Danmark fået en halv mio. flere tomme kvadratmeter lagerplads på ét år

Ejendomstorvet -

På lidt over et år er antallet af ledige lokaler til lager, logistik og produktion steget fra under en million kvadratmeter til halvanden million, viser nye tal fra Ejendomstorvet.dk. Årsagen til den kraftige stigning er omfattende nybyggeri, men efterspørgslen på lokaler er stadig stor, og tomgangen er historisk lav, påpeger to store erhvervsmæglere. 

På fem kvartaler er antallet af udbudte eller tomme kvadratmeter til lager, logistik og produktion steget med 50 procent – fra lige under en million kvadratmeter til 1,5 mio. kvadratmeter. Det viser nye tal fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler.

”Umiddelbart kan det se skidt ud, men stigningen skal ses i lyset af, at den samlede bygningsbestand i samme periode er vokset med 1,6 mio. kvadratmeter. Når udbuddet ”kun” er vokset med rundt regnet en halv mio. kvadratmeter, betyder det altså, at virksomhederne har kunnet bruge 1,1 mio. ekstra kvadratmeter. I procent af den samlede bygningsmasse er udbuddet vokset fra 1,3 procent til 1,9 procent, og det er stadig lavere end i 2007, lige før finanskrisen ramte landet,” siger Jakob Wegener, administrerende direktør for Ejendomstorvet.dk.

Portalen bliver drevet på foreningsbasis af erhvervsmæglerne i Danmark uden krav om overskud – ligesom “søsterportalen” Boligsiden.dk. På landsplan er lige knap 10.200 erhvervslejemål og ejendomme aktuelt udbudt via Ejendomstorvet.dk, heraf 1.372 lagerbygninger, logistikejendomme, fabrikshaller og værksteder, fordelt over hele Danmark.

To store erhvervsmæglere er godt tilfredse med nybyggeriet af lokaler til lager, logistik og produktion. Da finanskrisen satte ind, måtte masser af virksomheder lukke eller indskrænke, og tomgangen blev på få år tredoblet til 6 procent i 2011-12. Dét afskrækkede flere år frem virksomheder og investorer fra at bygge nyt i større målestok. Men efterhånden lå finanskrisen og de rungende tomme haller langt tilbage, og der har gennem flere år været rift om lokalerne – blandt andet i kraft af øget nethandel og behov for mere lagerplads efter problemer med de internationale forsyningskæder i kølvandet på coronapandemien.

”Det øgede udbud er på ingen måde bekymrende, men afspejler, at der er blevet bygget rigtigt meget det seneste par år. Især i Trekantområdet, i Storkøbenhavn og fx i Greve og Køge lige syd for København. Der er stadig stor efterspørgsel på lokaler og høj udlejningsaktivitet, selv om det ikke går helt lige så stærkt som i 2021 og 2022. Udbuddet ligger fortsat på et historisk lavt niveau, og virksomhederne har ikke så forfærdeligt meget at vælge imellem,” påpeger Robin Rich, analysechef i Newsec Advisory.

”Vi har stadig god udlejningsaktivitet, og det øgede udbud af lokaler skyldes næppe kun nybyggeriet. Den store efterspørgsel har gjort det muligt at udleje ældre ejendomme samt lokaler på sekundære beliggenheder. Derfor bliver de nu markedsført igen, selv om ejerne måske havde opgivet at finde lejere og havde taget lokalerne af markedet. De seneste 6-9 måneder har vi set øget interesse for lokaler 10-20 km væk fra motorvejene. Før var den slags beliggenheder ikke så interessante, men nogle transportvirksomheder har presset økonomi og lægger derfor vægt på, hvad de kan spare i leje,” siger Dragana Marina, analysechef i CBRE.

I øjeblikket har Danmark næsten 78 mio. kvadratmeter lokaler til lager, logistik samt produktion og værksteder. Godt 63 procent ligger i Jylland – især i Sydjylland inklusive Trekantområdet med godt 15,3 mio. kvadratmeter eller en femtedel af landets samlede lagerareal. Østjylland har 13,4 mio. eller godt en sjettedel, mens Vestjylland og Nordjylland begge har lidt over 10 mio. kvadratmeter.

Ejendomstorvet.dk har Danmarks største udvalg af erhvervslokaler til udlejning og ejendomme til salg i alle kategorier. Dataene kommer fra knap 300 medlemmer/annoncører, herunder næsten alle landets erhvervsmæglere samt pensionskasser, ejendomsselskaber og administratorer. Ejendomstorvet.dk har mere end 200.000 besøgende hver måned, og i 2022 var portalen med til at formidle over 3.300 transaktioner til en værdi af 10,6 mia. kr. fordelt på indgåede lejeaftaler og solgte ejendomme. 

Kontaktoplysninger 

  • Jakob Wegener, Ejendomstorvet.dk – 61 51 74 44
  • Dragana Marina, CBRE – 31 35 74 84 
  • Robin Rich, Newsec Advisory – 20 60 57 37

Supplerende datamateriale https://www.ejendomstorvet.dk/uploads/Ejendomstorvet_statistikken_4_kvartal_2023.pdf