærke, at der er blevet flere ledige butiksarealer rundt omkring på Fyn, mens det nok er nogenlunde uændret i Odense – både tomgangen og lejeniveauet. Inden for dagligvarer er Kiwi-kæden lukket, og Aldi har afviklet flere butikker. Netto har godt nok overtaget nogle af lokalerne, men samlet set er en del butikker taget ud af drift, og de er relativt store og vejer derfor tungt i statistikken,” fortæller Morten Nielsen, partner i EDC Erhverv Poul Erik Bech Fyn med kontor i Odense.

Han tvivler på, at alle de ledige kvadratmeter kan blive opsuget af cafeer, kaffebarer og spisesteder, der ellers vinder frem mange steder i gadebilledet.

”For iværksættere, der vil starte deres eget, er det jo en fordel med flere ledige lokaler at vælge imellem og med et lejeniveau, som mange steder i hvert fald ikke stiger. Men efterhånden har Odense nok fået de cafeer, der kan være, for de kræver jo en vis mængde forbipasserende – dog ser vi en stigning i takeaway-steder. Mange af de mindre byer har allerede de pizzeriaer og spisesteder, byen kan bære, så i de helt små byer vil løsningen ofte være at omdanne ledige butikslokaler til boliger og måske kontorer eller andre formål,” vurderer Morten Nielsen.

Aktuelt er præcis 200 lokaler til butik, frisørsalon, klinik eller café udbudt på Fyn via Ejendomstorvet.dk. Hovedparten – 112 – ligger i Odense Kommune. Langt efter følger Svendborg med 22 lokaler, Midtfyn med 16, Middelfart med 15 samt Assens og Nyborg, begge med 12 ledige lejemål.

I hele landet findes knap 12,6 mio. kvadratmeter butikker, og heraf har Fyn (med øer) godt 10 procent eller små 1,3 millioner kvadratmeter. Af dem stod 72.600 kvadratmeter eller 5,6 procent ledige ved udgangen af 2017.

Ejendomstorvet.dk har Danmarks største udvalg af ledige lejemål og erhvervsejendomme til salg med adresse, foto og tekst om aktuelt godt 10.200 lokaler og ejendomme i alle kategorier, heriblandt næsten 2.000 butikslokaler. Dataene kommer fra næsten alle landets erhvervsmæglere samt en række pensionskasser, ejendomsselskaber og ejendomsadministratorer. Ejendomstorvet.dk har mere end 115.000 besøg hver måned og bidrog i 2017 til ejendomshandler og lejeaftaler for en værdi på 14,6 mia. kr.

Kontaktoplysninger
Simon Birch Skou fra Ejendomstorvet.dk kan kontaktes på mobil 42 41 06 02
Morten Nielsen fra EDC Erhverv Poul Erik Bech Fyn kan kontaktes på mobil 21 54 30 15

Uddybende datamateriale
Seneste tomgangsstatistik fra Ejendomstorvet.dk /pdf/getdoc?name=Ejendomstorvet_statistikken_kvartal42017