Menu

Fællesskabet gør dig mentalt sundere

EJENDOMSTORVET.DK - 26 JUNI 2019 - #SUND PÅ JOB


Indlægget er oprindeligt skrevet og bragt af Godt Arbejdsliv

Du kan selv gøre meget for at holde dig mentalt sund, men du har også brug for andre for at opnå dette mål.

Social inklusion er nemlig afgørende for din mentale sundhed. Ifølge WHO og Sundhedsstyrelsens definition af mental sundhed, indgår fællesskabet som et vigtigt parameter i at sikre individets trivsel/mentale sundhed.

Gør noget for andre – gør noget for dig selv

De lægger blandt andet vægt på, at man opnår mental sundhed, når man bidrager til et fællesskab. Hvorfor og hvordan det hænger sammen er en længere historie. Kort fortalt handler det om, at du oplever at udføre noget meningsfyldt, som styrker dit eget velbefindende. At være noget for andre kan altså være en egoistisk handling samtidig med, at man gør en god gerning.

Hvis du holder dig fra fællesskabet, vil du altså ikke kun påvirke den sammenhæng du er en del af (eller fravælger), du vil også påvirke din egen sundhed i negativ retning.

Det er nogle af konklusionerne fra mange års sundhedsforskning, der har sat fokus på, hvordan fællesskaber og individer påvirker hinanden. Og med det in mente, er det måske værd at overveje, hvordan du kan hjælpe dig selv ved også at hjælpe andre.

Eller hvordan du kan hjælpe andre ved at hjælpe dig selv. Udgangspunktet er sådan set underordnet, for de to ting hænger så meget sammen, at begge sider vil drage nytte af hinanden, uanset hvad dit formål og din intention er.

Arbejdsfællesskaberne er værdifulde – også for dit mentale helbred

Det sætter arbejdet med at styrke arbejdsfællesskaber i et nyt perspektiv, når man ser på det fra denne vinkel. Nu er det ikke kun din pligt overfor fællesskabet, der kan være argumentet for, at du skal være god til at samarbejde og opføre dig ordentligt på din arbejdsplads. Det handler heller ikke kun om at optimere samarbejdet for dermed at kunne være mere produktiv. Det handler også om, at du passer bedre på dig selv, ved at passe på de andre.

Du får altså hele tre ting på en gang, hvis du gør dig umage med at være en god kollega eller leder:

Stærke arbejdsfællesskaber kan på samme tid give dig:

  • Moralsk rygdækning
  • Øget produktivitet og
  • Mental sundhed

Find derfor tid og plads til at gøre noget for andre, hvis du gerne vil være mentalt sund.

Arbejdsfællesskaberne løfter dig og passer på dig

Stærke arbejdsfællesskaber er også et vigtigt element, når man som organisation skal undgå at blive ramt hårdere end højst nødvendigt af mistrivsel.

Både fordi et stærkt fællesskab løfter i flok. Og derudover fordi det kan være meddeltagende i at forebygge mistrivsel og reagere hurtigt, når der opstår mental usundhed eller andre sygdomstegn på arbejdspladsen. Derfor er de en afgørende faktor i resiliente organisationer, ligesom det vil være afgørende for dit mentale helbred.

Du er nemlig sjældent den første der opdager, hvis du udviser symptomer på mistrivsel, stress eller anden mental usundhed.

Du er helt sikkert heller ikke den, der har kræfterne til at få dig op at sådan en mistrivsel alene. Det er langt nemmere, hvis man har nogen at læne sig opad.

Så hvis du er i tvivl om, hvorvidt det kan betale sig for dig eller din virksomhed at have fokus på stærke arbejdsfællesskaber, så håber jeg, at dette skriv har fået dig overbevist om, at du faktisk bliver både mentalt sundere, mere produktiv og mere modstandsdygtigt, hvis du også bidrager til fællesskabet.

Er I på udkig efter nye lokaler til virksomheden? Måske nogle lokaler, hvor fællesskabet for alvor kan komme i fokus? Så kan I få et overblik over hele landets ledige erhvervslokaler, investeringsejendomme og kontorpladser på Ejendomstorvets portal. Klik her og start din søgning med det samme.

Fik du læst?

Se alle indlæg i kategorien sund på job

0 kommentarer


Skriv en kommentar

(max 1000 karakterer)
SKRIV KOMMENTAR