Pressemeddelelse: Begrænset industribyggeri trods mangel på lokaler

Ejendomstorvet.dk -

Nybyggeriet er begrænset og sker mest på Sjælland, selv om der kun er få ledige lager- og produktionslokaler tilbage i flere dele af landet – og lejeniveauet stiger kraftigt ifølge tal fra erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk.

Stigende beskæftigelse og tykkere ordrebøger i industrivirksomhederne har betydet, at der ikke har været færre ledige lagerlokaler og produktionshaller i 81⁄2 år. Tomgangen er nede på 2,4 procent – og endnu lavere i flere landsdele – og samtidig kan Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler, registrere store stigninger i lejeniveauerne.

”Opsvinget har betydet, at antallet af ledige lagerbygninger og fabrikshaller er faldet kraftigt – omkring 28 procent – siden 2013. I Vest- og Sydsjælland var der for fire år siden tre gange så mange lokaler og lejemål at vælge imellem som i dag, og i Nordsjælland er udbuddet næsten blevet halveret. Der er efterhånden mangel på gode industrilokaler, og lejeniveauet er det sidste år steget næsten fem procent på landsplan. Højest ligger Københavns omegn med 22 procent og Østsjælland med 14 procent. Der er i den grad brug for nybyggeri,” siger Simon Birch Skou, adm. direktør for Ejendomstorvet.dk.

Portalen er ejet af landets ejendomsmæglere ligesom ”søsterportalen” Boligsiden.dk. Aktuelt er omkring godt 1.700 lokaler og bygninger inden for produktion, lager og logistik udbudt via Ejendomstorvet.dk.

Også brancheorganisationen Dansk Byggeri peger på behovet for nybyggeri af moderne, energieffektive industrilokaler med stor loftshøjde, god plads til robotstyret produktion samt gode tilkørselsforhold og læsseramper omkring bygningerne.

”Gennem et stykke tid er der efterhånden blevet spist af de ledige lokaler, så de mest attraktive er væk fra markedet igen. Men nybyggeriet udvikler sig med måde, og vi venter ingen ketchupeffekt, blandt andet fordi der stadig, netto, bliver flyttet produktion ud af landet. Jeg har ikke statistisk belæg for det, men min mavefornemmelse siger mig, at nybyggeriet af industrilokaler særligt sker i Storkøbenhavn og på Midtsjælland,” siger analysechef Andreas Fernstrøm.

Mavefornemmelsen bliver bekræftet af Dansk Halbyggeri, en total- og styringsentreprenør med base i Galten ved Aarhus:

”Under finanskrisen levede vi nærmest af sportshaller og andet byggeri til det offentlige, men siden 2015 er der kommet bedre gang i industribyggeriet, især på Sjælland. Vi har fx lige indledt byggeri af en stor lagerbygning til Dana Lim i Køge, vi har bygget en produktionshal til en maskinfabrik i Fårevejle i Odsherred og har netop afleveret en testhal for vindmøller ved DTU-Risø og en hal til Gørløse Autoimport i Slangerup. Og jeg er ret sikker på, at 2018 bliver et bedre år end 2017,” siger Henrik Madsen, salgs- og projektdirektør samt partner i Dansk Halbyggeri, der omsætter for omkring 250 mio. kr. om året.

Ejendomstorvet.dk har Danmarks største udvalg af ledige lejemål samt ejendomme til salg med adresse, foto og tekst om aktuelt lidt over 10.000 lokaler og ejendomme. Dataene kommer fra næsten alle landets erhvervsmæglere samt en række pensionskasser, ejendomsselskaber og ejendomsadministratorer. Ejendomstorvet.dk har mere end 115.000 besøg hver måned.

Supplerende datamateriale

Ejendomstorvet Markedsindeks – tredje kvartal 2017 (tomgang)

Teksten inddrager ikke to af de 11 landsdele i statistikken, København by og Bornholm, da begge områder har meget få lager- og industribygninger.

Kontaktoplysninger

Simon Birch Skou fra Ejendomstorvet.dk kan kontaktes på mobil 42 41 06 02

Andreas Fernstrøm fra Dansk Byggeri kan kontaktes på mobil 21 26 66 34

Henrik Madsen fra Dansk Halbyggeri kan kontaktes på mobil 21 84 98 64