Aarhus har fået flere tomme kontorlokaler

Ejendomstorvet.dk -

Udbuddet af kontorer er steget i landets næststørste by ifølge tal fra Ejendomstorvet.dk. Det skyldes især nybyggeri, for efterspørgslen er stadig stor, siger to lokale erhvervsmæglere. Foreløbig har nedgearingen i dansk økonomi ikke udløst flere ledige erhvervslokaler, men de høje energipriser kan få virksomheder til at revurdere forbruget af kvadratmeter.

Tomgangen eller udbuddet af kontorkvadratmeter i Aarhus er steget på det seneste, viser nye data fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler.

”Virksomheder på jagt efter nye kontorer har fået mere at vælge imellem. Fra 2. til 3. kvartal steg udbuddet fra godt 130.000 til næsten 190.000 kvadratmeter i Aarhus Kommune. Det svarer til 8,0 procent af de samlede kontorarealer i byen, og vi skal lidt over et år tilbage, til 2. kvartal 2021, for at finde et højere udbud,” siger Jakob Wegener, administrerende direktør for Ejendomstorvet.dk.

Portalen bliver drevet på foreningsbasis af erhvervsmæglerne i Danmark uden krav om overskud – ligesom “søsterportalen” Boligsiden.dk. På landsplan er over 8.500 erhvervslejemål og ejendomme lige nu udbudt via Ejendomstorvet.dk; heraf knap 3.000 kontorlokaler. Af dem ligger 257 i Aarhus og 234 i de 10 øvrige østjyske kommuner.

Det stigende udbud bekymrer dog ikke to af landets store erhvervsmæglere, selv om dansk økonomi er ved at gå ned i gear. Fx har de økonomiske vismænd spået 100.000 færre job frem mod 2024.

”Vi kan ikke mærke forskel. Vi lejer fortsat meget ud og har nogenlunde samme antal sager. Stigningen i udbuddet hænger sammen med, at der bliver bygget meget i Aarhus i disse år, så der kommer nogle store klumper på markedet, aktuelt fx på Europaplads og Storetorv – og snart også Trælastgrunden og Mindet. I hvert i fald en hel del af nybyggeriet vil blive absorberet, fordi der er stor efterspørgsel på nyere lokaler,” siger Frank Heskjær, ansvarlig for kontor og detail hos EDC Erhverv Poul Erik Bech Aarhus.

Han vurderer, at nogle af de ældre, fraflyttede kontorlejemål fortsat i et vist omfang kan blive omdannet enten til boliger eller fx til sundhedsklinikker.

Også en anden stor Aarhus-mægler oplever stor interesse for kontorlokaler.

”Aktuelt har vi 10 sager, hvor vi hjælper virksomheder med at finde 3.000-8.000 kvadratmeter, altså ret store lejemål. Efterspørgslen har betydet, at mens 1.300-1.400 kr. i årlig leje per kvadratmeter var noget af det højeste i byen for tre-fire år siden, så er vi begyndt at se lejeaftaler på 1.500 kr. Flere virksomheder har rustet sig til vækst og udvidet deres arealer, men usikkerhed og sorte skyer i horisonten giver måske anledning til at revurdere behovet for kvadratmeter, forstærket af de høje energipriser, som kan skabe en bevægelse mod bæredygtige ejendomme,” siger Mehrdad Mangaard Sarraf, direktør for Colliers International i Aarhus.

For de to øvrige typer af erhvervslokaler – til detailhandel og til lager/logistik/produktion – er der ingen større udsving i Aarhus. Lokaler til lager og logistik er endda ligefrem en mangelvare, påpeger både EDC Erhverv Poul Erik Bech og Colliers International.

Af landets samlede kontorarealer ligger 15 procent – eller 4 mio. kvadratmeter – i Østjylland, heraf 2,4 mio. kvadratmeter i Aarhus, hvilket svarer til 9 procent af alle danske kontorer. Til sammenligning har Aalborg lige knap 1 mio. kontor-kvadratmeter og Odense 915.000 kvadratmeter.

Ejendomstorvet.dk har Danmarks største udvalg af erhvervslokaler til udlejning og ejendomme til salg i alle kategorier. Dataene kommer fra knap 300 medlemmer/annoncører, herunder næsten alle landets erhvervsmæglere samt pensionskasser, ejendomsselskaber og administratorer. Ejendomstorvet.dk har mere end 200.000 besøgende hver måned, og i 2021 var portalen med til at formidle omkring 4.000 transaktioner til en værdi af over 10 mia. kr. fordelt på indgåede lejeaftaler og solgte ejendomme. Ejendomstorvet.dk er blevet udbygget med en app, og søgefunktion er udvidet med off-market-sager.

Kontaktoplysninger

• Jakob Wegener fra Ejendomstorvet.dk – 61 51 74 44

• Frank Heskjær fra EDC Erhverv – 53 30 73 74

• Mehrdad Mangaard Sarraf fra Colliers International – 30 60 89 19

Supplerende datamateriale:

/pdf/getdoc?name=Ejendomstorvet_statistikken_3_kvartal_2022.pdf