Pressemeddelelse: Dyk i tomme butikslokaler trods et år med corona

Ejendomstorvet.dk -

Gennem tre kvartaler er andelen af ledige butikslokaler faldet, og et år efter den store coronanedlukning i foråret 2020 har Danmark færre tomme forretningslokaler, viser nye tal fra Ejendomstorvet.dk. Blandt årsagerne er fleksible udlejere, højt privatforbrug og hjælpepakker.

I 2. kvartal 2021 er blot 3,0 procent af landets butiksareal på 18,3 mio. kvadratmeter udbudt til leje eller salg. Det er et fald fra 3,4 procent et halvt år tidligere og samtidig mærkbart mindre, end før coronakrisen satte ind. Det fremgår af den kvartårlige Ejendomstorvet Markedsindeks-statistik over udbudte erhvervslokaler, udgivet fælles af erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk, Dansk Ejendomsmæglerforening og EjendomDanmark, som repræsenterer udlejere og administratorer af ejendomme.

“Lige efter den store nedlukning i marts 2020 kunne vi registrere en stigende andel udbudte butikslokaler, men så vendte billedet: Tre kvartaler i træk er udbuddet af ledige lokaler til butikker, spisesteder og takeaway faldet og er i dag lavere, end da coronaen ramte Danmark. Siden toppen i midten af 2020 er udbuddet skrumpet med næsten 92.000 kvadratmeter – et areal svarende til fx 30 Føtex- eller Kvickly-varehuse,” siger Jakob Wegener, administrerende direktør for Ejendomstorvet.dk.

Lige nu er lidt over 8.400 erhvervslejemål og ejendomme udbudt via Ejendomstorvet.dk, og af dem er 1.534 lokaler til butikker , spisesteder, cafeer og take away, fordelt over hele Danmark.

“Mange steder er lejeniveauerne kommet en smule ned, så det er blevet mere attraktivt for nye lejere og butikker at etablere sig. Privatforbruget har hele tiden været højt, blandt andet fordi der har været begrænsninger på, hvor meget danskerne har kunnet rejse – det har sat gang i fx møbelkøb og projekter i hjemmet, så nogle butikstyper har øget salget. Hjælpepakkerne har reddet mange, og selv om der lige nu er udbredt optimisme i kraft af vaccinationerne, så mangler vi at se, hvad der sker, når hjælpepakkerne udløber,” siger Stig Plon Kjeldsen, analysechef i den landsdækkende mæglervirksomhed Nordicals.

Dansk Ejendomsmæglerforening peger på, at coronaens betydning for ejendomsmarkedet har overrasket på flere fronter.

“Lige da coronaen ramte, var der stor usikkerhed. De færreste havde nok forventet, at udbuddet af ledigt butiksgulv ville falde. Ligesom de fleste fremskrivninger af boligmarkedet også viste sig at ramme forkert. Men det er godt, for det er tegn på, at vi er ved at vende tilbage til normalen,” siger Ole Hækkerup, direktør i Dansk Ejendomsmæglerforening.

Det positive billede præger ifølge Ejendomstorvet.dk’s data næsten hele landet – undtagelsen er Strøget og andre centrale dele af København. Her har manglen på udenlandske turister, krydstogtrejsende og kongresdeltagere udløst talrige “til leje”-skilte. Turistfremmeenheden Wonderful Copenhagen har opgjort, at hovedstadens spisesteder, butikker, hoteller og turistattraktioner sidste år mistede 28 mia. kr. i omsætning.

Supplerende materiale

Kontaktoplysninger

  • Jakob Wegener fra Ejendomstorvet.dk – 61 51 74 44
  • Stig Plon Kjeldsen fra Nordicals – 20 29 01 65
  • Ole Hækkerup fra Dansk Ejendomsmæglerforening – 29 42 40 45

Ejendomstorvet Markedsindeks Udbudsstatistikken kortlægger hvert kvartal udbuddet af danske erhvervsbygninger, fordelt på butikker, kontorer samt lager-/produktionslokaler – opgjort som udbudte lokaler målt i forhold til den samlede bestand af bygninger (kvadratmeter).
Statistikken omfatter en meget betragtelig del af erhvervslokalerne i Danmark og udgives af Dansk Ejendomsmæglerforening (DE) i samarbejde med erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk og EjendomDanmark (ED).

Dansk Ejendomsmæglerforening er brancheforening for virksomheder og personer, der formidler fast ejendom (boliger eller erhvervslokaler). Foreningen blev grundlagt i 1912 og har i dag omkring 90 procent af alle mæglere som medlemmer.

Ejendomstorvet.dk har Danmarks største udvalg af erhvervslokaler med aktuelt godt 8.400 lokaler til udlejning og ejendomme til salg i alle kategorier. Dataene kommer fra knap 300 medlemmer/annoncører, herunder næsten alle landets erhvervsmæglere samt pensionskasser, ejendomsselskaber og administratorer.

Ejendomstorvet.dk har mere end 200.000 besøgende hver måned, og i 2020 var portalen med til at formidle omkring 4.000 transaktioner til en værdi af over 10 mia. kr. fordelt på indgåede lejeaftaler og solgte ejendomme. I 2020 blev Ejendomstorvet.dk udbygget både med en app og med en søgefunktion for off-market-sager.

EjendomDanmark organiserer ejere, udlejere og administratorer af fast ejendom. Foreningen blev etableret i 1860, og medlemmerne står for cirka 85 procent af det professionelle ejendomsmarked.