Pressemeddelelse: Corona udløser halv million tomme kvadratmeter kontorer i København

Ejendomstorvet.dk -

Andelen af udbudte kontorarealer i hovedstaden har under coronakrisen taget endnu et hop opad og ligger med næsten en halv million ledige kvadratmeter på det højeste i fem år, viser nye tal fra erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk. To mæglere vurderer dog, at toppen nok er nået.

I kølvandet på den anden nedlukning under den et år lange coronakrise er andelen af udbudte kontorlokaler steget kraftigt i København by, som omfatter selve København samt Frederiksberg, Dragør og Tårnby. Dermed ligger udbuddet på det højeste niveau siden januar 2016, viser tal fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler.

”Udbuddet af kontorlokaler i hovedstaden tog et hop opad fra 2. til 3. kvartal 2020 – lige efter den første nedlukning. Derefter var tomgangen nogenlunde stabil, men ved indgangen til 1. kvartal i år – efter den anden nedlukning – er udbuddet steget igen, nu med 33.900 kvadratmeter. Det svarer til næsten 5 fodboldbaner fyldt med skriveborde, og udbuddet er tæt på en halv million kvadratmeter eller 9,9 procent af hovedstadens samlede kontorareal,” siger adm. direktør Jakob Wegener fra Ejendomstorvet.dk.

Portalen er ejet af landets ejendomsmæglere ligesom ”søsterportalen” Boligsiden.dk. På landsplan er omkring 3.550 kontorlokaler udbudt til leje eller salg via Ejendomstorvet.dk lige nu. Heraf ligger 807 i København by – næppe overraskende er de fleste, nemlig 697, udbudt i København. På Frederiksberg er 79 lokaler på markedet, i Tårnby 23 og i Dragør blot 8 kontorlokaler.

I alt har de fire hovedstadskommuner 4,8 mio. kvadratmeter kontorer eller næsten 25 procent af landets samlede kontorarealer, og opgjort i værdi er andelen væsentligt højere. På årsbasis er udbuddet i København by steget med 79.400 kvadratmeter og lå ved indgangen til 2021 på 473.900 kvadratmeter. Men to eksperter tvivler på, at tomgangen vil fortsætte opad.

”Vi oplever stadig stor efterspørgsel på kontorlokaler i hovedstaden, og vi ser fortsat virksomheder på jagt efter lokaler – selv om coronaen bremsede beskæftigelsen, er der rekordmange stillingsopslag i øjeblikket. Den aktuelle stigning i udbuddet hænger også sammen med, at der er kommet flere store kontorejendomme på markedet, fx på Frederiksberg,” siger Stig Plon Kjeldsen, analysechef i Nordicals.

En anden mæglervirksomhed mener, at det stigende udbud er forventet.

”Coronakrisen har sat fart på en proces, hvor mange virksomheder så på deres arealbehov og ofte gik ned på 60-70 procent af de hidtidige kvadratmeter per ansat. Derfor kan tomgangen måske stige lidt mere i løbet af 2021. Men mønten har to sider, så et øget udbud skaber flere muligheder for virksomheder på udkig efter lokaler. Vi har allerede set eksempler på firmaer, som er flyttet fra fx Ballerup og ind i København, hvor de har lettere ved at tiltrække medarbejdere, og den type flytninger kommer der nok flere af,” vurderer Brian Tretow-Loof, direktør med ansvar for salg og udlejning hos Newsec Advisory.

Han peger desuden på, at omdannelsen af især ældre kontorlokaler til boliger efterhånden er stoppet.

”Gennem nogle år så vi en vis bevægelse, men det er stort set stoppet nu. De mest oplagte lokaler er omdannet først, men det spiller også ind, at kontorlejen er steget, mens dyre udlejningsboliger er blevet sværere at udleje. Endelig spiller det ind, at der er kommet nyt bygningsreglement med skærpede energikrav, så det er blevet mere kompliceret og omkostningskrævende at etablere nye boliger,” siger Brian Tretow-Loof fra Newsec Advisory.

Ejendomstorvet.dk har Danmarks største udvalg af erhvervslokaler med aktuelt 8.900 lokaler til leje og ejendomme til salg i alle kategorier. Dataene kommer fra knap 300 medlemmer/annoncører, herunder næsten alle landets erhvervsmæglere samt pensionskasser, ejendomsselskaber og administratorer. Ejendomstorvet.dk har mere end 180.000 besøgende hver måned, og i 2020 var portalen med til at formidle 4.000 transaktioner til en værdi af over 10 mia. kr. fordelt på indgåede lejeaftaler og solgte ejendomme. I 2020 blev Ejendomstorvet.dk udbygget både med en app og med en søgefunktion for off-market-sager.

Supplerende materiale
</pdf/getdoc?name=Ejendomstorvet%5Fstatistikken%5F1%5Fkvartal%5F2021.pdf>

Kontaktoplysninger
Jakob Wegener, Ejendomstorvet.dk – 61 51 74 44
Stig Plon Kjeldsen, Nordicals – 20 29 01 65
Brian Tretow-Loof, Newsec Advisory – 40 20 78 70