Pressemeddelelse: Ét år med corona: Færre tomme butikker i Aarhus og Østjylland

Ejendomstorvet.dk -

Aarhus og de øvrige østjyske kommuner har færre tomme butikslokaler end for et år siden – trods coronanedlukninger og øget nethandel, viser nye data fra erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk. Udlejerne er blevet mere fleksible, og så har netvirksomheder åbnet fysiske butikker, forklarer to lokale erhvervsmæglere.

Da Danmark blev lukket ned i foråret 2020, forudså mange hårde tider for butikkerne, som i forvejen var udfordret af øget nethandel. Men ved indgangen til 2021 var der færre ledige butikslokaler i Aarhus og de 10 andre østjyske kommuner ifølge tal fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler.

”I første kvartal 2020 var udbuddet af lokaler til butikker og spisesteder på 91.400 kvadratmeter i Østjylland – et år senere var det faldet med 2.000 kvadratmeter. Det er ingen stor ændring, men de færreste forventede vel, at vi skulle opleve færre tomme butikker. I Østjylland under ét stod 3,0 procent af butiksarealerne tomme i første kvartal 2021, det er lidt lavere end landsgennemsnittet på 3,2 procent. Selve Aarhus ligger endnu lavere med 2,9 procent ifølge vores database,” siger adm. direktør Jakob Wegener fra Ejendomstorvet.dk.

Portalen er ejet af landets ejendomsmæglere ligesom ”søsterportalen” Boligsiden.dk. På landsplan er 1.463 lokaler til butikker , cafeer, spisesteder og takeaway udbudt til leje eller salg via Ejendomstorvet.dk lige nu. Heraf ligger 274 butikslokaler i Østjylland – flest i Aarhus med 104 lokaler, derefter følger Randers med 52, Silkeborg med 43 samt Horsens med 30 og Norddjurs med 21. I fem kommuner er der blot 4-6 lokaler at vælge imellem, og på Samsø er der i øjeblikket ingen udbudte butikslokaler på Ejendomstorvet.dk.

”Aarhus har slet ikke på samme måde som København lidt under manglen på udenlandske turister, og så har Aarhus et stort opland som ”hovedstaden” i Østjylland. Vi oplever desuden, at udlejerne er blevet mere fleksible; det handler ikke nødvendigvis om lavere leje, men om at opfylde ønsker fra lejeren, fx om at få en ny markise eller få malet facaden. Måske kan der bygges om, så butiksarealet kommer i ét plan og butikken kan spare personale,” siger Trine Freno Muurholm, erhvervsmægler hos Colliers International.

Københavns Kommune har ifølge de seneste tal fra Ejendomstorvet.dk over dobbelt så høj andel af udbudte butikslokaler som Aarhus – og den højeste andel i de 18 år, portalen har data for.

”Stadigt flere netvirksomheder etablerer fysiske butikker eller showroom. I Aarhus gælder det fx modebutikken Noella på Ryesgade. I kølvandet på genåbningen efter den seneste nedlukning har vi rigtig meget aktivitet, og mange vil gerne leje butikslokaler. Det ser jo også ud til, at det generelle opsving fortsætter, og vi har kun set få butikker, der er lukket. Senere kan der dog måske komme en negativ effekt, når coronahjælpepakkerne bliver udfaset,” siger Jens Eskildsen, erhvervsrådgiver hos Nordicals.

Trine Freno Muurholm fra Colliers International peger på, at forholdene varierer i de større østjyske byer uden for Aarhus:

”I Silkeborg registrerer vi god efterspørgsel fra butikskæder, som gerne vil etablere sig og blive del af den positive udvikling, byen oplever. Randers er derimod præget af en vis tomgang i centrum, og det kan give en udvikling, hvor butikslivet med tiden koncentreres på et mindre område.”

Samlet har Østjylland lidt over 2,9 mio. butiks-kvadratmeter eller lige knap en sjettedel af landets totale detailhandelsareal.

Ejendomstorvet.dk har Danmarks største udvalg af erhvervslokaler med aktuelt 8.550 lokaler til leje og ejendomme til salg i alle kategorier. Dataene kommer fra knap 300 medlemmer/annoncører, herunder næsten alle landets erhvervsmæglere samt pensionskasser, ejendomsselskaber og administratorer. Ejendomstorvet.dk har mere end 180.000 besøgende hver måned, og i 2020 bidrog portalen til at formidle 4.000 transaktioner til en værdi af over 10 mia. kr. fordelt på indgåede lejeaftaler og solgte ejendomme. I 2020 blev Ejendomstorvet.dk udbygget både med en app og med en søgefunktion for off market-sager.

Supplerende materiale

  • Ejendomstorvet Markedsindeks – 1. kvartal 2021:
    </pdf/getdoc?name=Ejendomstorvet%5Fstatistikken%5F1%5Fkvartal%5F2021.pdf>
  • Nuværende udbud af butikslokaler i Aarhus kommune:
    </ledigelokaler/oestjylland/aarhus/detailhandel-butik>

Kontaktoplysninger

  • Jakob Wegener, Ejendomstorvet.dk – 61 51 74 44
  • Jens Eskildsen, Nordicals – 51 26 14 08
  • Trine Freno Muurholm, Colliers International – 40 60 95 15