Butikslivet har fået flere tomme lokaler – men holder nethandlen i skak

Ejendomstorvet -

Udbuddet af lokaler til butikker og spisesteder er steget fem kvartaler i træk, viser nye data fra Ejendomstorvet.dk . Både forbrugere og butikskæder er tilbageholdne, lyder forklaringen fra to erhvervsmæglere. De forudser dog begge en vending, blandt andet fordi de fysiske butikker klarer sig bedre end forventet mod onlinehandlen.

For femte kvartal i træk har Danmark fået flere ”til leje”-skilte foran butikslokaler, spisesteder, cafeer og forretninger med takeaway-mad. Det viser de nyeste data fra Ejendomstorvet.dk , landets største portal for erhvervslokaler.

”Aktuelt er der udbudt 633.000 kvadratmeter butikslokaler over hele landet på vores portal – en stigning på 104.000 kvadratmeter i løbet af fem kvartaler, svarende til 35 supermarkeder i størrelse med Føtex eller Meny. De to seneste kvartaler har stigningerne i kvadratmeter dog været mindre, og med et aktuelt udbud på 3,1 procent af de samlede butiksarealer er vi ikke helt oppe på niveauet i 2020. Men udlejerne har en del kvadratmeter, de gerne vil have afsat, og derfor har butikskæder og iværksættere en masse at vælge imellem lige nu,” siger Jakob Wegener, administrerende direktør for Ejendomstorvet.dk .

I øjeblikket er 10.500 erhvervslejemål og ejendomme over hele landet udbudt på Ejendomstorvet.dk , heraf knap 2.100 lokaler til butik, café, spisested eller takeaway. Portalen drives på foreningsbasis af landets ejendomsmæglere og uden krav om overskud ligesom boligportalen Boligsiden.dk .

”Efter to år med krig i Ukraine har danskerne stadig ikke fået spenderbukserne på, og selv om inflationen er aftaget igen, er der meget usikkerhed hos forbrugerne. Det smitter af på butikker og spisesteder, og nogle af de stærke kæder er begyndt at drøfte lejebetingelser med deres udlejere,” siger Frank Heskjær, detailchef hos EDC Erhverv Poul Erik Bech.

”Med den høje beskæftigelse er der egentlig mange penge i samfundet, men de tilbageholdne forbrugere sender tomgangen opad. De færreste butikker og kæder investerer i nye butikker, og vi ser, at nogle lukker afdelinger, fx Sportmaster. Mange har længe haft fokus på stigende omkostninger og på, hvordan de kan indrette lokalerne mere effektivt. Stort set alle kvadratmeter skal bruges som salgsareal, og det skærper kravene til de ledige lejemål,” siger Trine Freno Muurholm, senior-detailrådgiver hos Colliers International.

De to erhvervsmæglere vurderer, at udbuddet af butikslokaler kan fortsætte med at stige lidt endnu – men ikke nødvendigvis så meget.

”Nethandlen har ikke gjort det indhug i de fysiske butikker, som mange forudså for få år siden, og flere netvirksomheder er begyndt at understøtte salget med fysiske butikker, så det fx er lettere at returnere varer. Vi ser hele tiden nye koncepter i gadebilledet, og en kæde som Normal åbner afdelinger, også i en del lidt mindre byer,” noterer Frank Heskjær fra EDC Erhverv Poul Erik Bech.

”I kølvandet på coronanedlukningerne steg antallet af små, ledige lokaler, fordi mange ikke turde etablere sig som iværksættere eller turde satse på fysisk handel frem for kun onlinehandel. Men eksempelvis i Aarhus, hvor jeg sidder, er der igen stigende interesse for mindre lokaler, mens vi ser høj tomgang på Strøget. Hver by har sit særpræg og sin egen dynamik, og i Vejle er det fx lykkedes at få flere fine udlejninger i handelsgaderne. På landsplan er der dog flere eksempler på det modsatte, så udlejere og mæglere skal arbejde hårdt for de rigtige løsninger,” siger Trine Freno Muurholm fra Colliers International.

Ejendomstorvet.dk har Danmarks største udvalg af erhvervslokaler til udlejning og ejendomme til salg i alle kategorier. Dataene kommer fra næsten 300 medlemmer/annoncører, herunder næsten alle landets erhvervsmæglere samt pensionskasser, ejendomsselskaber og administratorer. Ejendomstorvet.dk  har mere end 200.000 besøgende hver måned, og i 2022 var portalen med til at formidler over 3.300 transaktioner til en værdi af 10,6 mia. kr. fordelt på indgåede lejeaftaler og solgte ejendomme.

Supplerende datamateriale: 

Kontaktoplysninger

  • Jakob Wegener fra Ejendomstorvet.dk – 61 51 74 44
  • Frank Heskjær fra EDC Erhverv Poul Erik Bech – 53 30 73 74
  • Trine Freno Muurholm fra Colliers International – 40 60 95 15