Antallet af tomme småbutikker skyder i vejret

Ejendomstorvet.dk -

Selv om detailhandlen klarer sig bedre end frygtet, så er der sket en kraftig vækst i antallet af mindre butikslokaler, som står tomme, viser nye tal fra Ejendomstorvet.dk . Særligt små spisesteder har haft det hårdt, og langt færre end normalt kaster sig ud i at åbne egen butik eller café, lyder nogle af forklaringerne.

Overordnet set klarer butikker og spisesteder sig bedre i en tid med tårnhøj inflation og rekordlav forbrugertillid end frygtet af mange, men for de mindste lejemål er der sket en kraftig vækst i antallet af ”til leje”-skilte det seneste år. Det fremgår af det kvartårlige Ejendomstorvet Markedsindeks over udbudte erhvervslokaler, udgivet fælles af erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk , af Dansk Ejendomsmæglerforening og af EjendomDanmark, som repræsenterer udlejere og administratorer af ejendomme.

”Trods udhulingen af forbrugernes købekraft via stigende priser og renter har detailsektoren klaret sig overraskende godt. Den overordnede stabile udvikling dækker dog over, at flere mindre butikslokaler er kommet i udbud det seneste år,” siger Ole Hækkerup, administrerende direktør for Dansk Ejendomsmæglerforening.

”Gennem halvandet år har det samlede udbud af kvadratmeter ligget nogenlunde stabilt på 2,6-2,8 procent af det totale butiksareal i hele landet. Men antallet af små, udbudte lokaler er steget kraftigt: I løbet af 2022 voksede antallet af udbudte lokaler på 200-399 kvadratmeter fra 280 til 350 eller 25 procent. For de mindste lokaler under 200 kvadratmeter var stigningen næsten 45 procent – fra cirka 480 udbudte lokaler til lige knap 700,” siger Jakob Wegener, administrerende direktør for Ejendomstorvet.dk .

Portalen er ejet fælles af landets erhvervsmæglere ligesom “søsterportalen” Boligsiden.dk . På landsplan er lige godt 9.000 erhvervslejemål og ejendomme udbudt via Ejendomstorvet.dk i øjeblikket, heraf 1.620 lokaler til butikker, spisesteder, cafeer og takeaway, fordelt over hele Danmark.

”De små spisesteder har det hårdt med stigende energipriser og med afdrag på coronalån til fx moms om hjørnet. Mange dagligvarebutikker har stadig pænt salg, men den høje inflation får danskerne til at skære ned på fx større anskaffelser og takeaway. Udlejninger tager længere tid end normalt, og særligt for de mindre lokaler kan vi mærke et fald i nye iværksættere. Der er simpelthen færre, som lige nu tør realisere drømmen om at åbne egen butik eller café med blandt andet høj inflation og mørke skyer over både dansk og international økonomi,” siger Joseph Alberti, analysechef i EDC Erhverv Poul Erik Bech.

Danmark har i alt 20,1 mio. kvadratmeter butiksareal, og ved indgangen til 1. kvartal 2023 var 551.000 kvadratmeter udbudt til leje eller salg svarende til 2,7 procent.

Modvind for detailhandlen – især små butikker og spisesteder

 • Færre danskere tager springet som selvstændige med butik eller spisested
 • Mange små butikker og selvstændige skal tilbagebetale fx momslån
 • Høje energipriser har ramt fx spisesteder/takeaway, bagere og dagligvarebutikker
 • Højeste inflation i 40 år udhuler købekraften
 • Rekordlav forbrugertillid
 • Udsigt til økonomisk opbremsning og flere ledige
 • Aldi-exit fra Danmark giver øget udbud af lokaler på kort sigt

Medvind til detailhandlen

 • Fortsat høj beskæftigelse holder hånden under privatforbrug
 • Fysiske butikker vinder frem på bekostning af nethandel
 • Mange udlejere er blevet mere fleksible og slækker fx på lejekrav
 • Biltema, Elgiganten og andre kæder vil åbne flere butikker
 • Sundhedsklinikker i vækst pga. flere ældre
 • Dagligvarekæder klarer sig generelt godt

Ejendomstorvet Markedsindeks Udbudsstatistikken kortlægger hvert kvartal udbuddet af danske erhvervsbygninger, fordelt på butikker, kontorer samt lager-/logistik-/produktionslokaler – opgjort som udbudte lokaler målt i forhold til den samlede bestand af bygninger (kvadratmeter). Statistikken omfatter en meget betragtelig del af erhvervslokalerne i Danmark og udgives af Dansk Ejendomsmæglerforening (DE) i samarbejde med erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk og EjendomDanmark (ED).

Dansk Ejendomsmæglerforening er brancheforening for virksomheder og personer, der formidler fast ejendom (boliger eller erhvervslokaler). Foreningen blev grundlagt i 1912 og har i dag omkring 90 procent af alle mæglere som medlemmer.

Ejendomstorvet.dk har Danmarks største udvalg af erhvervslokaler med aktuelt over 9.000 lokaler til udlejning og ejendomme til salg i alle kategorier. Dataene kommer fra knap 300 medlemmer/annoncører, herunder næsten alle landets erhvervsmæglere samt pensionskasser, ejendomsselskaber og administratorer. Ejendomstorvet.dk er organiseret som en forening uden krav om overskud og har omkring 200.000 besøgende hver måned. I 2022 var portalen med til at formidle over 3.300 transaktioner til en værdi af 10,6 mia. kr. fordelt på indgåede lejeaftaler og solgte ejendomme.

EjendomDanmark er brancheorganisationen for ejere, udlejere og administratorer af fast ejendom. Medlemmerne er blandt andet pensionskasser, ejendomsselskaber, ejendomsadministratorer, grundejerforeninger, forsikringsselskaber, pengeinstitutter og fonde.

Supplerende datamateriale:

/uploads/Ejendomstorvet_statistikken_1_kvartal_2023.pdf